5 Ianuarie 2021 publicat în Sanatate 5 share-uri

Deși majoritatea cancerelor de ovare sunt depistate târziu pentru că simptomele pot fi confuze, există câteva dintre semnalele organismului pe care ar fi bine să nu le ignorăm.

“Pacientele își pierd timpul vizitând doctori din alte discipline medicale”

Sentiment de presiune, balonare și durere în abdomen... Aceste simptome pe care majoritatea femeilor le experimentează și, deseori, le neglijează pot fi un semnal de alarmă pentru cancerul ovarian. Boala - care își poate anunța prezența prin dureri abdominale – progresează, de obicei, fără alte semne și se manifestă târziu, în stadii avansate. Simptomele care nu sunt foarte specifice pot păcăli ușor pacientele care aleg să se adreseze altor specialități, cum ar fi gastroenterologia, încercând să își dea seama ce este în neregulă.

„Pacientele se plâng de obicei de distensie și durere la nivelul abdomenului, probleme urinare și modificări ale obiceiurilor intestinale, dar își pierd timpul vizitând doctorii din alte discipline medicale, în loc să consulte un ginecolog”, este de părere Profesorul de ginecologie, obstetrică și oncologie ginecologică, Dr. Mete Güngör (foto), de la Spitalul ACIBADEM Maslak.

“Cea mai puternică armă în lupta împotriva cancerului ovarian - cel mai fatal, dacă putem spune așa, dintre cancerele ginecologice - este examinarea ginecologică regulată”, crede Profesorul Güngör care îndeamnă femeile să nu amâne consultațiile periodice.

La fel de important este și ca femeile cu risc genetic de a dezvolta această boală să și-l cunoască. Aproximativ 10-15 % dintre cazurile de cancer ovarian sunt ereditare. Adică pacientele au avut în familie rude care au suferit de această boală sau de cancer mamar. O analiză a mutațiilor genetice BRCA 1 și BRCA 2 le poate spune femeilor cu cazuri în familie dacă au moștenit riscul.

În cazul prezenței mutațiilor, riscul de cancer ovarian poate crește până la 20-40 la sută. Prin urmare, analiza mutațiilor în genele BRCA 1 și BRCA2 este luată în considerare pentru femeile cu cancer de sân și ovarian la doi sau mai mulți membri ai familiei. Este o măsură de precauție pentru salvarea vieții, consideră Profesorul Güngör.

Foto: By BlueRingMedia /Shutterstock

“Dacă putem pune 10-15% dintre cazuri pe seama eredității, pentru restul de 85-90% cauza exactă nu este cunoscută. Se știe însă că riscul de cancer ovarian este mai crescut la femeile care nu au născut niciodată, care au avut prima menstruație la vârstă mică, care au avut o menopauză instalată târziu, cele care au avut infertilitate sau au fost în tratament pentru infertilitate, cele care au utilizat pudra de talc în zona genitală”, explică expertul ACIBADEM.

Cancerul ovarian este mai puțin frecvent la pacientele cu antecedente de utilizare prelungită a pilulelor contraceptive, sarcini multiple și ligatură sau rezecție a trompelor. Multe studii raportează că incidența bolii scade cu 30% la femeile care utilizează pastile contraceptive până la un an și cu 70% la femeile care utilizează pastile anticoncepționale mai mult de 5 ani.

Citiți continuarea pe pagina următoare >>>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

România a început negocierile pentru intrarea în OECD

25 Ianuarie 2022 - wall-street.ro

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri