Creierul folosește mai multă energie decât orice alt organ din corpul uman, iar glucoza este sursa sa principală de combustibil. Dar ce se întâmplă atunci când creierul este expus la o cantitate excesivă de zaharuri? Cu siguranta rezultatul nu este unul satisfacator.

CP

La nivelul creierului, excesul de zahăr ne afectează atât abilitățile cognitive, cât și autocontrolul. Studiile au aratat ca zahărul are efecte asemănătoare medicamentelor si împreună cu alimentele sărate și grase, poate produce dependenta în creierul uman, provocând pierderea autocontrolului, supraalimentarea și creșterea în greutate. S-a descoperit că alimentele cu indice glicemic ridicat activează regiuni ale creierului asociate cu răspunsul de recompensă și provoacă senzații mai intense de foame în comparație cu alimentele cu indice glicemic scăzută. Alimentele care provoacă o creștere mai mare a glucozei din sânge produc o creștere a dependenței în creier.

Un studiu publicat PLOS One* a demonstat că alimentele dulci pot crea dependență mai mare decât cocaina. Deși cercetarea a fost efectuată pe animale, cercetatorii au descoperit că excesul de zahar consumat poate depăși recompensa cu cocaina, chiar și la persoanele sensibilizate și dependente de droguri.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu

Excesul de zahar este daunator pentru intreg corpul in mod special pentru creier, ducând la încetinirea funcției cognitive și la deficite de memorie și atenție. De asemenea, zahărul afectează starea de spirit. La tinerii sănătoși, capacitatea de a procesa emoțiile este compromisă de creșterea glicemiei, potrivit unui studiu de imagistică cerebrală. Un studiu publicat în jurnalul Scientific Reports**, a constatat că persoanele care consuma mult zahăr au cu 23% mai multe șanse de a fi diagnosticați cu o tulburare mintală decât cei care consuma mai putin zahăr.

Nivelul crescut al glicemiei dăunează de asemenea vaselor de sânge. Leziunile vaselor de sânge sunt cauza majoră a complicațiilor vasculare ale diabetului, ceea ce duce la alte probleme, cum ar fi deteriorarea vaselor de sânge din creier și ochi care provoacă retinopatie.

Cercetări suplimentare arată că o dietă bogată în zahăr adăugat reduce producția factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF), o substanță chimică a creierului esențială pentru formarea și învățarea noii memorie. Nivelurile mai scăzute de BDNF sunt, de asemenea, legate de demență și boala Alzheimer.

Asadar dupa cum arată cercetările, zaharul adăugat în alimente este extrem de periculos pentru sanatate. Putem evita aceste pericole ne putem satisface pofta de dulce cu indulcitori naturali precum Dulcisor, secretul dulce din produsele Sweeteria, o gama de produse permise de legislatia UE care au la baza cel mai cunoscut indulcitor de pe piata romaneasca (indulcitorul pe baza de Stevia Rebaudiana si eritritol, obtinut din porumb).

Sweeteria înseamnă o gamă largă de produse, gândite pentru nevoile de peste zi ale întregii familii: de la mic dejunuri bogate în fibre, nutrienți și vitamine, până la gustări rapide și delicioase, de la tartinabile variate, din ingrediente naturale, până la dulciuri, gustări și deserturi, prăjituri și torturi gata preparate, până la produse ce pot deveni ingrediente în propriile deserturi. Întreaga gamă de produse este disponibilă pe https://sweeteria.com.ro/, în drogheriile DM, megafarmaciile Dr Max, băcanii, magazine naturiste și plafare.

*sursa: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0000698

**https://www.nature.com/articles/s41598-017-05649-7


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri