Sarcina reprezintă un moment în viață când trebuie să ai mare grijă atât de sănătatea ta cât și de cea a bebelușului tău și, ca urmare, trebuie respectate anumite elemente importante.

De la o dietă corespunzătoare la evitarea alcoolului, renunțarea la fumat și gestionarea bună a medicamentelor, viitoarea mămică trebuie să fie atentă și prudentă cu privire la absolut orice.

Printre elementele de luat în considerare se numără și radiografia, întrucât radiațiile emise pot afecta fătul și pot duce la apariția malformațiilor congenitale. Trebuie menționat, însă, că aceste riscuri depind, în mare parte, de vârsta gestațională, de zona radiografiată și de doza de radiații administrată.

Cum unele investigații radiologice nu emit o doză mare de radiații în timpul unei singure scanări, fătul nu ar trebui să fie afectat doar dintr-o singură testare. Cu toate acestea, expunerea repetată la aceste raze X poate duce la acumularea acestora, riscul de apariție a malformațiilor crescând odată cu numărul de teste efectuate.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare! Sute de români au cumpărat vechime la pensie în rate. Cât este valoarea pe o lună și cine poate achita retroactiv Testul Panorama in sarcina – indicatii si utilizari

Pentru ca tu să fii cât mai bine informată cu privire la sănătatea ta și a bebelușului tău, află, mai departe, despre siguranța radiografiilor în timpul sarcinii, când pot fi acestea considerate sigure dar și când pot reprezenta un risc.

IMPORTANT! Singurul în măsură să îți recomande aceste investigații este medicul specialist, care ia în considerare toate aspectele legate de sănătatea ta, a copilului tău și a sarcinii. Dacă ești interesată de aceste investigații, fie ca faci astfel de teste de radiologie și imagistica medicala în Iași sau în altă parte, discută prima dată cu medicul tău de familie.

Efectul razelor X asupra fătului

Anumite investigații radiologice, așa cum sunt cele de la nivelul capului, dinților, pieptului, brațelor și picioarelor, nu expun direct organele reproductive la razele X emise. Asta înseamnă că aceste teste n-ar trebui să reprezinte un risc pentru fetus, atunci când sunt efectuate corect. Mai mult decât atât, în majoritatea acestor investigații, femeia gravidă va purta un șorț protector care va feri și mai mult zonele care nu necesită investigare radiologică. Cu toate acestea, radiografiile efectuate la nivelul abdomenului–pentru a analiza stomacul, pelvisul, rinichii sau zona lombară– pot expune bebelușul direct la unda de radiații și, astfel, reprezintă un risc mai mare de apariție a complicațiilor.

Doza de radiații și riscul de malformații congenitale

În lumea științifică, exista o dezbatere continuă cu privire la riscul prezentat de expunerea fetusului la doze mici de radiații. Unii cercetători sunt de părere că acestea nu reprezintă o cantitate destul de mare pentru a reprezenta un risc, în timp ce alții preferă evitarea acestora în totalitate. Cert este, însă, că fetusul prezintă o sensibilitate foarte ridicată la efectele radiațiilor, la anumite medicamente, alcool în exces și infecții. Explicația? Celulele se află într-o continuă creștere, formând țesuturi și celule specializate. Orice perturbare adusă acestui proces, fie ea provocată de radiații sau de alți agenți, poate duce la creșterea riscului de apariție a malformațiilor congenitale sau a anumitor afecțiuni, mai târziu în viață.

Cu toate acestea, o femeie însărcinată dar bolnavă poate prezenta un potențial risc mult mai mare pentru propria sănătate dar și pentru a bebelușului, aceste riscuri fiind mult mai mari comparativ cu cele prezentate de expunerea la o doză mică de radiații. Ca urmare, medicul specialist trebuie să ia în considerare ambele riscuri și să ia decizia cea mai corectă, ținând cont de vârsta gestațională, de zona care urmează a fi radiată, de numărul de radiografii efectuate în trecut și așa mai departe.

În concluzie

Având în vedere potențialele riscuri pe care radiațiile le pot avea asupra sarcinii, este foarte probabil ca medicul specialist să nu recomande o astfel de investigație decât dacă motivul este bine întemeiat. De la fracturi osoase la anumite afecțiuni care necesită atenție imediată, toate acestea pot prezenta un risc mult mai mare pentru sarcină decât o singură scanare.

Adițional, dacă riscul prezentat de radiații este prea mare, medicul poate recomanda alternative imagistice mai puțin invazive.

Sursa foto: Снимка на Pexels от Pixabay


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri