5 Decembrie 2019 publicat în Sanatate 32 share-uri

Molarul de minte este un dinte pe cale de dispariție, pe care generațiile din viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat nu îl vor mai avea.

Dacă cei norocoși au unul sau chiar pe toți cei patru molari de minte, alții sunt afectați de neplăcerile provocate de acesta, până la a fi aduși în situația în care este necesară extracția lui de urgență la medicul chirurg oro-maxilo-facial.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a enumerat cele mai frecvente semne că molarul de minte trebuie extras.

Un astfel de dinte aflat în întregime în os (neerupt) se numește molar inclus, iar atunci când este parțial acoperit de gingie și/sau os se numește molar semiinclus. "Complicația cu simptomele cele mai zgomotoase/deranjante pentru pacient este pericoronarita. Nu toate pericoronaritele duc la extracție dentară: dacă dintele are loc suficient să erupă, acesta se poate păstra, iar gingia în exces este îndepărtată și infecția tratată", spune specialistul ortodont.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Roșu în gât: Ce afecțiuni poate indica? 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor 7 exerciții filosofice stoice pentru o viață mai fericită

Iată, însă, care sunt semnele ce arată că molarul de minte ar trebui extras:

1. Durere la nivelul maxilarului/mandibulei

Această durere poate coborî spre gât, tâmplă sau poate iradia spre arcadă opusă. “Deși multă vreme înainte de erupție molarul poate să nu dea niciun fel de disconfort, parcurgerea drumului spre suprafață creează uneori durere, la început difuză, apoi mai intensă, din cauza presiunilor exercitate asupra țesuturilor din jur, mai ales asupra dintelui vecin. Însă, când sub gingia ce îl acoperă parțial se acumulează resturi de mâncare, iar bacteriile produc o infecție locală (pericoronarita) durerile devin mult mai intense, mergând spre gât, articulația temporo-mandibulară, cap și chiar maxilarul opus”, atenționează doamna doctor Mihaela Dan, ortodont.

Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? Mihalache&Dristor, cele mai noi locații el Studio în care poți beneficia de epilarea cu laser
Foto: By Alex Mit /Shutterstock

2. Dificultate la deschiderea gurii

Această problemă apare atunci când infecția a produs inflamația țesuturilor din jur, deschiderea gurii fiind limitată de durere.

3. Inflamarea ganglionilor submandibulari

Inflamarea ganglionilor submandibulari este modul în care organismul răspunde la infecția locală. Desumflarea va avea loc la o vreme după înlăturarea cauzei.

4. Miros și/sau gust neplăcut în gură

Mirosul neplăcut în gură este cauzat de resturile alimentare rămase sub gingia ce acoperă parțial dintele și chiar de puroiul care se poate acumula în zonele respective. Gustul neplăcut în gură poate fi asociat cu infecția locală.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri