18 Mai 2021 publicat în Sanatate 1 share-uri

De mai bine de un an vorbim despre pandemie și despre riscurile de îmbolnăvire cu Covid-19, iar în tot acest timp mulți dintre noi am ales să ignorăm alte simptome și să amânăm vizitele regulate la medic de teama unei posibile infectări.

Ce reținem? Cu cât o tumoră este mai mare în dimensiuni, cu atât probabilitatea de a fi infiltrat țesuturi din imediata ei vecinătate sau chiar de a fi inițiat procesul de metastazare este mai mare. Fără nicio îndoială și tratamentele în faze avansate ale cancerului sunt mult mai puțin eficace, adică cu rate de supraviețuire și de vindecare mult mai mici. Mult mai mare este suferința pentru pacient”, explică Profesorul Cernea.

Întotdeauna stadiile avansate de cancer nu pot fi tratate printr-o singură metodă, de obicei este nevoie de o asociere chimioterapie – chirurgie - radioterapie, chirurgie – radioterapie - chimioterapie adjuvantă. Asta înseamnă că durata tratamentelor se extinde foarte mult și, nu în ultimul rând, că fiecare din aceste tratamente are toxicitatea lui specifică, adică face un rău în plus organismului.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 22-29 aprilie - Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare! Între 70% și 90% dintre cei care suferă de imunodeficiențe primare sunt încă nediagnosticați Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Testul Panorama in sarcina – indicatii si utilizari

“Toxicitățile la un moment dat se cumulează și am să vă dau un exemplu simplu – de pildă, după o intervenție chirurgicală pentru un cancer de col uterin dacă este nevoie de radioterapie trebuie ca doza administrată să fie în concordanță cu toleranța țesuturilor normale. Rămâne și problema sechelelor post-operatorii ale chirurgiei (aderențele), pentru că noi venim peste ansele intestinale cu o radioterapie, și adesea se pot produce stenoze, perforații, deci toxicitatea tratamentelor se cumulează în detrimentul pacientului. Într-un stadiu incipient al bolii este posibilă vindecarea, eventual cu o singură metodă de tratament, fie că este o excizie chirurgicală sau este o aplicație de brahiterapie.

Vreau să vă dau un exemplu legat tot de cancerul uterin care în România este o problemă de sanatate publică, avem o prevalență a stadiilor avansate cum nu se întâlnește niciunde în Europa și pierdem o groază de ani de viață la femei relativ tinere. Un carcinom in situ descoperit la un test Babeș-Papanicolau, care e o acțiune de depistare precoce, se poate trata cu o intervenție chirurgicală de tip conizație care ține 15 minute. Se poate compara cu suferința tratării unui cancer invaziv de col uterin în stadiul 3b? Niciodată”, concluzionează specialistul Onco Card.

Foto fr si main: De la Freedomz /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri