29 Septembrie 2021 publicat în Sanatate 1 share-uri

Brusc, simți că inima începe să bată rapid, uneori într-un ritm anormal. Senzația e că vrea să iasă din piept. Fenomenul poartă numele medical de „palpitații” și, dacă nu se repetă des, nu ar trebui să fie motiv de îngrijorare. Există însă și cazuri în care palpitațiile pot fi simptomele unor afecțiuni serioase.

Palpitațiile, o reacție firească și nu numai

În principiu, palpitațiile apar în clipe de emoție sporită sau în timpul unui efort fizic susținut precum alergarea, practicarea unor sporturi de echipă precum fotbalul sau baschetul, dar atunci este cât se poate de normal să avem astfel de trăiri. De asemenea, există situații în care, exagerând cu anumite substanțe stimulante, precum energizantele, cafeaua, alcoolul sau nicotina, se pot declanșa episoade de palpitații intense.

Există și tulburări de ordin psihic, precum anxietatea generalizată, care generează episoade de palpitații. „Anxietatea generalizată este o stare de teamă difuză, anticipatorie, însoțită de îngrijorări excesive și incontrolabile, dar fără un element declanșator identificabil”, explică Dr. Ana Pintilie, medic specialist psihiatru cu experienţă în diagnosticarea şi tratamentul tulburărilor psihice la adult. În acest caz, un examen la cabinetul psihiatrului și urmarea tratamentului prescris vă va scăpa de episoadele de palpitații.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 22-29 aprilie - Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare! Între 70% și 90% dintre cei care suferă de imunodeficiențe primare sunt încă nediagnosticați MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte Asprele legi ale Educației. Elevii nu mai au voie cu telefoane mobile la ore şi să fumeze la şcoală

Palpitațiile mai pot indica și unele afecțiuni cardio-vasculare, respiratorii sau hormonale, cum ar fi tiroidita. De asemenea, unele afecțiuni renale și anumite forme de anemie pot da palpitații. Și dezechilibrele electrolitice pot genera episoade de palpitații. Vizita la medicul de familie, urmată de recomandări pentru anumite analize sau prezentarea la un specialist vă vor lămuri asupra cauzei care vă face să treceți prin astfel de momente neplacute.

Palpitațiile, simptom al unei afecțiuni psihice?

Principalul răspuns pe care trebuie să îl cauți în cazul acestor palpitații este dacă au o cauză organică sau una psihică. În general, medicul vă va examina din punct de vedere clinic și ca urmare vă poate recomanda o serie de analize specifice precum analize de sânge, electrocardiogramă sau purtarea pentru scurt timp a unui Holter EKG, pentru monitorizarea ritmului cardiac și detectarea diferențelor de ritm. Aceasta pentru că palpitațiile sunt un simptom comun mai multor afecțiuni cardiace și majoritatea suferinzilor din această categorie acuză episoade dese de palpitații. Dacă această analiză indică faptul că sunteți din punct de vedere clinic sănătoși, atunci trebuie să vă adresați unui medic psihiatru, pentru un consult de specialitate. În lumea în care trăim, palpitațiile pot foarte ușor fi generate de tulburări precum atacurile de panică, stări pe care foarte multă lume le experimentează. „Atacul de panică este un episod de anxietate paroxistică însoțită de mai multe simptome fizice și psihice precum: teama de a muri, de a pierde controlul sau de a înnebuni, parestezii, tremor, transpirații, disconfort toracic, senzații de sufocare, palpitații etc. Dacă aceste stări sunt persistente, recurente și împiedica funcționarea normală de zi cu zi, vă recomandăm un consult de specialitate”, spune Dr. Ana Pintilie.

Descoperă cum poți avea un bronz perfect și de lungă durată - AIVI COSMETICS îți propune Lirene Perfect TAN Pantaloni cargo de damă House: cum să-i porți în 2023 Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!  

Cum scapi de palpitații?

Cel mai înțelept este să asculți întocmai sfaturile medicului și să iei neabătut tratamentul prescris. În cazul în care palpitațiile sunt generate de o afectiune organică, precum boli de natură cardio-vasculară, se vor iniția măsurile specifice patologiei respective. În cazul unei tulburări psiho-emoționale, recomandările pot varia în funcție de intensitatea tulburării și pot include recomandări precum adoptarea unei activități fizice regulate, petrecerea timpului în natură și efectuarea constantă a unor exerciții de respirație, acestea alături de ședințe de psihoterapie, de meditație și, în unele cazuri, se recomandă și urmarea unui tratament medicamentos.

Sursa foto articol: DimaBerlin/ shutterstock.com

Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri