18 Noiembrie 2013 publicat în Social 8 share-uri

Cele 10 porunci paradoxale au fost scrise de catre Kent M. Keith, atunci cand avea 19 ani si studia la Colegiul Harvard, au fost iubite chiar si de catre Maica Tereza si au facut inconjurul lumii.

Pentru ca gandurile acelui tanar erau incarcate de o forta extraordinara, Cele 10 porunci paradoxale au ajuns sa fie cunoscute in toata lumea. Acestea au fost publicate pentru prima data in anul 1968 intr-o carte a studentilor lideri si... 30 de ani mai tarziu.

O poveste adevarata foarte draguta spune ca "Cele 10 porunci paradoxale" i-au fost atribuite Maicii Tereza care le-a asezat pe peretele orfelinatului din Calcutta, pe care il conducea, sub forma unei poezii cu titlul „Anyway” („Oricum”).

Mai tarziu, peste ani, Kent M. Keith a descoperit acest fapt cu imensa bucurie. Lucinda Vardey, in cartea ei „Mother Teresa: A Simple Path” („Maica Teresa: O cale simpla”) a povestit cum a descoperit mesajul poruncilor paradoxale asezate pe peretele orfelinatului din Calcutta. Ea a reprodus acest mesaj in cartea ei, spunand ca acestea apareau sub forma unei poezii fara autor.

"Maica Teresa a crezut ca <<Poruncile paradoxale>> sunt destul de importante astfel incat sa le aseze pe peretele copiilor ei. Acea realitate m-a izbit. Am vrut sa plang, sa rad si sa tip - aveam senzatii reci pe sira spinarii, poate si datorita respectului pe care il aveam pentru Maica Tereza si pentru ca stiam cate ceva despre viata copiilor in orfelinate. Oricare ar fi fost motivul, aceasta descoperire a avut un mare impact asupra mea. De aceea m-am decis ca 30 de ani mai tarziu sa vorbesc din nou si sa scriu Poruncile Paradoxale din nou, spune Kent in cartea "Do It Anyway: The Handbook for Finding Personal Meaning and Deep Happiness in a Crazy World (Fa-o oricum: Carticica pentru gasirea scopului personal si a fericirii depline intr-o lume nebuna)

Acestea sunt...

CELE 10 PORUNCI PARADOXALE

1. Oamenii sunt ilogici, nerezonabili si ego-centrici.
Iubeste-i oricum.

2. Daca faci bine, oamenii te vor acuza mai tarziu de motivatii egoiste.
Fa bine oricum.

3. Daca ai succes, vei castiga prieteni falsi si dusmani adevarati.
Fii de succes oricum.

4. Binele pe care il faci astazi va fi uitat maine.
Fa bine oricum.

5. Onestitatea si franchetea te fac sa fii vulnerabil.
Fii onest oricum.

6. Cei mai mari barbati si femei, cu cele mai mari idei, pot fi rapusi de catre cei mai mici barbati si femei, cu mintile cele mai mici.
Gandeste maret oricum.

7. Oamenii ii simpatizeaza pe cei nepopulari, dar ii urmeaza pe cei populari.
Lupta pentru cei nepopulari oricum.

8. Poti distruge intr-o singura noapte ceea ce ai construit o viata intreaga.
Construieste oricum.

9. Oamenii chiar au nevoie de ajutor, dar te pot ataca daca nu ii ajuti.
Ajuta-i pe oameni oricum.

10. Da lumii tot ce ai mai bun si vei primi un pumn in fata.
Ofera lumii tot ce ai mai bun oricum.

Foto main: Shutterstock.com; ochi


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri