13 Ianuarie 2021 publicat în Sanatate 25 share-uri

Oboseala sau disconfortul resimțit în partea dreaptă a abdomenului sunt simptome pe care cu toții le-am avut la un moment dat în viață. Deși par banale, uneori pot indica afecțiuni mult mai grave.

4. Vărsături

Fie că sunt provocate de acțiunea bacteriilor sau a virusurilor, a medicamentelor sau tumorilor, vărsăturile se definesc prin expulzarea forțată a conținutului stomacal, prin orificiul bucal și chiar prin orificiile nazale.

Atunci când sunt însoțite de dureri intense ale abdomenului superior, vărsăturile pot indica și prezența unei boli grave gastroenterologice, precum pancreatita acută.

Această afecțiune, reprezentând inflamatia acuta a pancreasului, se dezvoltă rapid și poate chiar să pună în pericol viața pacientului. Aproximativ 8 din 10 cazuri de pancreatită au la bază alcoolismul cronic sau litiaza biliară (pietrele la vezica biliară), însă boala mai poate fi cauzată și de administrarea unor medicamente cu potențial toxic, de anumite traumatisme abdominale sau de factori ereditari.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

5. Înghițirea dificilă

În termeni medicali, senzația de înghițire dificilă este cunoscută sub denumirea de disfagie. Acest simptom poate apărea ca urmare a unor leziuni structurale esofagiene, a unor anomalii congenitale sau a altor afectiuni digestive sau ale organelor invecinate (faringe, tiroida, mediastin). Una dintre bolile care se pot ascunde în spatele senzației de înghițire dificilă este achalazia, o tulburare funcțională a esofagului, din cauza căreia alimentele nu pot trece în stomac.

Această afecțiune apare, cu precădere, în rândul persoanelor între 30 și 50 de ani. Din cauză că alimentele nu pot ajunge în stomac, acestea rămân blocate în esofag și pot genera regurgitații și arsuri în piept. Tocmai din acest motiv, o mare parte dintre pacienți pot considera, la început, că suferă de reflux gastroesofagian.

Nicole Cherry va urca pe aceeași scenă cu Sam Smith!

Achalazia este totuși, o boală rară, care afectează anual doar 1-2 persoane din 100.000 de locuitori.

O altă afecțiune gravă care se poate ascunde în spatele senzației de înghițire dificilă este cancerul de esofag, care apare mai frecvent la varste avansate.

6. Sânge în scaun

Rectoragia înseamnă eliminarea de sânge roșu la scaun. Este un simptom care generează adesea panică, însă la persoanele tinere poate fi legat în special de patologia ano-rectală de tipul bolii hemoroidale (caz în care sângerarea este relativ abundentă și în episoade) sau de tipul fisurilor anale (de regulă sângerare mai redusă, cu durere locală importantă).

Sângerarea rectală poate să apară însă și în bolile inflamatorii intestinale care afectează ultima porțiune a intestinului gros sau în cancerul cu această localizare. De aceea când persistă este imperios necesară o evaluare medicala de specialitate.

DigestMed este o clinică medicală privată ce are ca obiect principal de activitate diagnosticarea și tratarea bolilor aparatului digestiv. DigestMed oferă consultații și investigații din sfera gastroenterologiei, hepatologiei și endoscopiei digestive realizate de o echipă de medici profesioniști și implicați cu ajutorul unor echipamente medicale performante.

Foto fr si main: By Maridav /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri