11 August 2014 publicat în Social 24 share-uri

Unul cate unul… Rigorile academice si poate jurnalistice mai au vreo relevanta in cancelariile europene sau peste ocean? Cand copiii ucisi pe o plaja dintr-o estimare gresita se numesc sec 'victime colaterale', ce tratat si ce lege din lume mai sunt facute pentru oameni? Cand aceiasi copii, de partea cealalta a granitei se arunca la pamant pe burta, protejandu-si capsorul sau se trezesc in miezul noptii fugind pe scari spre adaposturi, ce forma de rezistenta din lumea asta mai este legitima?
  • Nu cred in salvarea poporului Palestinian prin revendicarile si idealurile confiscate de Hammas.

  • Aveti curiozitatea sa cititi Charta Hammas!

Si intr-o sarabanda a demonstratiilor, in capitalele europene, inclusiv la Bucuresti se striga “moarte Israelului”. Una peste alta, nu as striga nimic alaturi de extremisti! Nici macar adevarul! Pentru ca si adevarul e altfel cand e strigat din gura unuia care duhneste a moarte si a crima.

Foto: Shutterstock.com; protest pentru Pace, Gaza, Palestina, Israel

Pentru a-mi clarifica si mai mult pozitia, nu cred in salvarea poporului Palestinian prin revendicarile si idealurile confiscate de Hammas. E datoria mea, ca om indragostit de toata Creatia Divina sa condamn terorismul! Faptul ca e un partid politic, nu spune nimic acum. Aveti curiozitatea sa cititi Charta Hammas!

Cred intr-o Palestina libera dar nu stergand Israelul de pe harta, nu acuzand evreii de toate relele din lume. In partea opusa, multa lume striga acum impotriva sionismului: sa vrei sa ai un stat al tau ca evreu, e de rau acum; Israelul pentru mine e legitim, oricat ar zice unii ca nu si oricate lamuriri ar aduce privind sutinatorii acelui stat (masonerii, rockefellerisme, ochi in triunghiuri, etc) cu un "dar". "DAR" n-ar putea ei sa fie altfel si sa le lase o bucatica de pamant pe care sa fie suverani si celor pe care i-au gasit traind acolo, cu fratii lor, cand s-au intors?

Intr-un razboi mediatic, nedrept e adevarat, ceilalti nu vad decat gustul pentru sange si teroare. Bombele umane au devenit demodate si-atunci executiile publice ale crestinilor, in teritorii in care altadata erau protejati de musulmani, sunt vizionarile power pe internet. Diavolul sunt evreii, care au fost ridiculizati odata de primii musulmani de la Medina. Una dintre sotiile Profetului Mohammad, Safiya, provenea dintr-un trib al evreilor. Medinezii o ridiculizeaza cu privire la faptul ca nu era "innobilata" inca cu noua religie, pastrandu-si religia sa. Atunci Profetul ii spune "Raspunde-le Safiya, spune-le ca tatal tau este Abraham, varul tau este Moise iar sotul tau este Muhammad...cine este mai innobilat??"

  • V-ati gandit vreodata ca in aceste conflicte, rana adanca pe obrazul umanitatii este ingrosata de femei, multe femei si copii?

Si intorcandu-ma la esenta feminina a acestui articol, va intreb: v-ati gandit vreodata ca in aceste conflicte, rana adanca pe obrazul umanitatii, este ingrosata de femei, multe femei si copii? V-ati gandit vreodata ca in spatele acelui trup lipsit de viata, a unui Palestinian sau Israelian, este o femeie, o mama, care in acest context, nu mai are natie, nu are religie si nici orientare politica? Si-a pus cineva intrebarea – oare aceste femei, nu doresc o alta maniera de tratative, de dialog, de diplomatie, de abordare? Cum arata inima unei mame, a unei sotii, surori sau bunici cand , “el- barbatul” a plecat si nu ai siguranta ca se va mai intoarce? Sau daca se va intoarce, ele vor primi un drapel si li se va comunica sec, barbateste, ca lumina ochilor lor, a cazut la datorie. Cine consfinteste ce este datoria?

Atata poliloghie vine dintr-o voce firava care imi sopteste in ureche de cate ori aud cuvantul Hammas: ce bine ar fi fot ca nimeni sa nu fi dat motive Hamas sa existe, ce bine ar fi, ca noi musulmanii sa nu mai cautam scuze si prin analogii semidocte sa nu mai legitimam, clerici sau conducatori care nu vad decat placere in gustul mortii si al crimei. Cum n-ar mai avea nimeni obrazul sa intineze memoria a sase milioane de morti cu marsavii antisemite doar pentru ca unii de acelasi singe cu ei au ales sa toarne benzina pe gat un adolescent arab.

De ce gaseste Orientul Mijlociu, resurse de existenta in antagonisme si in a refuza sa fie adeptii iubirii? Da, musulmanii sunt adeptii iubirii. Fata de toti si toate. Fata de orice forma de existenta. Dimensiunea morala cea mai importanta a Islamului este sa aiba grija sa nu ii raneasca pe ceilalti, fie fizic, fie spiritual.
Orientul Mijlociu are toate resursele sa faca asta. Are radacini. Are civilizatie. Atat de multa si de inepuizabila incat imi este greu sa nu ma gandesc cu optimism la ziua de maine. Eu stiu ca este doar o problema de plasare in timpul istoric. Dar musulmanii, arabi, turci, persani, indonezieni, tatari, romani, bosnieci, nu conteaza natia, pot s-o faca. Trebuie sa existe un MAINE! Un maine al compasiunii si al iubirii.

Un maine al tuturor! Musulmani, crestini, evrei, atei sau budhisti..etc...nu conteaza. Construiti biserici si sinagogi langa o Mekka inundata de pasii pelerinilor. Asa arata Orientul Mijlociu! Daca ii veti cunoaste pe acei oameni, veti intelege mai bine cuvintele mele. Eu stiu ca oamenii de acolo sunt in stare sa iubeasca, sa construiasca, sa fie empatici, sa aiba compasiune sa traiasca altfel.

Imi amintesc de un mare savant al lumii musulmane, a carui opera este foarte putin studiata, Bediuzaman Al Nursi - "Noi suntem adeptii iubirii; nu avem timp pentru antagonisme"! Si imi mai amintesc un principiu fundamental Talmudic, mostenit in islam “Ai omorat un suflet, ai omorat intreaga Omenire, ai salvat un suflet, ai salvat intreaga Omenire!”

P.S. ….scriu aceste randuri cand lacrimile neputintei dau mana sub barbia mea. O buna prietena evreica, israeliana, afectata de conflict imi scrie mesaj pe telefon “Fatma, iarta-ma, in ultima vreme, din cauza razboiului nu am mai ajuns la Ierusalim sa ma rog la Zidul Plangerii, acum, zi de zi vorbind cu tine … ai devenit Zidul Plangerilor mele. Iti multumesc ca existi”.

Asadar, femeile inteleg altfel conflictele, fie ele si internationale?


Iti recomandam si:

Conflictul israeliano-palestinian explicat in 3 minute

Gaza: Scrisoarea unui medic norvegian indurerat

Mesajul unei femei LIBERE: Se poate ORICE! AM ALES!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri