11 Ianuarie 2021 publicat în Sanatate 11 share-uri

Numită frecvent și parodontită, boala este cauzată în principal de infecții bacteriene, responsabile de distrugerea progresivă a parodonțiului (aparat de susținere a dinților format din țesuturi moi și osoase).

Știai că tot mai multă lume se confruntă cu boala parodontală? Aceasta este o afecțiune cronică a țesuturilor care susțin dinții și are la bază acumularea bacteriilor în cavitatea bucală. Numită frecvent și parodontită, boala este cauzată în principal de infecții bacteriene, responsabile de distrugerea progresivă a parodonțiului (aparat de susținere a dinților format din țesuturi moi și osoase).

Prezența tartrului pe dinți favorizează acumularea și înaintarea plăcii dentare, iar toate acestea conduc la formarea bacteriilor în pungile parodontale. În plus, dacă nu este tratată la timp, parodontoza poate „mânca” osul maxilarului până când dintele, care nu va mai fi susținut, va începe să se miște și, într-un final, va cădea. De altfel, boala parodontală a fost în trecut una dintre principalele cauze ale pierderii premature a dinților.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. A fost lansat primul centru de igienizare dentară din România Stomatologia digitală - care sunt avantajele folosirii soft-urilor moderne?

Care sunt cauzele care duc la parodontoză?

Parodontoza este un proces infecțios, profund generat de placa dentară. Este alcătuită din bacterii și toxine și este principala cauză a răspunsului inflamator al țesuturilor gingivale. Spălatul corect al dinților ajută la eliminarea acesteia, dar odată ce ai uitat, aceasta se reface după fiecare masă. Trebuie să mai știi că, dacă nu este îndepărtată în 2-3 zile, placa se mineralizează și devine tartru, iar acesta poate fi îndepărtat numai la un cabinet dentar.

Parodontoza poate fi favorizată de factori secundari, cum ar fi: un sistem imunitar slăbit, malnutriția , igiena dentară precară, fumatul și dinții strâmbi, care nu permit o igienă adecvată.

„Pe lângă faptul că este o cauză a halitozei, parodontoza strică estetica și armonia zâmbetului, deoarece poate provoca gingivită, sângerări gingivale, recesiune gingivală cu expunerea rădăcinii și, într-un final, pierderea dinților. Toxinele bacteriene și propriul nostru sistem imunitar care răspunde la infecție duc mai întâi la gingivită, și apoi la distrugerea osului și a ligamentului parodontal. Totul se finalizează cu pierderea dinților.”, aflăm de la dr. Lorelei Nassar, medic specialist în cadrul clinicii care-i poartă numele.

Cum recunoști parodontoza? Care sunt semnele și simptomele parodontitei?

Simptomul este ceva ce simte pacientul, semnul este în schimb detectat de medic, fără a fi neapărat avertizat de pacient. Știai că dacă nu este depistată la timp, boala parodontală poate duce la extracția unor dinți irecuperabili, care au o resorbție osoară avansată și mobilitate dentară marcată? Totuși, dacă ți se întâmplă să ajungi într-o astfel de situație, trebuie să știi că tendințele actuale, minim invazive și conservatoare pentru dinții lipsă, implică înlocuirea acestora cu ajutorul implantului dentar.

Semnele și simptomele parodontitei includ:

  • Gingii roșii, inflamate și chiar dureroase;
  • Recesiuni gingivale (gingia se micșorează);
  • Spațiu mărit între dinți - atât din cauza scăderii stabilității dentare, cât și ca urmare a faptului că gingia se micșorează;
  • Abcese parodontale;
  • Sângerarea la periaj și la folosirea aței dentare;
  • Gust metalic în gură;
  • Halitoza;
  • Pierderea dinților;
  • Modificări ale ocluziei (mușcăturii).

Citește continuarea pe pagina următoare >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri