Cancer… Un cuvant care provoaca soc, panica si o durere de nedescris. Cu atat mai mult daca maladia afecteaza creierul unui copilas ce abia a implinit un an de viata. Pentru micutii diagnosticati cu meduloblastom, locul de joaca este salonul de spital, iar fiecare zi in plus e un dar nepretuit. Gratie tehnicilor medicale actuale, peste jumatate dintre pacienti supravietuiesc cel putin cinci ani de la momentul depistarii tumorii, iar cei foarte putini vindecati raman cu sechele.
  • Pentru a intelege mai bine aceasta boala, Gabriel Tudor de la Asociatia Salveaza o Inima a vorbit cu cel mai bun neurochirurg din Europa. Academicianul profesor doctor Leon Danaila este supranumit „sculptorul de creiere”.

Gabriel Tudor: Ce este meduloblastomul?

Dr. Leon Danaila: Este o tumora cerebrala care se dezvolta din celulele nervoase. De obicei, la copii se intalneste si sub forma benigna si maligna. Ca tratament, interventia chirurgicala este obligatorie. Dupa aceea, daca tumora este maligna se indica radioterapia si chimioterapia. La copii, din pacate, tumorile sunt in general maligne, se dezvolta mai repede, dau recidive si pun probleme deosebite. Dar cu tehnicile moderne de astazi se pot trata in conditii destul de bune.

Gabriel Tudor: Cam cat de eficiente sunt aceste tehnici?

Dr. Leon Danila: Daca este o tumora benigna, starea copilului evolueaza foarte bine, nu are nevoie de tratamente ajutatoare, dar daca este maligna, trebuie sa avem in vedere recidivele. Tumora maligna nu se poate scoate in totalitate, fiindca trebuie sa ai in vedere si functionalitatea zonei in care s-a dezvoltat. Nu este totul sa operezi, totul este sa ai in vedere calitatea vietii. Copilul, dupa operatie, trebuie sa mearga, sa vorbeasca, sa fie constient. Daca pazim aceste zone – motorii, ale vorbirii, sensibilitatii, vazului, auzului – atunci este bine deoarece partea din tumora care ramane poate fi tratata prin radioterapie si chimioterapie.

In afara de radioterapie si chimioterapie, a aparut o noua forma de tratament – imunoterapia – care ar invata organismul sa lupte singur impotriva celulelor canceroase. In ce masura functioneaza si la noi si cat de eficienta este? In Statele Unite, in cativa ani, ar putea inlocui chimioterapia, spun specialistii.
Sa faci organismul sa lupte impotriva tumorii este un fapt extraordinar, dar din pacate substantele acestea imunoterapice sunt mai putin accesibile la noi.

Chiar si in restul tarilor nu exista o experienta pe cazuistica larga ce ne poate convinge ca aceasta imunoterapie este buna si da rezultate. Organismul are niste posibilitati imunosupresoare asupra tumorilor, dar inca nu s-au determinat markerii respectivi. Am intalnit bolnavi cu tumori foarte maligne care au trait o lunga perioada de timp. Un glioblastom, de exemplu, are durata de supravietuire de 9, 10, maximum 12 luni, indiferent ce i-ai face.

Organismul are posibilitati de a lupta impotriva acestor tumori

Dar am avut pacienti cu glioblastoame care au trait ani de zile. Au venit la control peste un an, peste doi, peste trei, peste cinci. Asta inseamna ca organismul are posibilitati de a lupta impotriva acestor tumori. Organismul poate sa lupte impotriva oricarei boli. Unii se vindeca si de holera si de ciuma. Putini dintre ei, dar se vindeca! Inseamna ca ei poseda un stoc imunologic foarte bun ce face fata agresiunilor, indiferent daca sunt infectioase sau tumorale. Si eu am incercat prin interleukina sa tratez unele tumori maligne. La unii a dat rezultate, la majoritatea insa, rezultatele nu au fost concludente in legatura cu aceasta interleukina pe care am injectat-o la nivelul patului tumoral. Dar probabil ca de 15-20 de ani, tehnicile, posibilitatile imunologice au avansat. Trebuie facute cercetari si cercetarile costa foarte mult.

Gabriel Tudor: Care sunt cauzele formarii meduloblastomului?

Dr. Leon Danila: Nu se stie inca precis cauza acestui cancer, care este o alta viata. Este o celula foarte rezistenta. Ii faci radioterapie, chimioterapie, mor celulele normale, dar celula canceroasa persista, se divide si creste in continuare. Probabil sunt niste substante proteice la nivel molecular sau intramolecular care duc la dezvoltarea tumorii.

Care sunt simptomele la copii, ce ii face pe parinti sa se alarmeze?
Tulburari de mers, tulburari de echilibru, dureri de cap, pareza oculara, pareza auditiva, dureri faciale, voma, depinde ce nerv afecteaza si incotro se dezvolta. De obicei se dezvolta in regiunea mediana si duce la blocarea circulatiei lichidului cefalorahidian si da un sindrom de hipertensiune intracraniana.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri