Specialistii epidemiologi recomanda populatiei sa nu consume carne de porc neexaminata trichineloscopic si sa evite achizitionarea acesteia din alte locuri decat magazine specializate.

Comunicat de presa emis de Ministerul Sanatatii

In judetul Bihor, Directia de Sanatate Publica (DSP) Bihor a inceput deja o ancheta epidemiologica dupa ce 138 persoane s-au imbolnavit de trichineloza in urma consumului carnii de porc cumparata din locuri neautorizate

Specialistii epidemiologi recomanda populatiei sa nu consume carne de porc neexaminata trichineloscopic si sa evite achizitionarea acesteia din alte locuri decat magazine specializate.

De asemenea, este necesara o atentie marita la consumul de carne de porc insuficient prelucrata termic, deoarece procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele.



Trichineloza este o boala determinata de Trichinella spiralis, care ajunge in organismul uman in urma consumului de carne infestata.

Majoritatea infectiilor sunt asimptomatice, insa exista si forme clinice de boala cu evolutie severa care pot cauza moartea prin complicatiile pe care le produc. Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestarii ei si de rezistenta organismului.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ce măsuri vor lua ministerele pentru a economisi 10 miliarde de euro de la bugetul statului: salariile și angajările la stat, înghețate Inginerul silvic Sorin Ștefan Decă, numit secretar general adjunct în Ministerul Educației, timp de 6 luni ”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad

Semnele clinice de boala sunt: tulburari digestive (dureri abdominale, diaree, greturi varsaturi), care apar la 1-2 zile dupa consumul de carne infestata, febra, edeme palpebrale si faciale insotite de conjunctivita, dureri musculare si adinamie.

Factorii favorizanti ai imbolnavirii la om sunt reprezentati de:
1. Consumul carnii de porc sau vanat neexaminata trichineloscopic.
2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termica “in sange”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, carnat uscat sau afumat, sunca.
3. Achizitionarea de catre populatie a carnii din alte locuri decat centrele comerciale specializate.
4. Taierea clandestina a animalelor

Boala nu se transmite interuman.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri