Alimente despre care nu știai că pot fi dăunătoare pentru dantură

12:07, 27 Iulie 2018 publicat în Sanatate2 share-uri

Deși dulciurile par a fi principalul vinovat pentru apariția de probleme ale dinților, o mulțime de alte alimente sau băuturi pe care le consumăm zilnic pot fi dăunătoare danturii fără a fi conștienți măcar de acest lucru.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat care sunt inamicii mai puțin cunoscuți ai sănătății orale.

Deși reprezintă un beneficiu pentru sănătate, unele alimente pot fi dăunătoare pentru dantură fie prin substanțele colorante din compoziția lor și care pătează dinții, fie din cauza conținutului lor bogat în acizi sau în substanțe care pot fi degradate de bacteriile din gură în acizi (zaharurile). Aceștia scot calciul din smalțul dentar, producând caria dentară.

Citeste si:
Lidl România, în parteneriat cu rețeaua Băncilor pentru Alimente,...
Lidl România, în parteneriat...

Fructele și sucurile de fructe

Roșii, citrice, afine, sfeclă, mere etc., prin conținutul de substanțe colorante pătează dinții, iar prin conținutul de acizi demineralizează smalțul dentar.

“Portocalele, grapefruiturile și lămâile sunt gustoase atât consumate ca atare, cât și sub formă de sucuri, fiind totodată și surse bogate de vitamina C. Din păcate, conținutul lor acid poate eroda smalțul, făcând dinții mai vulnerabili. Pentru a ne bucura de gustul lor și a beneficia de o doză de antioxidanți și vitamine, este recomandat să le consumăm moderat, după care să clătim gura cu apă”, recomandă doamna doctor Mihaela Dan.

Citeste si:
Saliva, un aliat prețios pentru a avea dinți albi și sănătoși
Saliva, un aliat prețios...

Fructele uscate

Prin deshidratare, acestea devin foarte concentrate în zaharuri și lipicioase, combinația preferată de bacterii. Același efect îl au toate alimentele aderente de dinți: jeleuri, biscuiți etc.

Cafeaua, vinul, ceaiul

Foto: Pyncho /Shutterstock

Toate aceste băuturi conțin substanțe benefice organismului, dar pătează dinții încet-încet.

“În forma lor naturală, cafeaua și ceaiul au amândouă beneficii dovedite pentru sănătate. Din păcate, ele pot să usuce cavitatea bucală și să păteze dinții, favorizând apariția cariilor dacă sunt îndulcite cu zahăr. Atunci când le consumăm este recomandat să bem multă apă și să ne bucurăm de ele așa cum sunt, fără îndulcitori”, spune specialistul ortodont.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri