17 Decembrie 2018 publicat în Sanatate 4 share-uri

În acest an, în România, cel mai frecvent este cancerul de plămâni, cu 11.300 de cazuri, urmat de cel colorectal, cu 11 mii de cazuri și de cel de sân cu peste 9.600.

În acest an, în România, cel mai frecvent este cancerul de plămâni, cu 11.300 de cazuri, urmat de cel colorectal, cu 11 mii de cazuri și de cel de sân cu peste 9.600. Urmează ca frecvență, cancerul de prostată cu 6.000 de cazuri și cel de vezică urinară cu aproape 4.000 de pacienți. Deși chimioterapia, chirurgia și radioterapia salvează în continuare mulți pacienți cu cancer, și terapiile țintite și imunoterapia s-au dovedit a fi eficiente în mai multe tipuri de cancere: mamar, pulmonar, ovarian, de vezică urinară sau melanom. Profesorul Ciuleanu remarcă, în primul rând, creșterea speranței de viață și reducerea efectelor secundare adverse prin folosirea terapiilor țintite și a imunoterapiei.

“În ceea ce privește cancerele pulmonare (cele non microcelulare reprezintă 4 din 5 cazuri, iar unul din 5 este microcelular) lucrurile au evoluat, supraviețuirea e de 3 ori mai lungă decăt era în urmă cu 15 ani, chiar în cazurile cu metastaze la distanță. Pentru anumite cazuri, există tratamente țintite care sunt extrem de eficiente. Aș da un exemplu din propria cazuistică, cel al unui pacient cu cancer pulmonar cu metastaze osoase și hepatice. Acesta a făcut chimioterapie: inițial, nu a mers foarte bine, cancerul a evoluat după 4 cicluri de chimioterapie, în urmă cu 8 ani. Apoi, s-a descoperit că are o anumită mutație, a primit un tratament țintit, o singură tabletă pe zi, iar 5 ani a fost în remisiune completă, la un caz care trăiește 4-6 luni. După 5 ani, a dezvoltat o rezistență, o mutație secundară care a fost definită între timp și pentru care s-a dezvoltat o generație nouă de inhibitori. Și pacientul a început tratamentul cu acești noi inhibitori și a mai avut încă doi ani și jumătate de remisiune completă în condiții foarte bune”, spune unul dintre cei mai buni oncologi ai României.

Lupta omenirii cu cancerul este departe de a se fi încheiat, însă fiecare an aduce progrese remarcabile în privința tratamentelor. Însă condiția ca aceste terapii să fie aplicate corect este ca pacienții să ajungă în centre oncologice cu experiență. Asta pentru că terapiile țintite și cele moleculare funcționează numai dacă sunt corect depistate subtipurile de cancer și modul cum acționează și evoluează celulele maligne în organism.

“Sunt foarte puține localizări pentru care nu s-au făcut progrese. Acestea sunt corelate cu dezvoltarea geneticii, progresul s-a făcut în basic science, în cunoașterea fundamentală a cancerului, în definirea țintelor moleculare, a mutațiilor, a diferitelor variante care personalizează cancerul de la individ la individ. Și după progresul cunoașterii moleculare, a definiției moleculare a tipurilor de cancer, au venit medicamentele pentru blocarea țintelor moleculare. La un moment dat, cunoșteam foarte mult, dar făceam foarte puține. Acum, din fericire, s-a depășit momentul și acum știm multe și putem face multe. Acum nu trebuie să credem că tratamentele clasice nu sunt eficiente, ar fi o greșeală. De exemplu, încă din anii ’80, cancerul testicular poate fi vindecat prin chimioterapie clasică în 80-90 la sută din cazuri. Acolo nu s-a progresat, dar așa de bune au fost rezultatele din urmă cu 30 de ani. Și folosim cam aceleași scheme pe care le utilizam la începutul anilor ’90, cu același succes”, concluzionează prof. dr. Tudor Eliade Ciuleanu.

Foto homepage: Giovanni Cancemi /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri