30 Noiembrie 2020 publicat în Sanatate 2 share-uri

Glicemia (glucoza serică) reprezintă nivelul zahărului din sânge, fiind principala sursă de energie pentru organism. Carbohidrații din alimentele pe care le mâncăm trec prin procesul de digestie și absorbție și ajung în sânge sub formă de substanțe care se transformă în glucoză.

Menținerea glicemiei sub control, în limite normale, este esențială pentru a reduce riscurile dezvoltării afecțiunilor medicale grave și a-ți menține starea de sănătate pe termen lung. Mai jos, vei regăsi informații despre:

  • Ce este glicemia?
  • Valori normale ale glicemiei la adulți;
  • Sfaturi care te ajută să ții glicemia sub control;
  • Controlul glicemiei cu GlucoSuport Naturalis.

Ce este glicemia?

Glicemia (glucoza serică) reprezintă nivelul zahărului din sânge, fiind principala sursă de energie pentru organism. Carbohidrații din alimentele pe care le mâncăm trec prin procesul de digestie și absorbție și ajung în sânge sub formă de substanțe care se transformă în glucoză.

Pancreasul are un rol foarte important în tot acest proces: acesta secretă un hormon denumit insulină, care ajută la echilibrarea nivelului glucozei din sânge.

Valori normale ale glicemiei la adulți

În mod normal, în cazul oamenilor sănătoși, concentrația glucozei în sânge este între 70-120 mg/dl.

Atunci când concentrația glucozei scade sub 70 mg/dl, se instalează hipoglicemia, iar atunci când aceasta depășește valori de peste 125mg/dl, se instalează hiperglicemia, care poate duce la apariția diabetului zaharat.

În cazul diabetului de tip 1, pancreasul nu poate produce o cantitate suficientă de insulină, iar în cazul diabetului de tip 2, organismul capătă o rezistență la efectele insulinei.

La persoanele în vârstă, nivelul glicemiei poate ajunge la 180 mg/dl, fără însă a fi vorba despre apariția diabetului zaharat.

Adesea, diabetul este descoperit în mod întâmplător, din cauza complicațiilor apărute în organism. În timp, diabetul afectează: inima și vasele de sânge (crescând riscul apariției bolilor cardiovasculare), rinichii, vederea, sistemul digestiv, precum și sistemul nervos.

Nivelul glicemiei se poate măsura fie prin analize de sânge, fie folosind glucometrul (dispozitiv care se găsește în farmacii).

Sfaturi care te ajută să ții glicemia sub control

Menținerea glicemiei la un nivel normal este esențială pentru prevenirea apariției diabetului zaharat. Iată ce sfaturi au specialiștii:

Alege alimentele care conțin carbohidrații „buni” și reduc consumul zahărul

Carbohidrații duc la creșterea zahărului din sânge, astfel că este important să reduci consumul lor sau să alegi alimente care conțin carbohidrați „buni”. Aceștia se regăsesc în alimente neprocesate și au valoare nutrițională pentru organism. Alege pâinea integrală, cerealele integrale, legumele verzi, fructele proaspete, precum și cât mai multe alimente în stare naturală, neprocesată.

Evită carbohidrații „răi”, precum: pâinea albă, sucurile carbogazoase, prăjiturile, produsele de patiserie și alimentele procesate. Carbohidrații rafinați nu au nicio valoare nutrițională pentru organism și cresc riscul dezvoltării diabetului de tip 2. În plus, aceștia determină creșterea în greutate.

De asemenea, este important să reduci aportul de zahăr din organism - pe lângă faptul că acesta crește nivelul glucozei din sânge, este asociat cu dezvoltarea rezistenței la insulină. Alege înlocuitori ai zahărului.

Consumă mai multe fibre

Fibrele pot încetini absorbția carbohidraților și eliberarea zahărului în sânge. Acestea contribuie, de asemenea, la menținerea stării de sațietate, reducând pofta de mâncare.

Sursele sănătoase de fibre sunt:

  • Ovăzul;
  • Nucile;
  • Leguminoasele;
  • Fructe (mere, citrice, fructe de pădure).

Fă mișcare în mod regulat

Pe lângă beneficiile pe care le are sportul asupra sănătății, exercițiile fizice făcute în mod regulat contribuie la controlul glicemiei, prin creșterea sensibilității celulelor la insulină. Mișcarea determină, de asemenea, celulele musculare să absoarbă glucoza din sânge, contribuind la scăderea nivelului acesteia.

Sportul ajută la menținerea unei greutăți optime, necesară în lupta împotriva diabetului zaharat.

Bea o cantitate suficientă de apă

O cantitate insuficientă de apă poate duce la creșteri ale nivelului de glucoză din sânge. Deshidratarea determină organismul să producă hormoni care diminuează capacitatea rinichilor de a elimina excesul de zahăr în urină.

Gestionează stresul

Studiile arată că stresul poate duce la o glicemie mare - pe măsură ce nivelul de stres crește, organismul eliberează hormoni care vor duce la eliberarea energiei stocate sub formă de glucoză în sânge.

Și somnul are un rol important în menținerea nivelului glicemiei sub control. Dormi cel puțin 7 ore în fiecare noapte și încearcă să adormi și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi.

Controlul glicemiei cu GlucoSuport Naturalis

Pentru controlul glicemiei, poți folosi și suplimentele alimentare pe bază de substanțe care mențin concentrațiile normale ale glucozei în sânge.

GlucoSuport Naturalis care conține mai multe substanțe ce contribuie la menținerea glicemiei în limite normale poate fi opțiunea potrivită.

Cromul, extractul de scorțisoară și de Gymnema Sylvestre contribuie la metabolismul normal al macronutrienților și la menținerea concentrațiilor normale ale glucozei din sânge, iar Zincul și extractul din frunze de Dud-alb contribuie la metabolismul normal al carbohidraților.

Cere sfatul specialistului înaintea utilizării suplimentului alimentar dacă urmezi deja un tratament de lungă durată.

Sursă foto: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri