Stiai ca si cortizolul poate fi masurat chiar in saliva? Stiai ca, in cazul unei perioade de stres prelungit – si vorbim de starea de frica in care traim acum – corpul/ organismul genereaza un nivel continuu, crescut al hormonilor de stres? 

Azi e azi. Azi, functionam online – functionam cu repetitie. Unii dintre noi suntem in izolare de foarte multe zile: ne uitam la TV, mai rasfoim un Facebook sa vedem ce fac vecinii, ne ingrozim din ce in ce mai mult de vestile de la TV, primim pe Whats App mesaje alarmiste si stiri care ne ingrozesc si mai mult.

STOOOOP !

E timpul sa iesim din acest cerc vicios de spaima, spaima si iar spaima! E timpul sa facem un pas in laturi si sa spargem fluxul de hormoni de stres care ne inunda organismul zi de zi, clipa de clipa. Pentru ca PUTEM.

Covid 19 isi face treaba. Suntem intr-o epidemie la fel cum au fost multe sute de-a lungul istoriei. De ce s-a ajuns aici? Cum s-a ajuns aici? Nu acesta este subiectul pe care vrem sa ne focusam acum. “Tema mea, ca si medic, este sa vindec lumea”, spune chirurgul implantolog Lorelei Nassar (foto). “Dar cum virusii nu reprezinta domeniul meu de expertiza, nu voi aborda acest subiect.”, puncteaza specialistul stomatolog. Atuul ei? Specializarea sa? Dintii, zambetul, sanatatea orala si mintea umana. “PSIHONEUROIMUNOLOGIE”.  Ce inseamna? Cum se traduce o astfel de stiinta? Iata detalii. “Psiho” vorbeste despre “mintea noastra”, care o ia razna! Cu ‘Neuro “cu tot!

Imunologie? Desigur! Totalitatea sistemului nostru imunitar, cu tot ce presupune acesta. Milioanele de celule de aparare si hormonii, care se grupeaza si functioneaza ca un tot unitar, sub influenta diversilor triggeri, fie ei microbi, virusi sau alte microorganisme ce genereaza boala, fie situatii din interiorul corpului care sunt receptionate de catre sistemul imun ca fiind aberante. In traducere, neconforme cu ceea ce invatase el de acasa.

“In mare, psihoneuroimunologia spune ca ne imbolnavim din cauza stresului – cu totii stim acest detaliu - doar traim in 2020, nu? Dar poate mai putini dintre noi stim ca stresul poate fi cel din afara – exogen sau cel generat in interior, endogen!”, subliniaza medicul.

Cu alte cuvinte, acelasi stres care ne influenteaza corpul si ne imbolnaveste, indiferent ca vine din lumea inconjuratoare, din afara corpului nostru sau DIN INTERIORUL CORPULUI nostru. Aceiasi hormoni ai starii de lupta si /sau anxietatea se genereaza in ambele situatii – in principal, adrenalina, noradrenalina si cortizolul, hormoni secretati de glandele suprarenale.

Foto: By Elena_Goncharova /Shutterstock

Stiai ca si cortizolul poate fi masurat chiar in saliva? Stiai ca, in cazul unei perioade de stres prelungit – si vorbim de starea de frica in care traim acum – corpul/ organismul genereaza un nivel continuu, crescut al hormonilor de stres? 

Si ce legatura are toata frica si stresul cu dantura noastra? Ce se intampla cu dintii, gingiile si mucoasa orala atunci cand ne aflam intr-un circuit  de “Atentie, pericol!?” Ei bine, saliva scade cantitativ si devine mai vascoasa. La modul simplu: ea nu mai spala dintii! Si uite asa, autocuratirea cavitatii orale, prin fluxul natural de saliva, nu se mai realizeaza.

Odata cu stresul, nu mai avem saliva suficienta, deci ne alegem si cu placa bacteriana, depozite de tartru, gingii rosii si inflamate. Usor, dar sigur, se vor acutiza toate micile probleme cronice pe care le-am tinut sub control. Unde mai pui ca nici dentistul casei nu e de gasit, deoarece majoritatea clinicilor dentare sunt inchise!

Citeste continuarea pe pagina urmatoare >>> 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri