2 Octombrie 2012 publicat în Social 12 share-uri

Depresia este mai frecventa decat diabetul la noi in tara, conform unui studiu al Ligii Romane de Sanatate Mintala. In Romania, din procentul de 20 % de oameni care sufera de tulburari psihice, jumatate sunt depresivi.

Evenimentele din primii ani de viata ai unui individ reprezina un alt factor care poate cauza o oarecare inclinatie spre suicid. Traumele fizice, psihice sau sexuale pe care le resimt multe persoane, in special femeile si copiii, sau conditiile socio-economice adverse pot fi o sursa a acestui tip de comportament.

„In Romania fiecare a doua femeie sufera de violenta domestica, fiecare a treia femeie sufera de agresiune sexuala si fiecare al patrulea copil sufera de una dintre cele doua”, declara medicul specialist psihiatru Gabriel Diaconu.

Comportamentul suicidar este determinat si de lipsa de informatii existente in mass-media cu privire la cauzele, efectele si implicatiile lui, dupa cum sustine Gabriel Diaconu: „Este nevoie de o mai buna informare a populatiei cu privire la aceastaproblema, pentru ca aceasta sa constientizeze ca suicidul este o boala propriu-zisa, care netratata la timp, poate cauza gesturi ireversibile”.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru?

Ce putem face sa prevenim aparitia depresiei sau chiar a suicidului?

Depresia nu trebuie confundata cu o dispozitie proasta pasagera. Tratamentul pentru depresie consta in terapie psihologica si antidepresive ori o combinatie intre cele doua. Alegerea tratamentului depinde de diagnosticul pacientului si de gravitatea simptomelor.

Anual, tari din intreaga lume, intreprind activitati si campanii de preventie a suicidului ori a depresiei. In Romania, o platforma complexa online, www.depresiv.ro, a fost infiintata recent, special ca un mijloc de sprijin si informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vietii cu o tulburare de dispozitie sau au in familie persoane care trec prin astfel de episoade.

Pe 10 septembrie, de Ziua Mondiala de Preventie a Suicidului, platforma www.depresiv.ro a organizat evenimentul „Sustine lupta pentru VIATA”, care a avut ca scop tragerea unui semnal de alarma asupra nevoii de a constientiza ca suicidul a devenit o problema de sanatate publica care nu mai poate fi tratata cu indiferenta.

Foto homepage si interior: Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri