Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat care sunt inamicii mai puțin cunoscuți ai sănătății orale.
Deși reprezintă un beneficiu pentru sănătate, unele alimente pot fi dăunătoare pentru dantură fie prin substanțele colorante din compoziția lor și care pătează dinții, fie din cauza conținutului lor bogat în acizi sau în substanțe care pot fi degradate de bacteriile din gură în acizi (zaharurile). Aceștia scot calciul din smalțul dentar, producând caria dentară.
Lidl România, în parteneriat cu rețeaua Băncilor pentru Alimente,...

Fructele și sucurile de fructe
Roșii, citrice, afine, sfeclă, mere etc., prin conținutul de substanțe colorante pătează dinții, iar prin conținutul de acizi demineralizează smalțul dentar.
“Portocalele, grapefruiturile și lămâile sunt gustoase atât consumate ca atare, cât și sub formă de sucuri, fiind totodată și surse bogate de vitamina C. Din păcate, conținutul lor acid poate eroda smalțul, făcând dinții mai vulnerabili. Pentru a ne bucura de gustul lor și a beneficia de o doză de antioxidanți și vitamine, este recomandat să le consumăm moderat, după care să clătim gura cu apă”, recomandă doamna doctor Mihaela Dan.
Saliva, un aliat prețios pentru a avea dinți albi și sănătoși

Fructele uscate
Prin deshidratare, acestea devin foarte concentrate în zaharuri și lipicioase, combinația preferată de bacterii. Același efect îl au toate alimentele aderente de dinți: jeleuri, biscuiți etc.
Cafeaua, vinul, ceaiul
Foto: Pyncho /Shutterstock
Toate aceste băuturi conțin substanțe benefice organismului, dar pătează dinții încet-încet.
“În forma lor naturală, cafeaua și ceaiul au amândouă beneficii dovedite pentru sănătate. Din păcate, ele pot să usuce cavitatea bucală și să păteze dinții, favorizând apariția cariilor dacă sunt îndulcite cu zahăr. Atunci când le consumăm este recomandat să bem multă apă și să ne bucurăm de ele așa cum sunt, fără îndulcitori”, spune specialistul ortodont.
Sănătos la pieptul mamei
Utilizarea excesivă a internetului, informațiile false și cyberbullying-ul, principalele riscuri la care pandemia îi expune pe copii și părinți
Sondaj: Peste jumătate dintre persoanele cu diabet declară că le este greu sau foarte greu să vorbească cu cei apropiați despre hipoglicemie
Studiu: Cum a fost afectată viața profesională și personală a femeilor în timpul pandemiei