Popularitatea fațetelor dentare a crescut în ultimii ani la noi în țară. De multe ori vedem la o persoană cunoscută sau la una publică zâmbete care par a fi desprinse dintr-o reclamă. Care este scopul acestor îmbunătățiri dentare și în ce situații sunt recomandate de medic?

Pentru a afla cele mai importante aspecte despre fațete am stat de vorbă cu medicul Florin Lăzărescu, fondator al clinicii Trident. Cu o experiență de 17 ani pe piața din România în domeniul esteticii dentare, Trident este membru fondator al Societății de Stomatologie Estetică din România (SSER).

Dr. Florin Lăzărescu este și președinte al Societății Europene de Cosmetică Dentară și ne-a explicat, pe înțelesul tuturor, ce sunt fațetele:

„Reprezintă placări ceramice ale suprafețelor dentare ce pot schimba forma, poziția sau culoarea dintelui. Diferența dintre fațete și coroane este că fațeta dentară acoperă doar parțial suprafața dintelui, în timp ce coroana acoperă dintele perimetral.”

Am putea spune că principalul lor scop este unul estetic, însă există o mulțime de aplicabilități în diferite probleme dentare pentru fațete. Avantajele sunt de ordin estetic și funcțional. „De cele mai multe ori ele corectează o problemă de ocluzie (mușcătură) sau se realizează post tratament ortodontic (de îndreptare a dinților). Uneori se folosesc în scop strict cosmetic, de modificare a culorii sau formelor dentare”, ne transmite fondatorul clinicii Trident.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Elevii Școlii Quantum din București au obținut locuri fruntașe la MATHLETICS, cea mai mare competiție online de matematică din lume, datorită unui model nou de învățare Uterul retrovers - ce înseamnă - detalii de la un medic ginecolog Cazul Ana Morodan mi-a amintit că ar trebui să fim mai atenți la nevoile emoționale ale copiilor, ale elevilor și ale studenților noștri

Durata tratamentului diferă în funcție de scopul urmărit. Dacă acesta este strict estetic, atunci vorbim de o durată de 3-4 săptămâni. Dacă vorbim de scop funcțional și estetic, termenul de realizare poate ajunge la aproximativ 12 săptămâni.

Cum se realizează fațetarea?

„Anterior confecționării fațetelor dentare se realizează o analiză ocluzală (a mușcăturii), o previzionare a rezultatului final prin realizarea unui wax-up digital și printarea 3D a acestuia, urmată de verificarea în cavitatea orală prin realizarea unui mock-up. Dacă toate datele și analizele corespund necesităților funcționale și estetice, se trece la preparația ghidată a dinților. Cu ajutorul restaurărilor mock-up, se trimit informațiile către laboratorul de tehnică dentară, iar în final se cimentează adeziv piesele protetice”, ne explică medicul stomatolog Florin Lăzărescu.

A patra conferință Autentic va avea loc pe 30 mai 2023 Cum tratăm cancerul cu ajutorul medicinei integrative și soluții din medicina biologică? Medicii români au ocazia să ȋnvețe de la unul din fondatori - medicul elvețian Thomas Rau Riscurile comune ale consumului de anticoncepționale
Foto: Josep Suria/shutterstock.com

Exista situatii in care fatetele nu sunt indicate?

Tot procesul este unul relativ simplu, dar minuțios. Nu există niciun risc major pe care pacientul și-l asumă atunci când dorește să-și pună fațete, totul depinde de mâna stomatologului: „Cheia unei reabilitări corecte este reprezentată de minim invazivitatea structurilor dentare. Menținerea structurii de smalț la nivelul dinților este imperios necesară. Acest lucru ne asigură o lipsă a durerilor post tratament și o adeziune de calitate. Tratamentele ortodontice pre tratament protetic, folosirea preparațiilor ghidate, reprezintă factori care ne ajută în conservarea structurilor dentare”, completează fondatorul clinicii Trident.

“Nu sunt indicate decât după vârsta de 18 ani. De asemenea dacă sacrificiul de substanță dentara este mare, nu recomand folosirea acestei metode”, explică medicul.

NAOS a lansat în România AGE PROTEOM™, serul longevității celulare NAOS a lansat în România AGE PROTEOM™, serul longevității celulare Medicii români pot ȋnvăța o nouă tehnică chirurgicală minim invazivă pentru tratarea cancerelor pulmonare

Dincolo de rolul estetic, ce funcţie mai au aceste faţete dentare? Protejează dinţii?

“Uneori rolul lor este de a corecta ocluzia dentară (mușcătura). În cazul fațetelor duble, ele permit practic acoperirea dentară totală, asemănător coroanelor dentare, dar fără sacrificiu de substanță dură dentară. Pot fi de folos la pacienți cu carioactivitate mare sau dentinogeneză imperfectă”, explică Florin Lăzărescu.

Modul de îngrijire al fațetelor

Există mai multe tipuri de ceramică dentară din care pot fi confecționate fațetele: „Alegerea tipului de material se face în funcție de zona ce urmează a fi restaurată. Pe zonele laterale primează considerentul rezistenței, iar pe zona frontală cel al esteticii”.

Având în vedere particularitățile intervenției, nu există interdicții speciale, precum se poate pune problema după o albire a dinților. „Cum protejăm dantura normală, așa protejăm și fațetele dentare. O igienă foarte bună, folosirea pe lângă periaj a aței dentare, apelor de gură, dușul bucal, controale la stomatolog la 6 luni.”

Adevărul despre dinții superbi pe care-i afișează Luis Gabriel. Ce spune medicul stomatolog care s-a ocupat de construcția lor  Peste 200 de testimoniale în campania #SayNoToStigma cu ocazia Purple Day 2023 Specialiștii avertizează că sezonul alergiilor devine mai lung din cauza încălzirilor climatice. Cum pot fi ținute sub control alergiile oculare?

Dacă toate aceste elemente sunt respectate de către pacient, rezultatele o să fie cele dorite nu doar pe termen scurt, ci și pe termen mediu și lung: „Succesul unei restaurări protetice îl privim după o perioadă de 10 ani. Uneori este necesar a fi schimbate din cauza unor retracții gingivale fiziologice, a apariției unor carii secundare. De regulă, aceste complicații sunt rare”, conchide fondatorul clinicii Trident.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri