9 Februarie 2021 publicat în Sanatate 2 share-uri

Osteoporoza este o afecțiune a oaselor care nu prezintă simptome clare înainte de a trece printr-o experiență propriu-zisă și care duce la ruperea sau fracturarea unui os. Aceasta este de regulă asociată cu înaintarea în vârstă, însă există mai mulți factori de risc.

Osteoporoza afectează densitatea oaselor și influențează degradarea rapidă a acestora, de aceea poate afecta și calitatea vieții bolnavilor. Ea poate să ducă la mai multe accidente și complicații, iar grija specială este unul dintre elementele cheie ale unei vieți fără probleme. Iată câțiva factori care pot influența dezvoltarea osteoporozei în timp:

Sexul feminin

Unul dintre principalele elemente ale dezvoltării osteoporozei este sexul. Specialiștii afirmă că în jur de 80% dintre cazurile de osteoporoză se întâlnesc la femei. Acest lucru se datorează faptului că femeile sunt mult mai predispuse la această afecțiune, în special odată cu instalarea menopauzei. Din cauza schimbărilor hormonale, în special la nivelul estrogenului, densitatea oaselor trece prin schimbări serioase. Odată ce osteoporoza se instalează în organism, persoanele care suferă de aceasta se pot accidenta mai des și pot avea diverse accidente, precum fractura de femur. De aceea, este recomandat ca diagnosticul să fie pus din timp, înainte ca boala să avanseze fără grijă și tratament.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 Tratamente naturiste pentru problemele urinare THE BEAUTIFUL CLUB - primul club exclusivist de beauty s-a deschis in centrul capitalei THE BEAUTIFUL CLUB - primul club exclusivist de beauty din Bucuresti

Vârsta

În mod natural, odată cu vârsta oasele încep să slăbească și să-și piardă din densitate. Acest lucru nu înseamnă că orice persoană în vârstă va suferi de osteoporoză, dar poate reprezenta un factor de risc. Începând cu vârsta de 70 de ani apare și riscul de fracturi, precum cea de șold sau cele cauzate de căderi și lovituri. Persoanele în vârstă, în special femeile, trebuie să acorde o mai mare atenție problemelor de mobilitate de la o anumită vârstă și să accepte schimbări importante în stilul de viață. Acest lucru poate presupune mai mult ajutor din partea membrilor familiei sau chiar asistență medicală.

Stilul de viață

Viciile, lipsa mișcării fizice și o alimentație slabă în vitamine și minerale sunt factori de risc importanți în osteoporoză. În special deficiențele de vitamina D și calciu pot avea urmări serioase pe termen lung. Cei doi nutrienți lucrează împreună pentru a încuraja dezvoltarea sănătoasă a oaselor. Calciul are un rol direct în întărirea sistemului osos, în vreme ce vitamina D ajută la absorbția calciului în organism. De asemenea, viciile, precum fumatul, au mai multe repercusiuni asupra organismului uman. Țigările conțin chimicale care pot interveni în funcționarea normală a celulelor osoase și care pot împiedica asimilarea normală a calciului. Nu în cele din urmă, sportul joacă un rol important în fața celor mai multe afecțiuni. Dacă ai un stil de viață activ și te concentrezi pe întărirea corpului, fie că este vorba de mușchi sau articulații, acesta va fi în cea mai bună formă la orice vârstă.

Îngrijirea și igiena pielii fragile a bebelușului: 7 obiceiuri de evitat 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? 12 sfaturi pentru îngrijirea părului vopsit

Osteoporoza nu poate fi tratată, doar gestionată, iar un organism cât mai puternic va putea face față acestei afecțiuni. Asigură-te că adopți un stil de viață sănătos încă din tinerețe și nu renunța la obiceiurile tale bune la nicio vârstă.

Sursă foto: Photo by Anna Shvets from Pexels


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri