Mini implantul ortodontic este un șurub extrem de subțire ce se inserează în gingie pentru a susține brațul unui aparat dentar în poziția corectă.

  1. amplasament – se poziționează între rădăcinile a 2 dinți, în țesutul gingival (nu în os, așa cum se întâmplă la implantul dentar);
  2. diametru – extrem de mic, aproximativ 1.5 mm;
  3. grad de invazivitate – scăzut, datorită dimensiunii reduse și modului de amplasare;
  4. timp de vindecare – foarte scurt, comparativ cu implantul dentar care necesită ca perioada de osteointegrare să fie de 3 până la câteva luni;
  5. timp de păstrare – implantul ortodontic se scoate după încheierea tratamentului, implantul dentar rămâne pentru totdeauna fixat în os.

Singurele puncte comune ale implantului ortodontic cu implantul dentar sunt compoziția din Titan și (oarecum) forma de șurub.", adaugă specialistul.

Cum se inserează implantul ortodontic?

Implantul ortodontic se inserează extrem de simplu, în mai puțin de 10 minute. Imediat după ce este introdus, implantul se conectează la un braț fix, facilitând astfel repozitionarea corectă a dinților.

Citeste si:
Ce sunt ”dinții de rechin”? Când, unde și de ce apar?
Ce sunt ”dinții de rechin”?...

O procedură lipsită de durere

„Mini implanturile ortodontice nu provoacă durere, inserarea făcându-se sub anestezie locală. Durerea și vindecarea ulterioară sunt aproape insesizabile. Ceea ce vei simți, va fi doar o ușoară jenă care va dispărea după primele 2 – 3 zile de la intervenție.", ne asigură dr. Nassar.

Riscuri la care ne supunem

În general, mini-implanturile ortodontice nu prezintă riscuri și nu afectează dinții ori țesutul bucal. Totuși, persoanele hipersensibile, cele care prezintă diverse boli (afecțiuni ale sistemului de circulație, osos, infecții) sau cele care urmează tratamente cu steroizi, sunt în imposibilitatea de a urma procedura, deoarece există riscul de respingere a implantului.

Citeste si:
GHID complet de ortodonție pentru copii: rolul medicului ortodont
GHID complet de ortodonție...

Cum se întreține un astfel de implant?

Întreținerea mini-implantului este simplă. Ea se face zilnic cu o periuță dentară manuală, nu electrică, înmuiată în apă de gură.

Cum se îndepărtează?

„După terminarea tratamentului ortodontic, care poate dura 6 luni sau mai mult (de la caz la caz), funcția mini implantului a luat sfârșit. Se va recurge la operație inversă și anume anestezie și îndepărtare. Zona se va vindeca singură, fără nicio intervenție sau complicație ulterioară.", încheie specialistul.

* Informații oferite de specialiștii clinicii de implantologie Dr. Lorelei Nassar, str. Puțul lui Zamfir nr. 17, sect. 1, București

Foto fr si main: De la mpohodzhay /Shutterstock
Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri