23 Mai 2022 publicat în Sanatate 3 share-uri

Testarea procalcitoninei poate ajuta la confirmarea rapidă a prezenței sepsisului, dacă este expusă riscului de șoc și ce tipuri de medicamente vor fi cele mai eficiente.

de doctor Vlad Belghiru

Sepsisul este o afecțiune potențial mortală în care organismul reacționează exagerat la o infecție bacteriană prin eliberarea de substanțe chimice care pot provoca inflamații dăunătoare. Dacă este lăsat netratat, sepsisul poate deveni suficient de grav pentru a provoca insuficiență de organ și moarte.

Testarea procalcitoninei poate ajuta la confirmarea rapidă a prezenței sepsisului, dacă este expusă riscului de șoc și ce tipuri de medicamente vor fi cele mai eficiente.

Testarea procalcitoninei necesită doar o simplă recoltare de sânge. Măsoară cantitatea de substanță numită procalcitonină produsă de multe tipuri de celule din organism. Nivelurile de procalcitonina pot crește semnificativ atunci când există o infecție bacteriană sau o anumită formă de leziune tisulară.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Semnificația viselor: Ce înseamnă când visezi pe cineva care a murit? Este semn bun sau rău? Uterul retrovers - ce înseamnă - detalii de la un medic ginecolog Dicționar de vise: Ce înseamnă când visezi șobolani?

Când o infecție bacteriană devine sistemică, ceea ce înseamnă că se răspândește în întregul corp, nivelurile de procalcitonină pot crește dramatic. Cu cât nivelul este mai mare, cu atât este mai mare probabilitatea de sepsis.

Alte teste vor fi folosite pentru a confirma diagnosticul. Acestea pot include hemoculturi, hemoleucogramă completă, analize de urină, teste ale funcției hepatice sau renale și teste imagistice precum echografie, tomografie computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN).

Foto: Saiful52 /Shutterstock

Testarea procalcitoninei se va face atunci când există suspiciunea de sepsis. Este frecvent utilizat în departamentele de urgență sau în unitățile de terapie intensivă atunci când oamenii prezintă semne de sepsis, inclusiv febră mare, dificultăți de respirație, tensiune arterială scăzută și confuzie.

Bullying in randul copiilor – preventie si sfaturi Parenting constient (mindful parenting) – recomandari si sfaturi ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare

Testul este important deoarece sepsisul poate fi dificil de diagnosticat și nu provoacă întotdeauna simptome în stadiile incipiente. Este posibil, de exemplu, ca nivelurile de procalcitonină să fie scăzute în stadiile foarte incipiente și să crească abrupt pe parcursul câtorva ore sau zile.

Pe de altă parte, este posibil să existe niveluri ridicate de procalcitonină și fără simptome clare în stadiile incipiente. Doar atunci când inflamația extremă începe să afecteze organele vor apărea simptome severe.

Testând precoce nivelurile de procalcitonină, medicii pot prescrie tratament înainte ca afecțiunea să devină gravă sau să pună viața în pericol.

Interpretarea rezultatelor

Testarea procalcitoninei nu poate diagnostica infectiile. Acesta poate arăta medicului dumneavoastră dacă poate apărea sepsis, cât de grav poate fi și dacă este probabil să evolueze la șoc septic.

Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? Ce măsuri vor lua ministerele pentru a economisi 10 miliarde de euro de la bugetul statului: salariile și angajările la stat, înghețate De ce jantele sunt la fel de importante ca și anvelopele: 3 motive

Deși rezultatele unui test de procalcitonină ar trebui interpretate de un medic, acestea sunt, în general, descrise după cum urmează:

  • Normal: 0 până la 0,05 micrograme pe litru (µg/L);
  • Risc scăzut de sepsis: mai puțin de 0,5 µg/L;
  • Sepsis posibil: între 0,5 µg/L și 2 µg/L;
  • Risc moderat spre mare de sepsis: între 2 µg/L și 10 µg/L;
  • Sepsis sever: 10 µg/L sau mai mare.

Ce este PCT

Procalcitonina (PCT) este un precursor de 116 aminoacizi al calcitoninei care, în condiții normale, este produs de celulele C tiroidiene. Concentrațiile serice ale PCT sunt în mod normal <0,05 micrograme pe litru, dar în circumstanțe de inflamație sistemică, în special infecție bacteriană, PCT este produsă în cantități mari de multe țesuturi ale corpului.

De ce e bine să îmbraci haine noi de Paște. Mulți credincioși nu știu adevăratul motiv al acestei tradiții Caria dentară – ce este și cum se tratează Testul Iubirii: Ce dragoste cosmică trăiești ACUM?

Este detectabilă în 2-4 ore și atinge vârfuri în 6-24 de ore (spre deosebire de CRP care începe să crească după 12-24 de ore și atinge vârfuri la 48 de ore)

Producția de PCT nu este afectată de neutropenie sau alte stări imunosupresoare. Nivelurile PCT sunt paralele cu severitatea infecției inflamatorii, ceea ce înseamnă că cei cu boală mai severă au niveluri mai ridicate. În plus, procalcitonina are o anumită utilitate ca indicator de prognostic cu concentrații serice mai mari legate de riscul de mortalitate.

PCT are unele avantaje și alți biomarkeri de uz clinic obișnuit, cum ar fi proteina C reactivă (CRP) și numărul de celule albe din sânge. Avantajele PCT față de markerii mai vechi includ: specificitatea pentru infecția bacteriană (versus inflamația în general), rapiditatea creșterii acesteia după o insultă (6 ore), scăderea rapidă cu control imun la infecție (timp de înjumătățire de 24 de ore), corelație excelentă cu severitatea bolii (niveluri mai ridicate la cei mai grav bolnavi) și lipsa impactului stărilor antiinflamatorii și imunosupresoare asupra producției.

Oxitocina – tot ce trebuie sa stii Test de dragoste: Ce semn arată că sunteți suflete pereche? Testul noilor începuturi: Ce ușă ți se deschide în viitorul apropiat?

Când mai poate fi procalcitonina crescută

Alte afecțiuni pot crește, de asemenea, nivelul de procalcitonină, dar de obicei doar moderat. A avea procalcitonina crescută nu înseamnă neapărat că aveți sepsis. Este pur și simplu un indiciu al unei infecții sistemice care necesită investigații suplimentare.

În timp ce nivelurile crescute de procalcitonină pot fi un indiciu puternic al sepsisului, chiar și infecțiile minore, cum ar fi un abces dentar, pot determina creșterea nivelului de procalcitonină. Chiar și așa, nivelurile ridicate indică de obicei sepsis.

Când nivelurile de procalcitonină sunt în intervalul scăzut până la moderat, sepsisul poate fi o cauză posibilă. Dar alte cauze pot fi de vină. Acestea includ afecțiuni care provoacă leziuni tisulare severe, cum ar fi:

Test de personalitate: Ce nume ai fi avut dacă te-ai fi născut în altă epocă? Testul Originilor Divine: Ce zeiță te-a înzestrat? Amnezia infantila – de ce nu ne amintim primii ani de viata?
  • Traumă severă;
  • Arsuri;
  • Interventie chirurgicală;
  • Pancreatită (inflamația pancreasului);
  • Meningită (inflamația țesuturilor care înconjoară creierul);
  • Endocardită (inflamația inimii);
  • Șoc cardiogen;
  • Respingerea transplantului de organe;
  • Infecții severe ale tractului urinar la copii;
  • Infecții cu tumori solide (inclusiv anumite tipuri de cancer).

Orice afecțiune care scade nivelul de oxigen din sânge poate provoca, de asemenea, creșterea nivelului de procalcitonină, chiar dacă nu există nicio infecție. Acestea includ afecțiuni precum astmul, pneumonia, BPOC și stopul cardiac.

* Un material de doctor Vlad Belghiru, medic rezident în specialitatea medicină de urgență. Lucrează în cadrul UPU-SMURD.

Foto fr si main: Innovative Creation /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri