29 August 2019 publicat în Sanatate 22 share-uri

Indiferent pe cine ai întreba ce-și dorește de la viață, la un moment dat o să-ți spună: „Să fiu fericit”, „Să fiu sănătos”! Perfect de acord cu acest deziderat, dar ce facem ca să-l atingem. „Ca să fim bine noi cu noi, trebuie să avem în vedere că „deținem” cele 6 „droguri” ale fericirii. Pentru a putea realiza acest lucru, trebuie să știm care sunt acestea, cum funcționează și de unde le obținem”, explică Dr. Cornel Brotac, Medic Specialist Recuperare, Medicina Fizică și Balneologie.

Adrenalina. Reacția

Rupe rutina și ieși din zona de confort. Acest stil de viață asigură o secreție în plus de adrenalină, un hormon secretat în sânge de glanda medulosuprarenală în cazuri de stres. Are funcția de a pregăti organismul pentru "teamă, fugă și luptă" și are efecte intense asupra circulației sanguine, mușchilor și metabolismului glucidic.

Serotonina. Buna dispoziție

Apreciază valoarea a ceea ce ai, fie că vorbim despre obiecte, fie că vorbim despre relații. Cunoscută drept „hormonul fericirii“, serotonina este un neurotransmițător, adică o substanță care ajută la realizarea conexiunilor și la transmiterea impulsurilor la nivelul sistemului nervos. Altfel spus, neurotransmițătorii sunt elemente-cheie pentru buna funcționare a organismului deoarece prin intermediul lor creierul reușește să comunice cu restul organelor, iar semnalele sale sunt receptate corespunzător.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? Luna plină în Balanță de pe 6 aprilie ne învață puterea iubirii echilibrate. Vindecarea unor relații!   6 proiecte pentru elevi încep în luna mai în București. Cursuri gratuite de înot și un târg educațional, printre acestea

Oxitocina. Afecțiunea

Este de ajuns o îmbrățișare de câteva secunde pentru ca acest „drog” să se secrete. Cu toții am auzit probabil despre oxitocină, denumită și „hormonul iubirii/al încrederii” sau „molecula morală”, oxitocina reprezintă pentru „dragoste” ceea ce dopamina reprezintă pentru sistemul de recompensă. Numeroase studii au fost realizate de-a lungul timpului pentru a determina efectele pe care acest hormon le are asupra creierului și asupra comportamentului uman. Oxitocina este un amino acid format din 9 peptide produs de hipotalamus, care joacă un rol important în multe dintre funcțiile fiziologice, inclusiv inducerea travaliului și lactația, întărește legătura parentală și relațiile de cuplu și îmbunătățește empatia. În combinație cu vasopresina, un alt hormon peptidic, reglează emoțiile umane, cogniția socială și comportamentul social și chiar menține monogamia.

SYMMETRICA investește peste 6 mil. € în panouri fotovoltaice Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume Kaufland România a plantat o pădure egală cu numărul de angajați la Scorțeni, județul Prahova

Gaba. Antistres

Meditația este un remediu natural împotriva anxietății. Acidul gama-aminobutiric (GABA) este un agent natural calmant și antiepileptic în creier. De fapt, acesta este unul dintre cei mai importanți regulatori ai funcției creierului. Mulți oameni cu anxietate, insomnie, epilepsie și alte tulburări cerebrale nu fabrică niveluri suficiente de GABA, potrivit unui articol din 2002 din revista Molecular Psychiatry.

Endorfine. Bunăstarea

Mănâncă ciocolată, mângâie animale și ascultă muzică. Endorfinele sunt substanțe chimice produse în mod natural de sistemul nervos pentru a face față durerii sau stresului. Ele sunt numite, adeseori, substanțe chimice care te ajută "să te simți bine", deoarece acționează ca un calmant al durerii și ca un stimulent al fericirii.

VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! 13 Mantre pentru a trăi fiecare zi cu liniște în suflet, gânduri pozitive în minte și iubire în inimă Împreună în arte și simțiri

Endorfinele sunt create, în principal, în hipotalamus și în glandele pituitare, deși ele pot să provină și din alte părți ale corpului. Nivelul endorfinelor în corpul uman variază de la o persoană la alta. Oamenii care au niveluri mai scăzute de endorfine sunt mai predispuși să aibă depresie sau fibromialgie, însă este nevoie de mai multe cercetări în acest segment.

Dopamina. Euforia

Fă o listă cu obiective de atins. Atinge-le! Dopamina este unul dintre hormonii fericirii care ne oferă o stare de bine, de mulțumire, gratificare. Aceasta se traduce prin repetarea unui obicei ce a provocat o stare pozitivă pentru a duce eventual la un nivel din ce în ce mai ridicat de dopamină, explicând de ce ea este motivul pentru care cei dependenți sunt într-un permanent demers de a-și satisface o necesitate.

Stomatologia digitală - care sunt avantajele folosirii soft-urilor moderne? ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare LIL UZI VERT, RAPPER-UL AMERICAN CARE A PRIMIT DISCUL DE DIAMANT, VINE ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA, LA FESTIVALUL NEVERSEA

Foto: By Andrey Yurlov/ shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri