20 Mai 2022 publicat în Sanatate 2 share-uri

Vitamina K este de fapt un grup de vitamine liposolubile necesare sintezei proteinelor necesare pentru coagularea sângelui și pentru legarea calciului în oase și alte țesuturi.

de doctor Vlad Belghiru

Aceste proteine ​​suferă modificări, care le permite să lege ionii de calciu. Acest lucru este esențial pentru controlul sângerării și fără vitamina K apar tulburări de coagulare. De asemenea, oasele pot deveni slabe, iar arterele și alte țesuturi sunt susceptibile la calcificare.

Din punct de vedere chimic, familia vitaminei K este formată din derivați 2-metil-1. Există două forme naturale de vitamina K, care sunt vitamina K1 și vitamina K2.

Vitamina K1 se mai numește și filochinonă, fitomenadionă sau fitonadionă și este sintetizată în plante, în special în legumele verzi, cu frunze, deoarece este implicată în fotosinteză.

Vitamina K2, care este principala formă stocată la animale, are o serie de subtipuri denumite menachinone, omologi ai vitaminei, care se caracterizează prin lungimi diferite ale lanțurilor lor laterale izoprenoide.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Vrei să ai mai multă energie și să uiți de oboseală? Îți recomandam aceste Suplimente Alimentare pe bază de Super-Alimente, vitamine și plante Herbalife Nutrition lansează Phyto Complete, un nou produs pentru controlul greutății Cum să obții o masă bogată și sănătoasă de sărbători. Mai multe legume, mai puțin zahăr și multă hidratare

Bacteriile din intestinul gros pot transforma vitamina K1 în vitamina K2, și pot prelungi lanțurile laterale izoprenoide ale vitaminei K2, pentru a da o gamă de omologi ai vitaminei K2.

În general, oamenii își pot obține necesarul zilnic de vitamina K printr-o dietă sănătoasă și echilibrată, iar deficiența este rară. În plus, toate vitaminele solubile în grăsimi, cum ar fi vitaminele A, D, E și K, sunt stocate în țesuturile adipoase ale corpului și sunt eliminate într-un ritm mult mai lent decât vitaminele solubile în apă.

Există, de asemenea, trei forme sintetice de vitamina K (vitaminele K3, K4 și K5), deși vitamina K3 a demonstrat efecte toxice în unele studii.

Surse de Vitamina K

Pătrunjel

Pătrunjelul conține mai multă vitamina K decât orice alt aliment. O cană din această plantă comună oferă 820% din valoarea zilnică. Luați în considerare adăugarea de pătrunjel proaspăt la salate, sandvișuri și burgeri, tabbouleh și hummus.

Tratamente naturiste și suplimente pentru articulații flexibile și fără dureri 5 Tratamente naturiste pentru problemele urinare 5 Creme și seruri cu NIACINAMIDĂ care vor face minuni pentru tenul tău

Kale și alte verdețuri

În general, una dintre cele mai bune surse alimentare de vitamina K sunt legumele cu frunze verzi. O cană de spanac fiert, de exemplu, oferă o impresionantă 740% din valoarea zilnică. Kale este, de asemenea, excepțional de bogat în vitamina K, o cană din această legume crucifere gătite oferind 544 mcg de vitamina K, care este de peste 4,5 ori valoarea zilnică. Guicile, sfecla verde și napii oferă fiecare peste 450% din valoarea zilnică a vitaminei K. Chiar dacă verdele cu frunze închise la culoare nu sunt verdele pentru salată, puteți obține o mulțime de vitamina K în salată verde. O cană de salată verde conține 56 mcg, ceea ce reprezintă aproape jumătate din valoarea zilnică. Chiar și salata iceberg conține o cantitate decentă.

Foto: Tatjana Baibakova /Shutterstock
5 Ceaiuri și suplimente alimentare pentru digestie ușoară 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor 12 sfaturi pentru îngrijirea părului vopsit

Brocoli

Broccoli conține fibre, calciu și vitamina C, și este, de asemenea, destul de bogat în vitamina K. O cană de broccoli gătit oferă 220 mcg, care este de aproape două ori valoarea zilnică.

Varză de Bruxelles

La fel ca broccoli, varza de Bruxelles este o legumă cruciferă plină de antioxidanți și vitaminele C și K. De exemplu, fiecare cană de varză de Bruxelles gătită conține 107% din aportul zilnic recomandat de vitamina C și 182% din valoarea zilnică a vitaminei K, cu aproximativ 219 mcg.

Varză

Este posibil să observați o tendință conform căreia legumele crucifere verzi sunt bogate în vitamina K. Varza nu face excepție, deoarece fiecare ceașcă de varză gătită are aproximativ 165 mcg, sau 136% din valoarea zilnică.

Murături și Legume Fermentate

Procesul de fermentare care ajută la crearea murăturilor precum varza murată le face surse bogate de probiotice produce și menachinone, vitamina K2. O cană de castraveți murați conține 130 mcg (109% DV) de vitamina K.

Susține-ți frumusețea din interior! Hidratarea, cheia pentru zile de sărbătoare reușite. Sfaturi pentru un Paște sănătos Noutățile si recomandările de primăvara de la MioBio, boutique chic de cosmetice organice

Sparanghel

Sparanghelul este una dintre cele mai bune surse de fibre alimentare pe care corpul nostru nu le poate digera, dar care sunt un elixir nutritiv pentru bacteriile benefice din intestin. Sparanghelul este, de asemenea, bogat în vitamina K, cu 91 mcg per cană, ceea ce reprezintă peste 75% din valoarea zilnică.

Edamame

O ceașcă de edamame are 41 mcg. Această leguminoasă sănătoasă este, de asemenea, bogată în antioxidanți, fibre și proteine.

Kiwi

Fructul kiwi este plin de vitamina C, împreună cu vitamina E și câteva minerale esențiale. Kiwi, care are carne delicată și semințe mici, comestibile, este, de asemenea, bogat în vitamina K. Fiecare cană oferă aproximativ 73 mcg, ceea ce reprezintă 60% din valoarea zilnică. Alte fructe bogate în vitamina K includ avocado, dovleac, rodie, afine și mure.

APIVITA: CREAT DE ALBINE ÎN FLORA GRECEASCĂ, DEZVOLTAT PRIN ȘTIINȚĂ Un mix perfect pentru frumusețea pielii, părului și unghiilor tale Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park

Beneficii

Nivelurile optime de vitamina K sunt asociate cu îmbunătățirea circumferinței și diametrului oaselor. Vitamina K poate proteja, de asemenea, sănătatea cardiovasculară.

Reduce calcificarea și rigidizarea arterelor, ceea ce reduce riscul de mortalitate cauzată de cardiovasculare.

Vitamina K poate avea un rol de jucat în terapia cancerului și tratamentele anti-îmbătrânire.

De asemenea, poate ajuta la reglarea sensibilității la insulină și la reducerea înroșirii pielii, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă vitamina K are un rol activ de jucat în aceste zone.

Mecanismul principal al vitaminei K este prin ciclul vitaminei K, care este o cale metabolică ciclică care utilizează vitamina K pentru a ținti anumite proteine.

Când o proteină exprimă glutamatul, este vizată de vitamina K, care o face să colecteze mai mulți ioni de calciu.

Ionii de calciu sunt eliminați din fluxul sanguin, ceea ce previne acumularea în artere.

Carența de vitamina K

Semnele și simptomele unei deficiențe de vitamina K includ:

  • Sângerare excesivă, de exemplu dintr-o tăietură, rană, injecție sau puncție;
  • Vânătăi care apar ușor;
  • Sângerări menstruale abundente.

Simptomele deficitului de vitamina K la sugari

Sugarii au un risc crescut de a dezvolta o deficiență de vitamina K până când încep să mănânce alimente obișnuite, care vor fi de obicei în jur de patru până la șase luni după naștere.

Semnele și simptomele care ar putea indica deficiența de vitamina K la bebeluși includ:

  • Vânătăi, în special în jurul capului sau al feței;
  • Episoade de sângerare, de exemplu în jurul ombicului, nasului și gurii, penisului dacă este circumcis și la locurile de vaccinare;
  • Paloarea, care poate fi vizibilă în gingiile sugarilor cu pielea mai închisă;
  • Îngălbenirea pielii și a ochilor, care apare la trei sau mai multe săptămâni după naștere, diferită de icterul nou-născutului, care de obicei dispare la vârsta de două săptămâni;
  • Scaun sângeros, întunecat sau lipicios ca gudronul;
  • Sânge în urină sau vărsături;
  • Iritabilitate;
  • Oboseală sau somnolență excesivă.

* Un material de doctor Vlad Belghiru, medic rezident în specialitatea medicină de urgență. Lucrează în cadrul UPU-SMURD.

Foto fr si main: Tatjana Baibakova /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri