Cum ți se schimbă stilul de viață când suferi de fibrom uterin și care sunt principalele opțiuni chirurgicale

16 August 2023 publicat în Sanatate 50 share-uri

Fibroamele uterine sunt excrescențe necanceroase care se dezvoltă în uter. Sunt o afecțiune comună, care afectează până la 80% dintre femei până la vârsta de 50 de ani. În timp ce multe femei cu fibrom uterin pot să nu prezinte niciun simptom, altele pot prezenta sângerări menstruale abundente, dureri pelvine și alte simptome care le pot afecta semnificativ calitatea vieții.

Află cum îți poate afecta viața această afecțiune dar și care este cea mai simplă metodă de a scăpa de fibromul uterin de la Dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital.

Modificări ale dietei

Pentru a nu exacerba simtomele fibromului uterin, multe femei sunt sfătuite să își schimbe regimul alimentar. Carnea roșie, alcoolul sau produsele lactate bogate în grăsimi nu sunt pe lista alimentelor favorizate atunci când suferi de fibrom uterin. În schimb, o dietă bogată în fructe și legume, cereale integrale și proteine ​​slabe poate ajuta la reducerea inflamației și la menținerea sănătății generale.

Modificări ale rutinei de exerciții fizice și somn

Femeile cu fibrom uterin pot să sufere dureri pelvine care nu le lasă să doarmă sau să facă exerciții fizice de intensitate crescută. Astfel, ai nevoie să știi ce exerciții fizice poți face și care este intensitatea optimă a acestora pentru tine. Activitățile cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos, înotul și yoga pot ajuta la reducerea stresului, la îmbunătățirea circulației și la ameliorarea durerii pelvine.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!   MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar

,,Durerea pelvină este un simptom comun al fibromului uterin și pot fi necesare strategii de gestionare a durerii pentru a îmbunătăți calitatea vieții. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, pot ajuta la ameliorarea durerii și la reducerea inflamației. Terapia cu căldură, o pernă de încălzire sau o baie caldă, poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerii pelvine.”, explică dr. Silviu Iștoc.

Modificări ale fertilității

Fibromul uterin poate afecta fertilitatea și sarcina. Femeile cu fibrom uterin care încearcă să rămână însărcinate ar putea avea nevoie de tratamente de fertilitate pentru a-și îmbunătăți șansele de a rămâne însărcinate. Femeile care rămân însărcinate cu fibrom uterin ar putea fi nevoite să fie monitorizate mai atent în timpul sarcinii pentru a se asigura că fibromul nu provoacă complicații, cum ar fi travaliul prematur sau avortul spontan.

Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte

Am avut un caz al unei paciente care a descoperit că fibromul uterin de care ştia a ajuns la dimensiuni gigant la 4 săptămâni după ce a rămas însărcinată, iar în urma consulturilor ginecologice, cele două opinii medicale anterioare au luat în calcul întreruperea sarcinii, efectuarea operaţiei de îndepărtare a fibromului uterin şi apoi o nouă încercare a femeii de a avea un copil. A fost una din cele mai impresionante intervenţii realizate personal, îndepărtarea unui fibrom gigant, în prezenţa unei sarcini de 8 săptămâni. Urmarea operaţiei de îndepărtare a fibromului uterin în sarcină a decurs corect, absolut fără niciun eveniment, ajungând la termen”, explica dr. Silviu Istoc.

Principalele opțiuni chirurgicale

Ghid pentru alegerea mobilierului interior Ascultă Radio ZU și mergi la cele mai mari festivaluri din vara lui 2023 Persoana potrivită te va face să te îndrăgostești de tine, în primul rând

În unele cazuri, intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru a gestiona simptomele fibromului uterin. Chirurgia laparoscopică este o opțiune chirurgicală minim invazivă pentru tratamentul fibromului uterin care poate oferi mai multe beneficii față de chirurgia tradițională.

Ce este chirurgia laparoscopică pentru fibroamele uterine?

Chirurgia laparoscopică este o tehnică chirurgicală minim invazivă care utilizează mici incizii și instrumente specializate pentru a îndepărta fibromul uterin. În timpul procedurii, un laparoscop, un tub subțire, luminat, cu o cameră, este introdus printr-o mică incizie în abdomen. Chirurgul folosește apoi instrumente specializate pentru a îndepărta fibromul prin incizii mici suplimentare în abdomen.

Transparențele - în tendințe în primăvara-vara 2023! 10 exemple de cum putem integra și purta piesele vestimentare din materiale transparente și semi-transparente în ținutele noastre Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari

,,Deoarece chirurgia laparoscopică este minim invazivă, de obicei implică un timp de recuperare mai rapid decât chirurgia deschisă tradițională. Majoritatea femeilor pot reveni la activitățile normale în câteva săptămâni de la procedură. De asemenea, chirurgia laparoscopică implică incizii mai mici decât intervenția chirurgicală tradițională, fapt ce reduce durerea și cicatrizarea. Există și un risc mai mic de complicații, cum ar fi infecția și sângerarea față de operația deschisă.”, continua dr. Silviu Iștoc.

Recuperarea după intervenția chirurgicală laparoscopică pentru fibroamele uterine

Recuperarea după intervenția chirurgicală laparoscopică pentru fibromul uterin implică de obicei câteva săptămâni de repaus și activitate fizică limitată. Femeile pot experimenta unele dureri și disconfort în zilele următoare procedurii, dar acest lucru poate fi de obicei gestionat cu medicamente pentru durere. Femeile sunt sfătuite să evite ridicarea greutăților sau exercițiile fizice intense timp de câteva săptămâni după procedură pentru a permite corpului să se vindece.

Beneficii pentru copiii personalului din învățământ; Profesorii au obligaţia de a respecta diversitatea – noi amendamente adoptate în Camera Deputaților Vârsta de pensionare la români crește! Ce anunț a făcut şeful Casei de Pensii Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc?

* Silviu Iștoc este medic primar obstetrică-ginecologie, specializat în chirurgie ginecologică minim invazivă și Medicină materno-fetală. Competențe: histerescopie, chirurgie ginecologică, ultrasonografie obstetricală și ginecologică, laparoscopie, chirurgie ginecologică minim invazivă și medicină materno-fetală.

Foto fr si main: Yeexin Richelle /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri