15 Februarie 2021 publicat în Sanatate 34 share-uri

Gingiile roșii, umflate și sângerânde sunt semnalul de alarmă că ceva nu este în regulă. Dacă și tu te confrunți cu această afecțiune, află că nu ești singură. Există multe persoane care suferă de gingii inflamate, o boală adesea cauzată de igiena orală deficitară.

Contrar așteptărilor, trebuie să știi că nu inflamația gingivală este cea observată în primul rând de pacienți, ci sângerarea gingivală în timpul periajului, uneori chiar în timpul masticației. Este primul semn al gingivitei: boala cauzată de bacterii, igienă incorectă sau lipsa vizitelor în cabinetul stomatologic. Vestea bună? Această patologie poate fi, de fapt, tratată, dar cu unele precauții.

Există tipuri de gingivite simple sau complicate, cu resorbția osului alveolar. Situația în care boala este complet vindecabilă (în cabinetul stomatologic, nu acasă) este doar cea a gingivitelor simple, necomplicate. În momentul în care apare și resorbția osului alveolar, este necesar un tratament parodontal complex, ce duce la amendarea simptomelor clinice.”, aflăm de la dr. Lorelei Nassar, specialist în cadrul clinicii cu același nume.

De asemenea, inflamația gingiilor mai poate fi cauzată și de boli generale, precum leucemia, caz în care diagnosticul acesteia se pune în baza a mult mai multor simptome, nu doar a sângerării gingivale.

De fapt, gingiile pot fi afectate de diferite patologii și, în majoritatea cazurilor, cauza se regăsește în igiena orală slabă a pacientului. Totuși, există și alte cauze precum aportul anumitor medicamente, prezența altor patologii sau manevre incorecte de periere care pot afecta și sănătatea gingiilor. Subestimarea simptomelor inflamației gingivale în curs este o greșeală gravă, deoarece acestea ar putea indica o gingivită. Este o boală de origine bacteriană care nu este gravă în sine, dar care, dacă nu este tratată corespunzător, poate deveni cronică și poate da naștere parodontitei.”, completează specialistul.

Care sunt cauzele inflamației gingiei?

- În primul rând, așa cum am amintit deja, igiena orală incorectă sau insuficientă, care lasă posibilitatea plăcii bacteriene să se solidifice și să se instaleze între dinte și gingie, provocând inflamația țesuturilor;

- Modificări hormonale importante, cum ar fi cele care apar în timpul sarcinii sau în alte etape particulare ale vieții: ex. la pubertate (din cauza variației nivelului hormonal);

- Obiceiul de a fuma țigări sau obiceiul de a mesteca tutun, din cauza diferitelor substanțe nocive conținute;

- Boli sistemice precum diabetul sau boli care afectează sistemul cardiovascular sau care necesită ședințe de chimioterapie. Aceste patologii reușesc să slăbească țesuturile gingivale, făcându-le mai expuse atacurilor bacteriene;

- Utilizarea tratamentelor de albire dentară neprofesionale, sau de albire efectuate fără supravegherea unui stomatolog cu experiență;

- Administrarea de medicamente care sunt dușmanii gingiilor: unele medicamente pot provoca o creștere a volumului gingiei, și astfel, agravează igiena orală. Printre acestea găsim antidepresive, antiepileptice, unele terapii hormonale precum pilula contraceptivă și cele pe bază de cortizon;

- Cauze genetice care predispun gingia unor inflamații. Unii pacienți sunt, de fapt, mai sensibili decât alții la patologiile gingivale, din cauza caracteristicilor ereditare și genetice;

- Situațiile stresante contribuie, de asemenea, la slăbirea sistemului imunitar favorizând astfel proliferarea bacteriilor în gingii.

Patologii gingivale sau Ce boli ascund gingiile inflamate?

Gingivita și parodontita sunt printre cele mai cunoscute, dar există și alte boli care pot afecta țesutul gingival.

Gingivita – Cum am amintit mai sus, cele mai frecvente simptome ale inflamației gingiilor sunt gingiile roșii , umflate și sângerânde, cu durere la mestecat. Gingivita nu trebuie neglijată deoarece se poate transforma în parodontită. Pentru a o vindeca, este suficientă o curățare profesională a dinților efectuată de un parodontolog, care elimină acumulările de tartru chiar și sub linia gingiilor.

Parodontita - Este mai periculoasă decât gingivita. Parodontita apare, în principal, din cauza unei igiene orale deficitare, care implică acumulări de placă bacteriană și tartru dentar sub linia gingivală. Este o patologie care determină desprinderea țesuturilor parodontale de dinți și, pe termen lung, leziuni osoase sau chiar pierderea dinților afectați. Totuși, gingivita persistentă este o alarmă bună. În principiu, cu cât se constată mai repede prezența bolii parodontale, cu atât sunt mai mari șansele de a salva dinții. „Este foarte important să prevenim și să tratăm simptomele gingiilor inflamate. De asemenea, trebuie acordată cea mai mare atenție modificărilor acelorași sau episoadelor neobișnuite de sângerare, apelând cât mai repede posibil la un control dentar. Un stomatolog cu experiență va putea diagnostica dacă este vorba de gingivită în curs, prescriind terapia adecvată și identificând cauzele problemei.”, punctează dr. Nassar.

Gingiile retrase - Recesiunea gingivală determină gingia să se retragă din poziția sa naturală până la rădăcină, expunând dintele la riscul de atac de patogeni. Retragerea gingiilor este un proces gradual, în principal din cauza periajului incorect, adică agresiv, orizontal, folosind o periuță de dinți cu peri medii sau duri.

Gingivita gravidară - În timpul sarcinii, modificările hormonale, greața și scăderea apărării imune expun gingiile la un risc mai mare de inflamație. De aceea, este esențial ca viitoarea mamă să aibă în vedere o sesiune de igienizare în fiecare trimestru al sarcinii.

Hiperplazia gingivală - Este un proces care determină creșterea în masă și volum a țesuturilor gingivale. Gingiile devin apoi îngroșate, roșii, sângeroase și dureroase. Există mai multe cauze: utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi antiepileptice, imunosupresoare și antagoniști ai calciului; prezența altor boli, cum ar fi diabetul, leucemia sau disfuncțiile hormonale; igiena orală precară; factori ereditari.

Bine de știut!Dacă hiperplazia se manifestă într-o formă ușoară, aceasta poate fi tratată cu ușurință cu o terapie specific. Dacă, în schimb, situația este mai complexă, este necesar să se recurgă la o intervenție chirurgicală.”, ne informează medical specialist.

Stomatita - Este o inflamație care se manifestă prin apariția aftelor sau a ulcerelor dureroase mici, localizate în cea mai mare parte în membrana mucoasă a gurii, în special pe interiorul obrajilor, la baza gingiilor și pe limbă.

Ce remedii există pentru gingiile inflamate?

Pentru a ține departe orice patologie care afectează țesuturile orale, primul lucru de făcut este să previi ca bacteriile conținute în placă să atace țesuturile, având grijă să:

- Îți speli dinții de cel puțin trei ori pe zi, după fiecare masă, acordând atenție periajului și folosind o periuță de dinți delicată, cu peri medii, sau moale pentru cei cu dinți sensibili;

- Folosești ața dentară sau peria în mod consecvent, pentru a curăța bine spațiile interdentare;

- Reduci consumul de țigări și tutun, pentru a ajuta corpul să lupte mai bine împotriva infecțiilor orale;

- Efectuezi o curățare profesională a dinților, cel puțin o dată la șase luni sau anual.

Prezentarea pacientului la o igienizare profesională în cabinetul stomatologic previne apariția gingivitei, dar întotdeauna trebuie corelate și datele de sănătate generală ale pacientului.”. concluzionează specialistul.

***

Te confrunți cu gingii inflamate? Vino cu încredere la Clinica de Implantologie Dr. Lorelei Nassar, str. Puțul lui Zamfir nr. 17, sect. 1, București sau trimite-ne un mail la contact@drnassar.ro!

Foto: De la Josep Suria/shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri