12:08, 29 August 2014 publicat în Social 11 share-uri

Dr. Alin Stirban a devenit primul roman caruia i-a fost acordat premiul de cercetare Fritz-Worwag. Distinctia se inmaneaza medicilor diabetologi care "au o contributie stiintifica importanta in utilizarea preventiva si terapeutica a biofactorilor in cazul complicatiilor provocate de diabet".

Printre altele, dr. Alin Stirban a putut demonstra ca provitamina poate proteja vasele de sange atat impotriva efectelor nocive ale hiperglicemiei, cat si fata de substantele toxice produse in urma fumatului. Aceste rezultate vin ca o confirmare la datele obtinute anterior de echipa doctorului Stirban intr-un studiu pilot, potrivit carora provitamina are proprietati vasoprotective.

Astfel, la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, o terapie cu aceasta provitamina, administrata postprandial, adica dupa masa, ar putea preveni deteriorarea functionarii vasculare. Aceasta disfunctie a peretilor interiori ai vaselor de sange, asa-numita disfunctiei endoteliale, este o etapa timpurie, inca reversibila, a aterosclerozei. Apare mai ales la persoanele care prezinta un risc mare de boli cardiovasculare, cum ar fi persoanele cu diabet zaharat sau fumatorii. Prin urmare, terapiile impotriva disfunctiei endoteliale ar putea contribui in mod clar la scaderea riscului cardioascular pe care-l au persoanele cu diabet.

Citeste si:
Leurda - Regina Sănătății! De la bogăția în nutrienți la...
Leurda - Regina Sănătății! De...

Premiul de cercetare Fritz-Worwag a fost acordat pentru prima oara in 1988 prof. dr. Klaus-Henning Krause, din cadrul Institutului Friedrich Bauer din Munchen. Pana in prezent au fost inmanate 8 astfel de distinctii, dupa cum urmeaza: prof. dr. Roland Bitsch, Institutul pentru Stiinte Nutritionale din cadrul Universitatii din Jena (1991); prof. dr. Hans Konrad Biesalski, Univeristatea din Hohenheim si prof. dr. Walter Zidek, Policlinica Universitatii din Munster (1994); prof. dr. med. Hilmar Stracke, Clinica medicala a Universitatii din Giessen (1996); prof. dr. med. Hans-Peter Hammes, Clinica Mannheim (1999); prof. dr. Paul Thornalley, Universitatea din Warwick, UK (2007); prof. dr. med. Vedat Schwenger, Clinica universitara din Heidelberg (2009) si dr. Alin Stirban, Institutul pentru Cercetarea Metabolica Profil din Neuss (2014).

Citeste si:
Primăvara vine cu noutăți de la Nestlé
Primăvara vine cu noutăți de...

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri