Parodontoza - cauze, simptome și cum o putem preveni

12:01, 11 Ianuarie 2021 publicat în Sanatate9 share-uri

Numită frecvent și parodontită, boala este cauzată în principal de infecții bacteriene, responsabile de distrugerea progresivă a parodonțiului (aparat de susținere a dinților format din țesuturi moi și osoase).

Suferi de parodontoză? „Probabil vei spune că nu, dar știai că 3 din 5 pacienți care ne calcă pragul clinicii sunt diagnosticați cu parodontoză? Evident, fără ca ei să știe acest lucru, deoarece această boală foarte neplăcură nu are simptome, nu generează dureri. Parodontoza este un inamic tăcut de cele mai multe ori. Astfel că, multe persoane nu știu că suferă de această afecțiune, că boala s-a instalat și, mai mult, că se agravează de la o zi la alta. Parodontoza este produsă de un grup de microbi care devin din ce în ce mai virulenți, iar acești microbi atacă exact zona de legătură dintre gingie și dinte. Corpul nostru ne trage de mânecă, ne dă un semnal de alarmă, să mergem la medic. Cu alte cuvinte, putem spune că parodontoza este răspunsul corpului nostru la avansarea infecției bacteriene.”, punctează dr. Lorelei Nassar, specialist cu o vastă experiență în domeniu.

Trebuie să știi că, parodontoza nu se transmite, dar bacteriile care o provoacă, cu siguranță, da. „În condițiile în care există acești microbi și sunt deja virulenți, imunitatea corpului este slăbită. Astfel că, se acumulează și mai mulți microbi. Dintele se mișcă, pare mai lung decât ceilalți, dar de fapt, el nu este mai lung, în realitate este afectat de parodontoză. În jurul lui s-a format deja o pungă parodontală și colcăie de microbi, și în loc de aceste fibre care susțin dintele foarte bine ancorat în alveola lui, se află un țesut moale și bolnav, care îl împinge afară. Astfel, apare această iluzie de falsă erupție. Dinții apar mai distanțați, pot să se creeze spații între ei. De aceea, subliniez încă o dată, necesitatea controlului periodic cu radiografie.”, adaugă dr. Nassar.

Citeste si:
Gingii inflamate – ce boli ascund acestea?
Gingii inflamate – ce boli...

Ce măsuri să iei, pentru a preveni apariția parodontozei?

  • Obligatoriu trebuie făcut un control dentar, cel puțin o dată pe an (recomandat la 6-12 luni), pentru a îndepărta placa și tartrul;
  • Folosește periuțe de dinți cu păr moale - un remediu bun pentru a evita iritarea și mai mult a gingiilor umflate și inflamate;
  • Renunță la fumat;
  • Folosește o apă de gură antiseptică;
  • Spală-ți întotdeauna dinții după fiecare masă;
  • Alternează pastele de dinți abrazive (cu efect de albire ) cu paste de dinți mai delicate;
  • Folosește ața dentară cel puțin o dată pe zi, pentru a îmbunătăți curățarea dinților.

Cum se tratează parodontita? Scopul principal al dentistului în tratamentul parodontitei este curățarea bacteriilor din pungile din jurul dinților, și prevenirea distrugerii ulterioare a osului și a țesutului. Totodată, pentru cele mai bune rezultate, trebuie menținută o igienă orală bună, atât în timpul tratamentului, cât și după finalizarea acestuia.

*Informații oferite de specialiștii Clinicii de Implantologie Dr. Lorelei Nassar

Citeste si:
10 sfaturi pentru un zâmbet strălucitor si alb
10 sfaturi pentru un zâmbet...

Foto fr si main: By Pixel-Shot /Shutterstock


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri