Glaucomul este o boală care cauzează deteriorarea nervului optic. Medicul oftalmolog ne explică care sunt efectele glaucomului și ce putem face pentru a le preveni.

Luna ianuarie este foarte importantă în comunitatea oftalmologică, deoarece medicii oftalmologi din întreaga lume își unesc forțele pentru a crește gradul de conștientizare în privința glaucomului.

Pentru a contribui la acest demers, Dr. Cristina Ciucă (foto), Medic Oftalmolog la Optica Medicală Videt.ro, ne explică care sunt efectele glaucomului și ce putem face pentru a le preveni.

Glaucomul este o boală care cauzează deteriorarea nervului optic. Nervul începe să își piardă abilitatea de a transmite informația de la ochi la creier, iar vederea slăbește treptat. Câmpul vizual se îngustează și vederea devine încețoșată și cu pete. De cele mai multe ori glaucomul este legat de presiunea intraoculară crescută.

Glaucomul este a doua cauză a orbirii în întreaga lume, iar în România există aproximativ 140.000 de cazuri de glaucom diagnosticat.

Tipuri de glaucom

În funcție de configurația unghiului dintre iris și cornee sunt două tipuri principale de glaucom:

Glaucomul primitiv cu unghi deschis

Glaucomul primitiv cu unghi deschis este cel mai des întâlnit tip de glaucom. Peste 90% din pacienții cu glaucom au această formă a bolii. Unghiul dintre iris și cornee are o deschidere normală, dar sistemul de drenaj al umorului apos devine din ce în ce mai puțin eficient, iar lichidul intraocular nu este evacuat așa cum ar trebui.

Glaucomul primitiv cu unghi închis

Glaucomul primitiv cu unghi închis, este mai puțin comun decât glaucomul primitiv cu unghi deschis. Este determinat de o predispoziție anatomică a globului ocular și este caracterizat prin blocarea unghiului dintre iris și cornee de către periferia irisului, cu blocarea eliminării umorului apos și creșterea presiunii intraoculare.

Factori de risc pentru glaucom

Există o serie de factori care facilitează apariția glaucomului. Ești predispus către această afecțiune dacă:

1. Suferi de următoarele afecțiuni generale:

  • Diabet zaharat
  • Hipertensiune sau hipotensiune arterială
  • Boli cardiovasculare sau de tidoidă

2. Suferi de următoarele afecțiuni oculare:

  • Miopie sau hipermetropie mare
  • Antecedente de dezlipire de retină
  • Inflamații sau tumori intraoculare

3. Ai rude de sânge care suferă de glaucom

Persoanele care au rude de gradul I cu glaucom prezintă un risc mai mare de a face această afecțiune în comparație cu cei care nu au antecedente de glaucom în familie.

4. Presiunea ta intraoculară este ridicată

Hipertensiunea intraoculară este principalul factor de risc ce determină apariția glaucomului.

5. Ai o vârstă înaintată

“Una dintre cele mai răspândite informații eronate despre glaucom este că acesta apare doar la persoanele în vârstă. Acest lucru nu este adevărat: glaucomul poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Cu toate acestea, riscul de apariție a glaucomului crește pe măsură ce pacienții înaintează în vârstă.” afirmă Dr. Cristina Ciucă, Medic Oftalmolog.

După vârsta de 40 de ani, riscul de apariție a glaucomului crește, așa că oftalmologul recomandă un consult oftalmologic complet o dată pe an. După vârsta de 60 de ani, consultul ar trebui efectuat de două ori pe an.

6. Ai suferit un traumatism ocular

Unele traumatisme, leziuni sau răni la nivelul ochilor pot duce la apariția glaucomului secundar traumatic. Majoritatea pacienților care ajung să sufere astfel de răni fie practică sporturi de contact, fie au avut parte de un accident domestic sau un accident de muncă.

Glaucomul traumatic poate apărea imediat după lovitura propriu-zisă sau la o perioadă de câțiva ani.

7. Utilizezi medicamente pe bază de steroizii

Există studii care leagă apariția glaucomului de administrarea medicamentelor cu steroizi. Acest lucru variază în funcție de durata de administrare, frecvența și tipul medicamentului.

Oftalmologul recomandă ca toți cei care prezintă unul sau mai mulți factori de risc pentru glaucom să meargă la controale oftalmologice periodice, indiferent de vârsta pe care o au și indiferent dacă poartă ochelari de vedere sau nu.

Citește continuarea pe pagina următoare  >>> 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri