8 Februarie 2021 publicat în Sanatate 1 share-uri

Candida albicans este o ciupercă prezentă în mod normal în organism, care devine patogenă atunci când se multiplică exagerat. Candida albicans trăiește la nivelul mucoasei vaginale, mucoasei bucale, tubului digestiv și pielii.

Infecția fungică cu Candida albicans se numește candidoză și poate apărea în diverse zone ale corpului. Totuși, cea mai frecventă candidoză este candidoza vaginală, care apare la 75% dintre femei cel puțin o dată în viață.

De cele mai multe ori, candidoza apare din cauza dezechilibrului florei microbiene în organism, dar există și alți factori favorizanți pentru candidoză (antibioticele, diabetul, nivel crescut de estrogen, pilule contraceptive).

Iată cum recunoști diferitele tipuri de candidoză și cum poți preveni această afecțiune.

Tipuri de candidoză

Candidoza poate fi de mai multe tipuri, în funcție de locul în care apare:

  • Candidoza vaginală: Candidoza vaginală afectează vulva și vaginul. Riscul de candidoză vaginală crește în cazul contactului sexual oral-genital.
  • Candidoza bucală: Candidoza poate afecta limba, pereții interni ai obrajilor, amigdalele, faringele (gâtul) și se poate extinde către esofag (tubul prin care mâncarea ajunge în stomac).
  • Candidoza tractului urinar: Candidoza poate afecta aparatul urinar, provocând infecții ale tractului urinar. Cel mai adesea, Candida afectează uretra și vezica urinară, însă se poate extinde până la rinichi. Inserarea unui cateter medical în uretră crește riscul de a dezvolta o astfel de infecție.
  • Candidoza cutanată: Candidoza cutanată apare la nivelul pielii, în acele zone în care pielea transpiră, asigurând un mediu favorabil de dezvoltare a ciupercii. Așadar, poate fi întâlnită la nivelul axilei, între degete, în zona inghinală și sub sâni.
  • Candidoza digestivă: Candidoza digestivă afectează mucoasa intestinală, provocând probleme digestive.

Simptomele candidozei

În funcție de tipul candidozei, aceasta se manifestă diferit.

Candidoza vaginală

Candidoza vaginală se manifestă în principal prin mâncărimi ale vulvei vaginale, senzația de durere sau arsură în timpul actului sexual și urinării, iritație și roșeață la nivelul zonei intime, precum și o senzație de disconfort în zona intimă. Candidoza vaginală provoacă secreții vaginale anormale. De cele mai multe ori, acestea sunt groase și au aspect brânzos.

Candidoza poate afecta și aparatul genital masculin, prin contact sexual. Infecția genitală cu Candida la bărbați este asimptomatică, dar uneori poate provoca iritații și mâncărimi.

Candidoza bucală

Candidoza bucală se manifestă prin pete albe, brânzoase în interiorul gurii, pe limbă, obraji sau gât. Aceste leziuni pot sângera dacă sunt atinse. Candidoza bucală provoacă dureri la mestecat și înghițit, dar și o senzație de arsură în gură. Pot apărea, de asemenea, zone de roșeață în colțurile gurii sau în interiorul cavității bucale. Pierderea gustului poate fi încă un semn al candidozei bucale.

Candidoza tractului urinar

Candidoza tractului urinar se manifestă prin dureri în zona pelvină, dureri sau senzația de arsură, usturime în timpul urinării, nevoia frecventă de a urina și urinare cu sânge.

Candidoza cutanată

Candidoza la nivelul pielii poate fi recunoscută prin zonele de iritație și roșeață. Pot apărea, de asemenea, vezicule pline cu lichid sau leziuni care secretă un lichid alb brânzos.

Candidoza digestivă

Candidoza digestivă se manifestă prin tulburări gastro-intestinale, cum ar fi balonarea, diareea, constipația, greața și gazele intestinale.

Prevenția candidozei

Candidoza poate fi prevenită prin câteva obiceiuri ale stilului de viață:

- Poartă lenjerie intimă din bumbac, care lasă pielea să respire.

- Evită hainele strâmte, deoarece acestea favorizează transpirația. Umiditatea crescută este mediul perfect de dezvoltare pentru Candida albicans.

- Evită dușurile vaginale fără recomandarea medicului! Acestea dezechilibrează flora și pH-ul vaginal.

- Evită produsele parfumate (deodorante, geluri) de îngrijire a zonei intime.

- Evită dușurile sau băile fierbinți!

- Păstrează o igienă corectă a gurii, pielii și zonei intime.

- Adoptă o alimentație sănătoasă și variată.

- Schimbă-te rapid de hainele umede, cum ar fi după un antrenament sportiv sau după ce mergi la piscină.

- Ține sub control diabetul!

- Nu lua antibiotice „după ureche” și asigură-te că antibioticele prescrise de medic sunt administrate împreună cu un probiotic.

- Șterge-te din față în spate, după utilizarea toaletei.

- Absorbantele și tampoanele vaginale trebuie schimbate la fiecare 4 ore în timpul menstruației.

În concluzie, candidoza poate fi de mai multe feluri. Dacă apar simptomele candidozei, mergi la medic pentru un tratament pentru candida adecvat, deoarece o candidoză lăsată netratată se poate agrava.

Foto fr si main: Fotografie creată de Edward Jenner, de la Pexels


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri