18 Mai 2021 publicat în Sanatate 1 share-uri

De mai bine de un an vorbim despre pandemie și despre riscurile de îmbolnăvire cu Covid-19, iar în tot acest timp mulți dintre noi am ales să ignorăm alte simptome și să amânăm vizitele regulate la medic de teama unei posibile infectări.

O decizie care ne poate costa scump – să nu uităm cât este de important să primim un diagnostic cât mai devreme, indiferent de boala despre care vorbim. Iar când aceasta se numește cancer, cu atât mai mult timpul se scurge împotriva noastră. Medicii și cercetătorii încearcă să obțină o imagine cât mai clară a urmărilor acestei pandemii asupra bolnavilor de cancer – fie ei diagnosticați, fie doar suspecți, cu simptome îngrijorătoare.

E greu să ajungă la această imagine, dar estimările de până acum sunt alarmante: analizele de tip screening pentru cancerul de sân și cel de col s-au prăbușit cu 94% în America, imediat după intarea în pandemie, potrivit unei analize publicată de Epic Health Research Network. Cele pentru cancerul de colon au scăzut cu 86 %. Institutul Național pentru Cancer din SUA prezice că vor fi peste 10 mii de decese în următorii 10 ani din cauza acestor examinări de sân și colon anulate în pandemie.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Peste 200 de testimoniale în campania #SayNoToStigma cu ocazia Purple Day 2023 Endometrioza - boala pentru care diagnosticarea corectă poate să dureze chiar si 7-12 ani 22-29 aprilie - Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare! Între 70% și 90% dintre cei care suferă de imunodeficiențe primare sunt încă nediagnosticați
Cifrele pacienților care s-au prezentat la medic au crescut în vara lui 2020, după primul val pandemic, dar tot au rămas sub nivelul celor din 2019. Și în România întâlnim același trend. Ne explică situația Conferențiar Doctor Valentin Cernea, directorul medical al spitalului Onco Card Brașov, medic cu peste 40 de ani experiență în oncologie.

“Au fost efecte negative clare, fără îndoială. În prima perioadă, pandemia a afectat chiar prin sistarea accesului la servicii medicale – primele două luni, sub imperiul acelei panici din debut. Îmi aduc aminte că am avut o scădere bruscă de cazuistică pe toate sectoarele – și pe partea de oncologie medicală, și de radioterapie, și de chirurgie, dată de rezerva pacienților de a se prezenta în spitale. De la mijlocul verii s-a simțit o revigorare a activității medicale”.

Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Testul Panorama in sarcina – indicatii si utilizari Femeile din România nu au timp pentru ele. Grija și timpul sunt întotdeauna îndreptate către familie, copii, părinți, dar niciodată către nevoile lor.

Profesorul Cernea spune că întregul flux al unui caz oncologic a fost dat peste cap de situația pandemică. Pacienții nu s-au mai prezentat la consultații de spaima virusului, nu au mai putut fi diagnosticați, nu s-au mai făcut investigații - de pildă, endoscopii - nu s-au prelevat probe, nu s-au efectuat biopsii, nu au mai existat practic cazuri noi de cancer depistate.

“Lucrurile au trenat, din nefericire, în multe specialități, împotriva interesului pacienților. Multe dintre serviciile medicale și-au redus capacitatea, apoi au intervenit și operațiunile de triaj care au devenit necesare, în marile secții – mai ales din spitalele de stat - a fost nevoie de compartimente separate pentru pacienți negativi/pacienți pozitivi și toate aceste operațiuni pe deplin justificate din punct de vedere al pandemiei, categoric au produs o întârziere din punct de vedere al accesului la diagnostic și tratament. Sunt convins de acest lucru. Va fi greu să avem o imagine precisă asupra acestei situații, acum imediat. Din păcate, consecințele vor fi vizibile pe termen mediu și lung”.

Tocmai de aceea este extrem de important ca acum, când trăim cu pandemia de mai bine de un an și am învățat cum să ne protejăm de coronavirus, să reluăm controalele regulate și să mergem la medic când avem simptome alarmante. Directorul medical al spitalului Onco Card Brașov explică, pe înțelesul tuturor, de ce este atât de important să depistăm un cancer chiar la debutul lui.

“Cancerul este o denumire generică care acoperă un număr mare de localizări, dar, în esență, orice cancer este reprezentat de un țesut parazit care crește în organism. Adică crește în plus, nu are niciun rol funcțional și, din nefericire, este dotat și cu capacități foarte agresive – pe de-o parte de creștere locală și de multiplicare, creștere în dimensiuni, și, pe de altă parte, de invazie a țesuturilor sănătoase și, din păcate, în stadii avansate de inițiere a unui proces metastatic, adică un număr de celule plecate din tumora inițială pe cale sangvină și limfatică are capacitatea de a da metastaze în alte organe la distanță mare de situsul de origine.

Citiți continuarea pe pagina următoare >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri