17 Decembrie 2018 publicat în Sanatate 4 share-uri

În acest an, în România, cel mai frecvent este cancerul de plămâni, cu 11.300 de cazuri, urmat de cel colorectal, cu 11 mii de cazuri și de cel de sân cu peste 9.600.

Comunicat de presă

Finalul anului 2018 readuce în actualitate situația bolnavilor de cancer din România: peste 83 de mii de cazuri depistate în acest an și peste 50 de mii de decese, în creștere față de anii trecuți, potrivit cifrelor GLOBOCAN (Global Cancer Observatory). Lupta cu diversele forme de cancer se duce prin campaniile de comunicare pentru efectuarea regulată a analizelor și investigațiilor, în sălile de operații, în saloanele unde pacienții primesc perfuziile cu chimioterapie, dar și în laboratoarele de cercetare din întreaga lume, unde se descoperă molecule noi care atacă procesele maligne la nivel celular.

“Este o epocă efervescentă în tratamentul sistemic al cancerului. Aș spune că revoluția s-a produs odată cu trecerea în noul mileniu, când pe lângă chimioterapie și hormonoterapia clasice, s-a deschis capitolul terapiilor personalizate, respectiv cel al terapiilor moleculare țintite. Acesta a fost posibil ca urmare a descifrării în detaliu a codului genetic, a genomului, a decriptării lui de către două echipe independente în anul 2000. S-au definit o serie de ținte moleculare pentru terapiile oncologice care au fost tot mai bine cunoscute; decriptarea acestora este un proces dinamic care continuă și astăzi. Și, pentru aceste ținte moleculare, s-au putut construi molecule inteligente care sunt terapiile moleculare, țintite", afirmă Prof. Dr. Tudor Eliade Ciuleanu (foto), oncolog in cadrul echipei Spitalului Onco Card din Brașov.
Kudika Tarot

O a doua revoluție s-a produs după 2010, odată cu probarea eficacității imunoterapiilor în cancer, cel mai modern și mai dinamic capitol, care actualmente, ocupă cel mai mult din economia unui congres dedicat cancerului.

Anul acesta, a fost acordat premiul Nobel celor doi cercetători din SUA și Japonia care au stabilit rolul a două puncte de control a imunității, cu rol în tratarea cancerului. Și în România avem marea majoritate a acestor medicamente disponibile prin programul național. A fost un progres mare în ultimii ani în ceea ce privește adoptarea acestor terapii moderne și la noi. Și suntem într-o situație privilegiată din acest punct de vedere, chiar comparativ cu unele țări din jurul nostru”.

Profesorul are zeci de ani de experiență în tratarea cancerului în România și a urmărit evoluția a mii de pacienți diagnosticați cu diverse tumori maligne. Astăzi, terapiile țintite – adică administrarea anumitor medicamente în funcție de mutația genetică suferită de celulele maligne - și imunoterapia – adică ajutarea imunității să atace celulele canceroase - îi sunt aliați de nădejde chiar și în cazurile de cancere avansate, pentru care în urmă cu câțiva ani nu existau tratamente.

Citeste si:
Cum a ajuns medicina să opereze cancerul pulmonar printr-o incizie...
Cum a ajuns medicina să...

“Aceste medicamente sunt intrate în practica clinică în diferite tipuri de tumori: melanom, cancerele bronhopulmonare nonmicrocelulare stadiile 3 și 4, cancerele renale, ale vezicii urinare. Foarte recent, cancerele pulmonare cu celule mici răspund la imunoterapie și chiar cancerele mamare triplu negative. Și cancerele capului și gâtului răspund la imunoterapie, la fel o serie de hemopatii maligne precum limfomul Hodgkin, și spectrul probabil se va extinde. La imunoterapie, răspund în primul rând acele tumori la care încărcătura de mutații este foarte mare. Cel mai plin de mutații este melanomul. Pe locul 2 , ar fi cancerele pulmonare, apoi cele ale vezicii urinare. Imunoterapia poate fi folosită singură, unde sunt foarte multe mutații sau unde nivelul expresiei antigenului care este ținte acestor molecule este foarte mare. Acolo unde expresia acestor antigeni este mai mică sau mutațiile sunt mai puține, se folosește asocierea de imunoterapie și chimioterapie care s-a dovedit de asemenea eficientă în anumite tipuri de tumori, în cancerele bronhopulmonare și în cancerele de sân”, completează specialistul.

Citește continuarea pe pagina următoare >>>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri