13 Ianuarie 2021 publicat în Sanatate 25 share-uri

Oboseala sau disconfortul resimțit în partea dreaptă a abdomenului sunt simptome pe care cu toții le-am avut la un moment dat în viață. Deși par banale, uneori pot indica afecțiuni mult mai grave.

Pentru a ști când e cazul să vă îngrijorați, Dr. Elena Ciupercă (foto) a făcut un top al simptomelor care ridică semnale de alarmă și ce anume trebuie să urmăriți pentru a nu rata o boală gravă gastroenterologică.

1. Oboseala

Fiind unul dintre cele mai comune simptome pe care corpul uman le resimte, oboseala nu este, de cele mai multe ori, luată în calcul ca indiciu pentru o afecțiune mai gravă. Cu toate acestea, lipsa de energie și motivație care caracterizează starea de oboseală poate indica afecțiuni gastroenterologice extrem de grave. Spre exemplu, oboseala accentuată este unul dintre primele simptome care apar în cazul unor afecțiuni precum bolile hepatice cronice sau anemia.

Bolile hepatice cronice adesea evolueaza ani de zile fără semne sau simptome care să atragă atenția. Cele mai frecvente cauze sunt infecțiile virale cronice cu virusul hepatic B sau C, consumul de alcool și încărcarea cu grăsime a ficatului denumită steatoza hepatică. Sunt și alte cauze mai rare, metabolice, medicamentoase sau autoimune. Persoanele afectate pot resimți oboseală sau un disconfort vag în partea dreaptă a abdomenului și uneori probele hepatice efectuate în cadrul analizelor de rutină pot fi modificate.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume LIL UZI VERT, RAPPER-UL AMERICAN CARE A PRIMIT DISCUL DE DIAMANT, VINE ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA, LA FESTIVALUL NEVERSEA ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare

Din păcate, atunci când apar semne sau simptome specifice, aceste boli au ajuns deja într-un stadiu avansat, de ciroză hepatică; aceasta se poate complica cu hemoragie digestivă, cu mărire de volum a abdomenului prin acumularea de lichid sau prin simptome neurologice sau psihiatrice.

Anemia poate avea multiple cauze și dacă se instalează progresiv o toleram bine mult timp. Poate semnifica pierdere de sange în prezența unui cancer digestiv, de aceea de multe ori prezența anemiei indică evaluare endoscopică digestivă, în special după vârsta de 40-45 de ani sau la bărbați.

2. Disconfort resimțit în partea dreaptă a abdomenului

Constipația sau indigestia pot fi de vină pentru disconfortul resimțit în partea dreaptă a abdomenului. Însă, acest tip de durere poate ascunde și afecțiuni mult mai grave, precum cele urinare, ginecologice sau chiar boli sistemice. În cazul bolilor gastroenterologice, disconfortul resimțit în partea dreaptă a abdomenului poate fi un simptom pentru afectiunile colecistului (prezenta calculilor sau a tumorilor la acest nivel, inflamația colecistului); de asemenea poate fi prezent în sindromul de intestin iritabil și în tumori ale colonului drept sau ale ficatului.

7 motive să alegi îmbrăcăminte second hand și outlet din magazine online și offline Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original Horoscop: Top 3 zodii cu Karmă grea în DRAGOSTE – au de învățat lecțiile dureroase ale iubirii

3. Mâncărimea pielii

Pruritul, cunoscut popular sub denumirea de mâncărime de piele, poate fi semnul unor alergii, probleme dermatologice, hepatice, tiroidiene sau oncologice. Acest simptom este, de cele mai multe ori, asociat cu anumite afecțiuni ale pielii. Cu toate acestea, pruritul este unul dintre simptomele care poate indica existența mai multor afectiuni ale ficatului și căilor biliare, cum sunt colangita biliară primitivă și colangita sclerozantă primitivă.

Colangita biliară primitivă este o boală autoimună care afectează căile biliare și poate duce la boală hepatică avansată (ciroză hepatică cu complicațiile ei). Apare de obicei la femeile de vârstă medie și se tratează prin administrare de acid ursodeoxicolic, iar în formele avansate poate necesita transplant hepatic.

Top 4 probleme de organizare în bucătărie și cum să le rezolvi rapid Top 3 zodii pentru care curajul este un stil de viață – au încredere în propriul destin Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

Colangita sclerozantă primitivă este tot o boală autoimună care afectează căile biliare, dar care apare mai frecvent la bărbații de vârstă medie și se asociază adesea cu bolile inflamatorii intestinale. Tratamentul medicamentos disponibil are eficiență redusă, în formele avansate necesită tratament endoscopic la nivelul căilor biliare sau transplant hepatic. Se poate complica cu calculi biliari, cancer de căi biliare și cancer de colon.

Citiți continuarea pe pagina următoare >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri