Malocluzia dentară este una dintre acele probleme cu care ne confruntăm adesea, dar pe care nu le observăm până în momentul în care suntem supuși unui control stomatologic.

Simptomele malocluziei dentare

„Nu este întotdeauna ușor să recunoaștem prezența unei malocluzii a aparatului dentar. Unele simptome sunt de fapt legate imediat de prezența acesteia, altele nu se pot atribui cu ușurință acestei afecțiuni, deoarece afectează zone din afara gurii. Alinierea dentară incorectă este surprinzătoare ca urmare a faptului că este strâns legată de alte patologii fizice.”, punctează dr. Nassar.

Printre cele mai frecvente simptome ale malocluziei dentare, pot fi luate în considerare problemele care se referă la zona gurii:

  • dificultăți de mestecat alimentele în mod corespunzător;
  • disconfort periodic la nivelul maxilarului;
  • predispoziție (ba chiar risc crescut) la apariția cariilor dentare, inflamația gingiei, apariția bolilor parodontale (cu consecința pierderii unuia sau mai multor dinți);
  • amețeli, tinitus (sunete în urechi) și alte tulburări de auz;
  • aglomerarea dentară cu predispoziție consecventă în dezvoltarea cariilor;
  • gură uscată cauzată de tendința de a respira pe gură.

De asemenea, la nivelul capului, malocluzia arcurilor mandibulare poate provoca dureri de cap repetate, precum și o senzație neplăcută de sunet în ureche 9cum am amintit deja), iar problemele se pot extinde și la gât cu disconfort cervical. Alte probleme pot exista și la nivel respirator, cu formarea cazurilor de bronșită, sinuzită și atacuri astmatice. În cele din urmă, la nivel intestinal, pot exista cazuri de boli de reflux gastroesofagian.

Cum se poate interveni în caz de malocluzie dentară?

„Malocluziile care depind de obiceiuri și comportamente incorecte și inadecvate pot fi tratate cu aparate ortodontice mobile sau fixe, în timp ce cele mai grave forme sunt anomaliile genetice care necesită ortodonție corectivă. Poate fi nevoie să se opteze pentru terapia de extracție, în special a dinților molari sau a celor de minte. De aceea, nu există un singur răspuns pentru că, desigur, fiecare caz este diferit și doar un medic stomatolog poate evalua, de la caz la caz, cum să intervină. De obicei, primul pas constă în evaluarea tipului de malocluzie și mușcătura, la care sunt asociate examinări radiografice ale arcadelor dentare, ale feței și ale craniului, pentru a evalua situația morfologică generală. Ulterior, se realizează și o degajare a dinților pentru a reproduce forma arcadelor dentare ale pacientului.”, adaugă specialistul.

* Informații oferite de specialiștii Clinicii de Implantologie Dr. Lorelei Nassar, str. Puțul lui Zamfir nr. 17, sect. 1, București

Foto fr si main: De la mkarco /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri