3 Mai 2024 publicat în Sanatate 6 share-uri

Cu sezonul vacanțelor apropiindu-se, ne gândim cu toții cum să ne bucurăm de timpul nostru liber în cele mai bune condiții. În această perioadă, este esențial să nu neglijăm sănătatea orală.

Iată câteva sfaturi de la Dr. Stomatolog Mina Camelia Vasiliu, fondator al clinicii Dent Perfect, care te vor ajuta să îți menții zâmbetul strălucitor și sănătos în timpul călătoriilor.

  1. Menține-ți rutina zilnică de igienă orală: Nu uita să îți periezi dinții de cel puțin două ori pe zi, timp de 2-3 minute. Folosește ată dentară și periuțe interdentare pentru a curăța și mai bine spațiile dintre dinți, mai ales seara înainte de culcare.
  2. Igienizează-te după fiecare masă: În timpul zilei, când ești pe drum sau mănânci în oraș, este important să ai grijă de igiena orală după fiecare masă. Dacă nu ai la îndemână periuța și pasta de dinți, cel puțin clătește-ți gura cu apă din abundență.
  3. Pentru cei cu aparate ortodontice: Există truse de călătorie special concepute, care conțin tot ce ai nevoie pentru îngrijirea aparatului ortodontic. Asigură-te că eviți alimentele dure și cleioase, care pot afecta starea brackeților.
  4. Consultă un medic specialist înainte de plecare: Înainte de a pleca în vacanță, este recomandat să faci un control la medicul dentist. Astfel, poți rezolva orice probleme existente, precum curățarea cariilor sau repararea lucrărilor dentare provizorii.
  5. Ai grijă la alimentație: Evită alimentele care pot afecta lucrările dentare sau sănătatea dinților. Păstrează-ți o alimentație echilibrată și ai grijă la consistența alimentelor, mai ales dacă ai lucrări dentare provizorii.
  6. Atenție la intervențiile chirurgicale dentare: Dacă urmează să faci intervenții precum implanturi sau extracții dentare, asigură-te că acestea sunt programate cu cel puțin o săptămână înainte de un zbor cu avionul. Diferența de presiune poate afecta zona intervenției chirurgicale și poate cauza sângerări.
  7. Pregătește-te pentru orice situație: În cazul în care călătorești cu copiii, asigură-te că ai în bagajul de vacanță și un pachet de comprese sterile în cazul unor urgențe dentare, de exemplu căderea unui dinte de lapte.

În concluzie, pentru a te bucura de o vacanță fără griji legate de sănătatea orală, fă un control la medicul dentist înainte de plecare și menține-ți o igienă orală riguroasă pe toată perioada călătoriei. Cu puțină pregătire și atenție la detalii, vei putea să te relaxezi și să te bucuri de timpul petrecut în voiaj fără niciun disconfort dentar.

Foto fr si main: Ground Picture /Shutterstock


Dr. Mina Camelia Vasiliu este fondatoarea clinicii Dent Perfect (www.dentperfect.ro), clinica dedicată unui zâmbet frumos și sănătos. Este absolventă a Facultății de Stomatologie, Universitatea...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri