28 Ianuarie 2021 publicat în Sanatate 23 share-uri

Sensibilitatea dentară este o senzație neplăcută care se resimte la nivelul gingiei, mai exact în zona de întâlnire a coroanei dintelui cu rădăcina.

De câte ori când bei un suc rece sau un ceai fierbinte ai dureri de dinți? Te dor oricând bei ceva rece sau cald? Simți o durere ascuțită ca și cum un cuțit ți-ar străpunge gingiile când mănânci anumite alimente? Ei bine, diagnosticul e clar și implacabil: hipersensibilitate dentinară. Sau altfel spus, o sensibilitate a dinților.

Ce presupune sensibilitatea dentară?

Sensibilitatea dentară este o senzație neplăcută care se resimte la nivelul gingiei, mai exact în zona de întâlnire a coroanei dintelui cu rădăcina. Acest fenomen survine în general la schimbări de temperatură sau în momentul consumării alimentelor și băuturilo fierbinți, dar, la fel de bine poate să apară și la apă rece, aciditate sau la aerul rece inhalat pe gură. Dr. Lorelei Nassar, specialist în chirurgie și implantologie, ne explică pe îndelete tot ce trebuie să știm despre această afecțiune:

"Coroana dentară e acoperită de smalț, cel care are rolul să o protejeze de schimbările de temperatură și PH-ul din alimentație. Pe de altă parte, rădăcina dentară este implantată în oasele maxilare și nu beneficiază de protecția smalțului, dar nici nu are nevoie...și uite așa, zona lor de întâlnire, numită colet sau gâtul dintelui, e și mai fragilă. De aceea, în cazul bolii parodontale sau a unei simple inflamații gingivalăe, când coletul dintelui e dezvelit de gingie, simțim mici și dureroase frisoane."

Foto: By Andrey_Popov /Shutterstock

Când apare sensibilitatea dentară?

Este logic: ne confruntăm cu sensibilitatea dentară în situații în care gingia e inflamată. Când și întâlnim această situație? Atunci când avem acumulări de tartru și placă bacteriană sau când, noi, doamnele, ne aflăm în perioada ciclului menstrual sau a sarcinii (perioade în care schimbările hormonale au un impact negativ direct asupra sănătății gingivale). "Paradoxal, sensibilitatea dentară mai poate surveni și în cazul practicării unui periaj dentar incorect și intempestiv. Explicația? Periind mai zdravăn și mai energim, reușim să ne rănim dantura, nu musai să o curățăm mai bine. Deci atenție la tehnica de periaj corectă!", adaugă dr. Nassar.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri