1 Mai 2024 publicat în Familie 1 share-uri

Maternitatea este o perioadă extraordinară din viața oricărei femei. Însă, totodată, aceasta vine cu o serie întreagă de provocări, atât pentru trup, cât și pentru minte. Fie că doar te gândești să faci acest pas fie ai deja în pântece rodul iubirii voastre, acest articol este pentru tine. Ne-am propus să te ajutăm sugerându-ți cele mai bune moduri de a te pregăti pentru momentul mult așteptat de a fi mamă pentru prima oară.

Încă de când decizi că a venit timpul să devii mamă, viaţa ta începe să se schimbe. Deşi bucuria este una incomensurabilă, sentimentul de nesiguranţă începe şi el, treptat, să se instaleze. Este firesc ca această nouă postură să ţi se pară, uneori, intimidantă, mai ales că apar treptat şi tot felul de întrebări.

Deşi zicala conform căreia „nimic nu te poate pregăti pentru a fi părinte” este în mare parte adevărată, există câteva lucruri pe care le poţi face pentru a-ţi pregăti mintea pentru noua viaţă. Iată care sunt câteva dintre acestea:

1.Ajustează-ţi aşteptările și acordă-ți timp

Este important să înţelegi că viaţa de părinte nu este întotdeauna roz. Darby Saxbe, profesor asociat de psihologie la Universitatea din California de Sud, le recomandă tinerilor părinţi să-şi scadă atât aşteptările, cât şi standardele. Un copil aduce schimbări majore în viaţa voastră şi, prin urmare, este firesc să nu poţi face toate lucrurile la care te-ai gândit. De exemplu, recuperarea după naștere diferă de la o mămică la alta. Poate că prietena ta a ieșit din primele zile după ce a născut afară din casă, dar este posibil ca tu să nu te simți pregătită timp de câteva săptămâni. Și este ok să fie așa.

Un bun mod de a te relaxa și a te simți mai puțin vinovată este să începi să scrii un jurnal pentru tine ori pentru copilul tău, în care să descrii exact ceea ce simți și chiar să-i scrii câteva urări pentru viitor. Dacă nu știi de unde să începi, poți găsi online o mulțime de idei de randuri pentru fiica mea. Nu uita că nimeni nu s-a născut învăţat și, totodată, nimeni nu este perfect, deci este absolut normal să deslușești lucrurile din mers.

2.Învață să trăiești după un program flexibil

Există o vorbă veche despre viața de părinte care nu și-a pierdut nici azi din însemnătate: „Zilele sunt lungi, dar anii sunt scurti”. Se referă la faptul că, deși lucrurile pot fi provocatoare zilnic, copiii tăi cresc atât de repede și vor crește înainte ca tu să-ți dai seama. Uneori, parentingul se simte ca un maraton fără sfârșit. Alteori, ai clipit și au trecut luni sau ani întregi.

Relația ta cu timpul se schimbă atunci când devii mamă. Dintr-o dată timpul tău este dictat de un bebeluș care poate avea perioade când nu înțelege ziua și noaptea, când ar trebui să tragă un pui de somn sau când ai nevoie tu de asta. Dacă ești obișnuită să ai mereu un program bine pus la punct, pregătește-te să înveți să fii mai flexibilă și să-ți evoluezi planul pe măsură ce copilul tău crește.

3.Găsește-ți propriul stil de parenting

Există o mulțime de opinii foarte puternice despre cum să fii părinte. Dar esențial este să-ți găsești un mod de a face lucrurile care să funcționeze pentru familia ta. Acest aspect poate însemna că faci multe lucruri în același mod ca toți prietenii și familia ta sau că mergi împotriva curentului și le faci diferit. Dacă ar exista o modalitate corectă de a fi părinți, ar exista un manual și toată lumea l-ar folosi.

Ascultă-ți instinctul și vei vedea că, în baza relației pe care o ai cu bebelușul tău, îți vei crea cel mai bun stil de parenting pentru tine și familia ta.

Maternitatea este uimitoare și plină de satisfacții, dar și provocatoare uneori. Ai încredere în tine, acordă-ți timp pentru a procesa toate aceste schimbări și pregătește-te să devii cea mai fericită mămică din lume.

Sursa foto: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri