19 Mai 2022 publicat în Sanatate 27 share-uri

Care este motivul pentru care se fac analize din scaun? O cultură de scaun este utilizată pentru a detecta prezența bacteriilor (patogene) cauzatoare de boli și pentru a ajuta la diagnosticarea unei infecții a sistemului digestiv (tractul gastrointestinal).

de doctor Vlad Belghiru

Deoarece există multe cauze ale infecțiilor gastrointestinale, o cultură de scaun poate fi utilizată împreună cu alte teste, cum ar fi un panou de agenți patogeni gastrointestinali sau un examen de ovule și paraziți (O&P) pentru a ajuta la stabilirea unui diagnostic.

Un panou de agenți patogeni GI este efectuat pe o probă de scaun pentru a testa simultan virușii, bacteriile și paraziții care sunt cauze comune ale infecțiilor GI. Aceste panouri sunt relativ noi, iar laboratoarele și practicienii din domeniul sănătății încă determină cum să le utilizeze pentru a oferi rezultate optime pentru pacient, fiind în același timp rentabile.

Multe infecții gastro-intestinale se rezolvă fără tratament specific, doar cu îngrijire de susținere și este posibil să nu necesite testare. La indivizii altfel sănătoși, infecțiile sunt considerate boli comune care nu sunt grave și uneori considerate „intoxicații alimentare” sau „gripa de stomac”.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!   Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate

Cu toate acestea, există cazuri în care este util să se efectueze teste care identifică cauza infecției gastrointestinale – pentru a ghida tratamentul acesteia, a elimina sursa și a limita răspândirea acesteia.

Laboratoarele folosesc de obicei culturi de scaun pentru a detecta și identifica cele mai frecvente bacterii cauzatoare de boli intestinale:

  • Specii Campylobacter;
  • Specia Salmonella;
  • specia Shigella.

Unele bacterii provoacă boli prin producerea de toxine. Aceste bacterii pot fi cultivate, dar multe dintre testele folosite pentru a le detecta sunt dedicate detectării directe a toxinelor lor, fie prin PCR, fie prin test antigen. Exemplele includ:

  • Escherichia coli O157:H7;
  • Clostridium difficile.

În funcție de istoricul medical și/sau de călătorie al persoanei afectate, testele pentru alți agenți patogeni sau potențiali agenți patogeni pot fi incluse sau pot fi disponibile separat. Unele dintre acestea includ:

Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? Testul DA sau NU: Află ce părere au oamenii din jur despre tine! Vârsta de pensionare la români crește! Ce anunț a făcut şeful Casei de Pensii
  • Aeromonas;
  • Plesiomonas;
  • Yersinia enterocolitica;
  • Specia Vibrio.

Care sunt diferitele tipuri de analize care se fac din scaun

Test imunochimic fecal (FIT): Acest test verifică dacă sângele găsit în scaun provine din intestinele inferioare. Este nevoie doar de o probă de scaun.

Test de sânge ocult în fecale (FOBT): Acest test verifică sângele care este ascuns în scaun. Spre deosebire de FIT, FOBT nu poate discerne de unde a venit sângele. Pentru acest test sunt necesare trei mostre de scaun diferite.

Sângele ocult înseamnă că nu îl puteți vedea cu ochiul liber. Sângele în scaun înseamnă că există probabil un fel de sângerare în tractul digestiv. Poate fi cauzată de o varietate de condiții, inclusiv:

  • Polipi;
  • Hemoroizi;
  • Diverticuloză;
  • Ulcere;
  • Colită, un tip de boală inflamatorie intestinală.

Sângele din scaun poate fi, de asemenea, un semn al cancerului colorectal, un tip de cancer care începe în colon sau rect. Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent cancer la bărbați și la femei. Un test de sânge ocult în fecale este un test de screening care poate ajuta la depistarea precoce a cancerului colorectal, atunci când tratamentul este cel mai eficient.

Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor! Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru?

Testarea ADN-ului scaunului: un tip mai nou de test, verifică ADN-ul conținut în scaun pentru a detecta cancerul colorectal.

Ce definește o probă anormală de scaun?

O probă anormală de scaun poate conține sânge, viruși, ciuperci, bacterii dăunătoare, fibre de carne nedigerate, paraziți, mucus, puroi, rotavirusuri sau niveluri ridicate de grăsime. Scaunul poate avea, de asemenea, o culoare neobișnuită, cum ar fi roșu, verde, galben, alb sau negru. Prezența acestor factori poate să nu indice întotdeauna că ceva nu este în regulă, dar poate ajuta un medic să înțeleagă potențialele probleme de sănătate.

Cum se colectează proba pentru testare?

O probă proaspătă de scaun este colectată într-un recipient steril. Proba de scaun nu trebuie contaminată cu urină sau apă. Odată colectat, scaunul trebuie dus la laborator în aproximativ o oră de la colectare sau trebuie transferat într-un flacon care conține un conservant și dus la laborator cât mai curând posibil. Pentru sugari, o probă de scaun este uneori colectată cu un tampon rectal.

Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar Înainte de a te încredere în oricine, încrede-te întâi în tine! Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele”

Pregătire

Multe medicamente pot modifica rezultatele acestui test. Va trebui să evitați anumite medicamente, în funcție de tipul de analiză a scaunului pe care îl faceți.

Este posibil să trebuiască să încetați să luați medicamente precum antiacide, medicamente antidiareice, medicamente antiparazitare, antibiotice, laxative sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) timp de 1 până la 2 săptămâni înainte de a efectua testul.

Asigurați-vă că îi spuneți medicului dumneavoastră despre toate medicamentele fără prescripție medicală și alte medicamente pe care le luați.

Asigurați-vă că spuneți medicului dumneavoastră dacă:

  • Ați făcut recent un test cu raze X folosind material de contrast cu bariu, cum ar fi o clismă cu bariu. Bariul poate interfera cu rezultatele testelor.
  • Ați călătorit în ultimele săptămâni sau luni, mai ales dacă ați călătorit în afara țării. Acest lucru îl ajută pe medic să caute paraziții, ciupercile, virușii sau bacteriile care ar putea cauza o problemă.

Dacă scaunul dumneavoastră este testat pentru sânge, poate fi necesar să evitați anumite alimente cu 2 până la 3 zile înainte de test. Acest lucru depinde de ce fel de test de scaun se utilizează.

”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad Detergentul Perwoll Renew, într-o nouă formulă, mai performantă și mai sustenabilă 6 proiecte pentru elevi încep în luna mai în București. Cursuri gratuite de înot și un târg educațional, printre acestea

* Un material de doctor Vlad Belghiru, medic rezident în specialitatea medicină de urgență. Lucrează în cadrul UPU-SMURD.

Foto fr si main: NDanko /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri