Dr. oftalmolog: TOP greșeli în purtarea lentilelor de contact și pașii de urmat pentru o igienă corectă

Până la 90% dintre persoanele care folosesc lentile de contact nu le poartă corespunzător. În fiecare an, 1 din 500 de purtători prezintă infecții ale ochilor care pot conduce la orbire sau chiar pierderea globului ocular.

Dintre greșelile cel mai des întâlnite în rândul purtătorilor de lentile de contact se numără ațipitul cu ele pe ochi, aplicarea pe fugă a acestora fără igiena potrivită, folosirea unei perechi peste termen și lista continuă.

La nivel mondial, în luna August se oferă acces la consultații gratuite de informare și educare despre prevenția bolilor care pot debuta în rândul utilizatori de lentile.

Lentilele de contact prezintă multe avantaje pentru purtători, însă dacă nu se respectă condițiile de igienă și de purtare, pot cauza grave probleme de sănătate ale ochilor. Acesta este mesajul principal promovat de Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din SUA în cadrul Săptămânii Sănătății Lentilelor de Contact, o campanie organizată anual pentru a crește gradul de conștientizare în privința bunelor practici în purtarea lentilelor de contact.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Specialiștii avertizează că sezonul alergiilor devine mai lung din cauza încălzirilor climatice. Cum pot fi ținute sub control alergiile oculare? Îngrijirea și igiena pielii fragile a bebelușului: 7 obiceiuri de evitat Uterul retrovers - ce înseamnă - detalii de la un medic ginecolog

Anul acesta tematica “Sănătatea lentilelor de contact începe cu tine”. În România sunt peste 100.000 de persoane care folosesc lentile de contact. Cu toate acestea, pana la 90% dintre persoanele care folosesc lentile de contact nu le poartă corespunzător. În fiecare an, 1 din 500 de purtători prezintă infecții ale ochilor care pot conduce la orbire sau chiar pierderea globului ocular.

TOP greșeli în purtarea lentilelor de contact

1. Dormitul cu lentilele de contact pe ochi

Aproximativ o treime din purtători spun că uită să le scoată înainte de culcare sau când ațipesc pentru câteva minute. Acest comportament privează globul ocular de oxigen și duce la inflamarea corneei în urma căreia vederea devine încețoșată pe termen scurt. În alte cazuri, lentila se poate lipi de cornee, iar îndepărtarea devine dificilă, ceea ce crește riscul de infecție.

Cazul Ana Morodan mi-a amintit că ar trebui să fim mai atenți la nevoile emoționale ale copiilor, ale elevilor și ale studenților noștri A patra conferință Autentic va avea loc pe 30 mai 2023 Cum tratăm cancerul cu ajutorul medicinei integrative și soluții din medicina biologică? Medicii români au ocazia să ȋnvețe de la unul din fondatori - medicul elvețian Thomas Rau

Dormitul cu lentile de contact, fie că este regulat, ocazional sau ca parte a unui program de purtare prescris de specialist, crește de șase până la opt ori riscul infecțiilor.

2. Aplicarea în grabă a lentilelor de contact

Foto: By life-literacy /Shutterstock

Deteriorarea lentilelor de contact este extrem de frecventă. Fisurile din rutina lentilelor sunt unele dintre cele mai frecvente forme de alterare. Aceste daune pot provoca iritații locale ale corneei. Lentila este apoi expusă colonizării patogene, provocând conjunctivită și keratită. Dacă lentilele sunt apăsate în timpul procesului de curățare sau dacă lentilele sunt păstrate în condiții prea calde, poate apărea deformarea acestora.

Lentilele crăpate sau traumele la introducerea sau scoaterea dispozitivului medical pot cauza răni oculare. Acest tip de leziuni pot apărea, de asemenea, din cauza fricțiunii resturilor acumulate pe obiectiv.

Riscurile comune ale consumului de anticoncepționale NAOS a lansat în România AGE PROTEOM™, serul longevității celulare NAOS a lansat în România AGE PROTEOM™, serul longevității celulare

3. Înotul sau dușurile cu lentilele de contact pe ochi

Alte cauze raportate au fost legate de purtarea lentilelor în timpul înotului. Vara este perioada în care cei mai mulți purtători de ochelari se îndreaptă către lentile de contact, pentru a putea purta ochelari de soare normali, dar și pentru a nu avea grija ochelarilor în vacanță.

Lentilele de contact sunt poroase și, din această cauză, ele pot absorbi bacterii și chimicale ce se regăsesc în orice sursă de apă, atât în piscină sau mare, cât și în mediile considerate igienice cum ar fi în duș. Apar astfel infecții, iritații si alte potențiale probleme medicale. Chiar dacă piscinele sunt întreținute corect și nu “adăpostesc” la fel de multe micro-organisme cum am găsi într-un lac sau în mare, există totuși riscuri de infecție.

Medicii români pot ȋnvăța o nouă tehnică chirurgicală minim invazivă pentru tratarea cancerelor pulmonare Adevărul despre dinții superbi pe care-i afișează Luis Gabriel. Ce spune medicul stomatolog care s-a ocupat de construcția lor  Peste 200 de testimoniale în campania #SayNoToStigma cu ocazia Purple Day 2023

„Dacă vă îndreptați către piscină sau mare cu planuri de înot, lăsați-vă lentilele de contact acasă dacă nu aveți și ochelari de protecție pentru înot de tip „goggles“. Înotul cu lentile de contact poate duce la infectarea sau iritarea ochilor și chiar la afecțiuni mai grave (ulcer cornean, care pot duce ulterior la pierderea vederii”, susține doamna doctor Cristina Ciucă, medic specialist oftalmolog la optica Videt.

4. Nerespectarea perioadei de folosire a lentilelor

După depășirea termenului de valabilitate stabilit de către producător, lentilele își pierd capacitatea de a transmite suficient oxigen către ochi. Folosirea în continuare a acestora este periculoasă pentru sănătatea ochilor atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu Endometrioza - boala pentru care diagnosticarea corectă poate să dureze chiar si 7-12 ani

Soluția care conține lentilele își schimbă proprietățile după trecerea de termenul de expirare și devine mai acidă sau mai alcalină, cu un pH instabil care poate provoca infecții.

Bacteriile, ciupercile și ameba pot provoca infecții grave ale ochilor care pot duce la orbire. Acest risc, oricât de mic ar fi, ar trebui să fie suficient pentru ca purtătorii de lentile să respecte data de expirare a lentilei de contact.

5. Purtarea foarte îndelungată

Dacă lentilele de contact sunt purtate prea mult timp, ele pierd apa si reacționează atrăgând umiditatea din ochi, determinându-l să se usuce.

Diferit de sindromul ochilor uscați, ochii uscați în urma purtării lentilelor de contact apare deoarece stratul subțire de material al lentilelor de contact de pe retină limitează fluxul de oxigen către ochi. Fără un flux constant de oxigen, ochii se luptă să dezvolte lacrimi naturale.

O plimbare cu familia în oraș poate fi un risc major pentru sănătate: 10% dintre cancerele depistate în Europa sunt asociate cu poluarea Împreună în arte și simțiri Dani Oros, mintea din spatele dezvoltării Google și Youtube România, îți spune cât poți câștiga din Youtube

Astfel, apare sindromul lentilelor strânse când dispozitivul pare a fi blocat pe cornee și nu se mișcă clipind. Acest lucru se întâmplă dacă lentilele sunt purtate prea mult timp. Problema poate fi ameliorată prin îmbunătățirea potrivirii lentilei împreună cu utilizarea soluțiilor speciale pentru igienă.

6. Pastrarea lentilelor de contact in conditii nepotrivite

Utilizarea apei de la robinet în procesul de curățare sau întreținere a lentilelor de contact este foarte periculos pentru sănătatea oculară. Apa de la robinet nu este sărată așa cum sunt lacrimile, astfel încât lentilele de contact tind să absoarbă apa și să se umfle.

Chiar dacă inițial lentila de contact nu va irita corneea, trebuie clarificat că apa potabilă nu este sterilă și conține microorganisme. În plus, nu trebuie să folosiți niciodată apă în locul soluției pentru stocarea lentilelor de contact.

O altă improvizație extrem de periculoasă este folosirea propriei salive. Cei care se gândesc că lichidul ocular seamănă cu saliva doar pentru că le aparțin se înșală teribil. Bacterile de la nivelul bucal sunt numeroase și contactul acestora cu lentilele de contact prezintă risc crescut în apariția infecțiilor. Dacă vă aflați într-o situație în care lentilele de contact vă deranjează, dar nu aveți acces la soluție și la o cutie pentru lentile de contact, doctorii recomandă să le aruncați.

Citește continuarea pe pagina următoare >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri