Expert neurochirurgie: rolul neuromonitorizării în tratarea tumorilor cerebrale

12:08, 23 August 2019 publicat în Sanatate24 share-uri

O regulă importantă pentru a trata cu succes tumorile maligne este ca acestea să fie evaluate și abordate în cadrul unei echipe complexe de medici.

Comunicat de presă

În ultimii 15 ani, riscurile de complicații în cazul extirpării tumorilor cerebrale au scăzut foarte mult, de la 10-15 la sută la doar 2 la sută. În plus, riscul de mortalitate a ajuns la 0,1 la sută. Toate aceste performanțe se explică prin experiența din ce în ce mai vastă a echipelor de specialiști în neurochirurgie, prin dezvoltarea tehnologiei, dar și prin personalizarea metodelor de tratare a tumorilor cerebrale. Acestea pot fi atât benigne, cât și maligne.

Citeste si:
Medicina nucleară: cum ajută într-un diagnostic de cancer și de ce...
Medicina nucleară: cum ajută...

În ceea ce privește incidența cancerelor care afectează creierul și sistemul nervos, acestea sunt pe locul 17 în topul bolilor maligne, cu aproape 300 de mii de cazuri noi în 2018. Cele mai frecvente tumori cerebrale operate sunt metastazele, alături de tumorile primare gliale.

“Există 4 grade ale tumorilor gliale, gradul 4 fiind cel malign, adică un cancer. La ora actuală, avem posibilitatea diagnosticării precoce a acestor tumori. De exemplu, pacienții cu tumori gliale de gradul 1 pot fi tratați cu succes dacă îndepărtăm aceste tumori, folosind tehnicile avansate. Nu este o idee tocmai bună doar să-i monitorizăm, fără să intervenim rapid. Sfatul nostru pentru toți colegii noștri neurochirurgi este să îndepărteze aceste tumori cât mai repede. Deseori, se întâmplă ca aceste tumori să fie în zone elocvente, responsabile pentru funcții vitale, iar pacienții să fie sfătuiți să revină după 6 luni pentru rezonață magnetică. Și se întâmplă ca tumorile să ajungă la gradul 4 în acest interval”, avertizează prof. dr. Ilhan Elmaci (foto), neurochirug din cadrul Spitalului ACIBADEM Maslak.

Citeste si:
Cancerul ovarian - cancerul ginecologic cu cea mai mare...
 Cancerul ovarian - cancerul...

O regulă importantă pentru a trata cu succes tumorile maligne este ca acestea să fie evaluate și abordate în cadrul unei echipe complexe de medici. La ora actuală, tumorile cerebrale sunt tratate cu succes de către echipe formate din cel puțin 10 specialiști. Alături de oncolog, neurochirurgi, neurolog, radiolog și radioterapeut, extrem de importantă este prezența unui neuroanestezist.

Anestezia trebuie făcută atât de bine încât pacientul să se întrebe după operație dacă chiar a trecut prin acea intervenție. Toți pașii intervenției sunt ca realizarea unui puzzle: dacă un singur pas nu este făcut așa cum trebuie, la cele mai înalte standarde, atunci rezultatul are de suferit. De exemplu, dacă o operație pe creier durează 4 ore, neuroanestezistul adoarme pacientul și îl trezește atunci când noi, neurochirurgii, ajungem în zonele sensibile. Atfel, cu ajutorul pacientului treaz, ne asigurăm că totul este bine și continuăm intervenția”, adaugă reputatul neurochirurg.

O intervenție de îndepărtare a unei tumori cerebrale durează în medie 4-5 ore, însă timpul operator poate ajunge și la 8 ore. Unul dintre scopurile principale ale echipei medicale este îndepărtarea tumorilor, fără a afecta țesuturile sănătoase. La nivelul creierului, acestea pot fi responsabile pentru menținerea funcțiilor vitale și orice gest neinspirat poate afecta pe viitor calitatea vieții pacienților. Pentru a evita acest lucru, în centrele mari de neurochirurgie, echipele de medici apelează la cea mai bună tehnologie care asigură acuratețea diagnosticului și tratamentelor.

“Neuromonitorizarea înseamnă, de fapt, evaluarea continuă a activității electrice a creierului în sala de operație, sub anestezie sau cu pacientul treaz. În paralel cu aceasta, facem și examinările neuroradiologice, iar toate tehnicile avansate ne ajută să localizăm cu precizie zonele elocvente responsabile pentru funcțiile vitale din corp și să evaluăm circuitele cerebrale. Fiecare persoană are anumite particularități la nivel cerebral și trebuie să le evaluăm și să le știm bine înainte de operație. Astfel, având toate aceste date, le analizăm în echipă înainte de operație și ne este mult mai ușor să facem operațiile, în funcție de particularitățile fiecărui caz. Facem și simulări înainte de intervenție și stabilim care sunt limitele în care putem opera, pentru a nu afecta zonele elocvente și circuitele cerebrale importante. Practic, înainte de intervenție, facem o hartă a creierului care ne orientează pe parcursul intervenției, pentru a reduce la minimum riscurile intervențiilor”, descrie expertul neurochirurg beneficiile neuromonitorizării care a redus mult riscul lezării unor structuri fine din creier.

Citește continuarea pe pagina următoare >>>>


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri