Campania "Impreuna putem face MAI MULT" se doreste a fi o miscare globala de solidaritate impotriva diabetului, care are ca scop prevenirea acestei afectiuni si a complicatiilor sale. Oamenii din intreaga lume sunt invitati sa afle mai multe informatii despre diabet si sa fie alaturi de cele 284 milioane de persoane afectate de aceasta boala, in prezent, la nivel mondial.

Persoanele cu diabet de tip 1 trebuie sa isi injecteze zilnic insulina, in regim „bazal-bolus”. Acesta consta dintr-o doza prandiala (bolus) de insulina cu actiune rapida, imediat inainte sau la scurt timp dupa masa, si o doza de insulina (bazala) cu actiune indelungata, care inlocuieste secretia bazala de insulina, o data sau de doua ori pe zi. Abordarea bazal-bolus imita secretia de insulina fiziologica a persoanelor fara diabet.

O alternativa la acest regim este cea a insulinelor premixate, administrate de doua pana la trei ori zilnic, o abordare mai putin fiziologica (si mai putin eficienta), insa considerata mai simpla, deoarece presupune mai putine injectari zilnice decat regimul bazal-bolus.

Managementul diabetului de tip 2

Recomandarile cele mai recente ale American Diabetes Association (ADA) si European Association for the Study of Diabetes (EASD) precizeaza ca persoanele cu diabet tip 2 ar trebui sa inceapa cu schimbari ale stilului de viata (alimentatie si exercitiu fizic) si/sau metformina, pentru a trece apoi la terapii non-insulinice si insulina pe masura ce controlul diabetului se deterioreaza.

Pentru mai multe informatii: www.diabetes.org

Tinte ale controlului glicemic

Scopul managementului diabetului este reducerea concentratiilor de glucoza din sange pentru a intarzia sau preveni aparitia complicatiilor microvasculare si macrovasculare ale diabetului. Controlul glicemiei in timp se determina prin masurarea hemoglobinei glicozilate (HbA1c), care se verifica la fiecare 3 luni.6

Opiniile cu privire la tintele de HbA1c difera, Federatia Internationala de Diabet (International Diabetes Federation - IDF) recomandand o tinta de HbA1c de <6,5%.7 Liniile directoare ale ADA/EASD recomanda o tinta generala de HbA1c de ≤ 7%, dar prevad de asemenea ca „pentru fiecare pacient trebuie sa se aplice o apreciere clinica bazata pe posibilele beneficii si riscuri ale unui regim mai intens”.

Ziua Mondiala a Diabetului

Cu ocazia Zilei Mondiale impotriva Diabetului, sarbatorita anual pe 14 noiembrie in parteneriat cu Federatia Internationala de Diabet, Grupul sanofi-aventis lanseaza campania “Impreuna putem face MAI MULT”. Derulata in peste 30 de tari ale lumii, printre care si Romania, campania se doreste a fi o miscare globala de solidaritate impotriva diabetului, care are ca scop prevenirea acestei afectiuni si a complicatiilor sale. Astazi, 12 noiembrie, oamenii din intreaga lume sunt invitati de Grupul sanofi-aventis sa afle mai multe informatii despre diabet si sa fie alaturi de cele 284 milioane de persoane afectate de aceasta boala, in prezent, la nivel mondial.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri