Care sunt cauzele respirației urât mirositoare și ce este de făcut pentru a remedia sau a preveni situația?

Respirația urât mirositoare este una dintre cauzele pentru care milioane de oameni, la nivel mondial, se jenează. Iar cifrele arată că la nivel mondial unul din patru oameni suferă de halitoză (termenul medical pentru respiratia urât mirositoare). Care sunt cauzele unei astfel de probleme și ce este de făcut pentru a remedia sau a preveni situația?

Ai o respirație urât mirositoare?

De cele mai multe ori, respirația urât mirositoare apare când igiena dentară este deficitară sau complet neglijată. Mirosul neplăcut vine de la particulele de hrană rămase între dinți, care intră în descompunere. Și alimentația necorespunzătoare poate fi cauza halitozei.

Halitoza (cunoscută și sub denumirea de halenă) apare atât la persoanele în vârstă, cât și la cele mai tinere. Chiar și copiii se pot confrunta cu o respirație urât mirositoare.

Care sunt cauzele respirației neplăcute?

Studiile arată că în aproximativ 85% din cazuri, respirația urât mirositoare este cauzată de unele afecțiuni din cavitatea orală. În 15%, halena este determinată de cause din afara cavității orale.

Principalele cauze pentru apariția respirației urât mirositoare sunt problemele dentare, bacteriile din gură, fumatul și tutunul, anumite categorii de alimente (usturoi, cafea, ceapă, etc), infecții gingivale sau gura uscată.

E drept, sunt și cazuri în care pacienții care au probleme digestive, pulmonare sau metabolice pot să sufere de halenă. Chiar și unele medicamente pot determina apariția halitozei.

"Problema halitozei este destul de frecvent întâlnită printre pacienții care ajung la noi. Igiena corectă a cavității bucale este cel mai important factor de prevenție al halenei. În ciuda faptului că este neplăcut să suferi de această afecțiune, există întotdeauna o cale de rezolvare a problemei", explică Bianca Ivanciovici, medic Dentist Generalist Medic Sef – Implantologie în cadrul Clinicilor Ident Total Care.

Tratamente pentru respirația urât mirositoare

Există mai multe moduri prin care halena poate fi prevenită sau chiar tratată astfel:

  • Igienă dentară corectă (spălat pe dinți de două ori pe zi, iar periajul dentar să fie completat cu utilizarea aței dentare)
  • Hidratarea (un tratament împotriva respirației urât mirositoare cauzată de gura uscată este consumul constant de lichide)
  • Controlul periodic stomatologic o dată la șase luni (medicii pot preîntâmpina eventualele probleme dentare)
  • Evitarea fumatului și a consumului de alcool care deshidratează
  • Curățarea zilnică a limbii (și aici se pot depune bacterii)
  • Folosirea apei de gură (apa de gură este o metodă eficientă de a scăpa de halenă, dar doar pentru o perioadă scurtă)

Ce ne sfătuiesc medicii?

Medicul stomatolog este persoana de al cărui sfat trebuie să ținem cont, când vine vorba despre respirație neplăcută.

"Sfatul nostru pentru cei care suferă de halenă? Să aibă o igienă dentară strictă, să consume multe lichide, să mănânce cât mai multe legume proaspete și să evite consumul exagerat de alcool, cafea și, evident, fumatul excesiv", concluzionează medicul stomatolog Bianca Ivanciovici de la Clinicile Ident Total Care.

Foto via Ident Total Care


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

Zece tendințe în social media de reținut pentru 2022

24 Ianuarie 2022 - start-up.ro

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri