Top evaluări medicale importante pe care să nu le ratați la început de an

12:01, 17 Ianuarie 2019 publicat în Sanatate4 share-uri

Programele de check-up din străinătate au incluse analize precum testarea nivelului de vitamina D, antivirușii pentru hepatită, scanarea volumetrică a sânului, osteodensitometrie și, la nevoie, RMN total

Comunicat de presă

Este ianuarie și mulți ne facem planuri pentru noul an. Pe lista lucrurilor importante, trecem și sănătatea, fără de care niciun plan nu poate fi îndeplinit. Un check-up complet al stării de sănătate ne poate asigura că totul este în regulă. Îndemnul la analize de sânge anuale s-a transformat în investigații mai complexe care, făcute regulat, depistează din stadiu incipient orice eventuală afecțiune. Vârsta de 20 de ani este ideală pentru a începe programele de investigații și analize anuale recomandate adulților. Asta în contextul în care obezitatea, diabetul, infarctul și cancerul sunt boli grave care apar și la vârste tinere. Depistate la început, pot fi vindecate sau ținute sub control mult mai ușor decât în stadii avansate.

Citeste si:
Ecografia mamară vs. mamografie: ce trebuie să știi 
Ecografia mamară vs....

De aceea, se impun în primul rând testele generale de sânge care includ evaluarea glicemiei, colesterolului și a hemoglobinei. Femeile tinere trebuie să adauge pe lista investigațiilor controlul ginecologic, ecografia vaginală, testul Babeș-Papanicolau și evaluarea ecografică a sânilor. Aparatele de ultimă generație reușesc să ofere imagini de mare acuratețe, iar investigațiile premium pentru sâni sunt recomandate la vârstă tânără, în special celor care au avut rude de gradul 1 cu cancer de sân.

“În cazul femeilor, înaintea vârstei de 40 de ani, se recomandă ecografia mamară. Acum, folosim scanarea volumetrică automată a sânului, care este o ecografie tridimensională. Este similară mamografiei: personalul medical captează imaginile, iar doctorii le interpretează. Această metodă oferă o mai bună vizibilitate a țesutului mamar. Este o metodă ultrasonografică avansată”, recomandă medicul Gonca Gul Atalay (foto), expert în programe de check up în cadrul clinicilor Acibadem.

Citeste si:
Sănătate și imunitate pentru întreaga familie
Sănătate și imunitate pentru...

După vârsta de 40 de ani, specialiștii recomandă în programele de check-up performante mamografia cu tomosinteză, care permite vizualizarea leziunilor chiar și de 1 mm.

În cazul bărbaților, se impune evaluarea glandei prostate, prin ecografie sau testele PSA avansate.

În plus, în cazul ambelor sexe, în funcție de eventualele probleme de sănătate și de vârstă, investigațiile se pot completa cu electrocardiograma, ecocardiografia, ecografia abdominală, colonoscopia, evaluarea tiroidei, a pielii, cu evaluarea prezenței sângelui ocult în fecale, măsurarea insulinei, a rezistenței la insulină, testarea pentru HPV, dar și cu măsurarea nivelului vitaminelor D și B 12.

“Vitamina D este un element important din organism, iar un nivel optim contribuie la protecția împotriva fenomenelor maligne. De asemenea, este importantă pentru prevenția osteoporozei care apare după instalarea menopauzei. Acestea sunt motive serioase pentru a menține un nivel optim de vitamina D în corp. În ceea ce privește nivelul optim al vitaminei B12, acesta este important pentru funcționarea corectă a neurotransmițătorilor, dar pentru articulații și mușchi. Nivelul de B12 este și un indicator important pentru anemie. Iar dacă o persoană are tulburări de memorie, ar trebui să facă un test pentru B 12”, completează experta în programe de check up.

Citește continuarea pe pagina următoare >>>


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri