20 Iulie 2022 publicat în Sanatate 15 share-uri

Celulele stem recoltate la naștere din cordonul ombilical și placentă sunt astăzi folosite pentru tratarea multor boli grave, printre care scleroză multiplă, anumite tipuri de leucemie sau cancer, anumite tulburări metabolice sau din spectru autist. Acestea sunt materia primă a organismului și au capacitatea unică de a se regenera și de a se transforma în orice tip de celulă, cum ar fi celule sanguine sau musculare, cu un potențial imens pentru tratarea unei game largi de afecțiuni. Vă prezentăm trei cazuri de copii grav bolnavi, tratați cu celule stem recoltate la naștere.

Alex din România, paralizie cerebrală

Deși s-a născut sănătos, Alex a suferit un accident în urma căruia a rămas cu paralizie cerebrală, o stare asemănătoare cu coma. Nu mai era în stare să facă nimic singur și avea și alte probleme, ca și consecință a leziunii acute: epilepsie severă, afectarea deglutiței cu dificultăți de alimentație, imposibilitatea deținerii controlului în poziționarea capului, a membrelor și a contactului cu realitatea din jurul său.

Imediat după accident, un profesor din Germania le-a recomandat părinților lui Alex utilizarea propriilor celule stem din sângele placentar, cât mai urgent – însă la acel moment, starea lui Alex nu i-a permis să călătorească peste ocean. Însă, la ceva timp după, micuțul a putut zbura.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor!

Alex a fost tratat la Duke University Hospital, un centru cu cea mai mare experiență din lume în tratarea acestor afecțiuni apărute la copii, utilizând propriile lor celule stem recoltate la naștere și stocate ȋntr-o bancă de profil.

„Celulele din sângele placentar pot opri inflamarea și pot spori abilitatea celulelor nervoase proprii de a se reface. În mod normal, vedem schimbări ale funcției cognitive, adică gândire, înainte de îmbunătățirile motorii”, a declarat prof. Dr. Joanne Kurtzberg de la Duke University.

Povestea recuperării miraculoase a micuței Letti

Letti avea doar doi anișori când viața i-a fost dată peste cap. În martie 2017, medicii au descoperit faptul că Letti avea un rinichi mărit cu o tumoră malignă. Doctorii au contactat imediat departamentul de oncologie al spitalului din Miskolc (Ungaria), unde diagnosticarea preliminară a indicat către o tumoră Wilms’ – o afecțiune malignă cu o rată de tratament cu succes de 80%.

Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte

Letti a fost supusă chimioterapiei înainte de operație, un total de 16 ședințe. Le-a îndurat eroic, deși a slăbit mult și avea un tub nazal. Până în vara anului 2017, Letti a trăit exclusiv în spital, dar tratamentul nu a progresat așa cum era de așteptat. În timpul chimioterapiei, celulele albe sănătoase din sânge, care stau la baza imunității corpului uman, dispar și ele.

Restaurarea funcției măduvei osoase, hematopoieza, poate fi realizată în trei moduri – fie prin transplant de măduvă osoasă, celule din sânge periferic sau transplant de celule stem din sângele din cordonul ombilical.

Din moment ce părinții lui Letti au decis să recolteze și să stocheze propriul sânge din cordon ombilical la naștere, medicul a decis să folosească această formă de transplant pentru a restabili hematopoieza. „A fost cel mai frumos cadou de Crăciun pentru întreaga familie”, spunea tatăl cu ochii în lacrimi. „În plus, examinările ulterioare au arătat că nu este nevoie de tratament suplimentar, iar Letti nu mai are tumori sau metastaze din 2018”.

Ghid pentru alegerea mobilierului interior Beneficii pentru copiii personalului din învățământ; Profesorii au obligaţia de a respecta diversitatea – noi amendamente adoptate în Camera Deputaților 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor

Șansă la viață pentru Carain

Carain, un băiețel în vârstă de 6 ani, a fost diagnosticat cu o formă severă de anemie aplastică, singura lui șansă de tratament curativ fiind reprezentată de efectuarea unui transplant de celule stem hematoformatoare. Indicația de primă intenție era efectuarea unui transplant alogenic de măduvă osoasă de la un donator înrudit sau neînrudit compatibil. În cazul lui însă, nu s-a identificat un astfel de donator, singura lui șansă la viață fiind reprezentată de utilizarea propriilor celule stem din sângele placentar, recoltate la naștere.

Anemia aplastică este o insuficiență a măduvei osoase, caracterizată prin producerea unui număr redus de celule roșii (hematii), dar și prin diminuarea numărului de leucocite și trombocite, spre deosebire de formele obișnuite de anemie în care este afectat doar numărul de hematii.

„Cu toate că alți oncologi au crezut că probabilitatea de succes era foarte scăzut și că restabilirea funcției măduvei osoase era cu totul imposibilă, după 6 luni, grefarea a reușit, oferind mai multă speranță cu privire la succesul global al transplantului , care era considerat odată ca fără speranță”, a afirmat medicul care l-a tratat.

La 3 săptămâni după transplant, nivelul trombocitelor a revenit la valori normale, acesta fiind un aspect crucial pentru evoluția favorabilă a unui pacient post transplant , iar la 4 săptămâni, toate rezultatele testelor erau în limite normale, Carain primind astfel încă o șansă la viață.

Și membrii familiei pot fi tratați cu celule stem recoltate din placentă

Conform specialiștilor din domeniu, noua vedetă a medicinei este placenta. Ea conține cel mai mare număr și cea mai mare varietate de celule stem. Aceiași specialiști estimează că în următorii ani, între 30 și 50 de noi terapii bazate pe aceste celule recoltate la naștere din placentă vor ajuta la tratarea unor alte afecțiuni, printre care unele considerate momentan incurabile, precum Alzheimer, diabetul sau Parkinson-ul.

Mai mult decât atât, celulele stem din placentă sunt imunoevazive, ceea ce înseamnă că pot fi folosite și în tratamentul altei persoane (utilizare alogenică), adică părinții pot folosi probele recoltate de la un copil pentru salvarea fratelui său, sau chiar pentru ei, în cazul în care este necesară recuperarea după un AVC, de exemplu.

”Frații au 25% șanse pentru compatibilitate perfectă (atunci când toți markerii imunologici sunt identici) și 50% șanse pentru compatibilitate parțială. Desigur, gradul de compatibilitate necesară și tipul de administrare sunt aspecte decise de medicul curant în funcție de afecțiunea tratată”, a explicat Dr. Nils H. Thoennissen, unul dintre cei mai renumiți specialiști internaționali în cancer, boli cronice degenerative și medicină regenerativă, director medical Cord Blood Center Group.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri