Ghid pentru un periaj dentar corect

12:07, 9 Iulie 2018 publicat în Sanatate

Iată câteva lucruri de care trebuie ținut cont pentru a obține rezultate maxime.

Durata și frecvența periajului

Perierea dinților este recomandat să dureze aproximativ 2 minute, pentru a curăța bine toate suprafețele dentare. Este indicat ca acest proces să aibă loc de cel puțin 2 ori pe zi, dimineața și seara, însă ideal ar fi după fiecare masă.

Tehnica corectă

Tehnica de periaj diferă în funcție de tipul de periuță folosită: dacă cu cea electrică mișcările sunt circulare, cu cea manuală mișcările sunt semicirculare, dinspre gingie spre dinte, masând gingia și aplicând-o pe dinte. “Mișcările verticale sau orizontale sunt contraindicate deoarece produc retracții gingivale, la fel ca și presiunea exagerată. De asemenea, este recomandat să nu uităm să curățăm în timpul periajului și linia gingiilor, spațiu în care se dezvoltă placa dentară”, explică specialistul ortodont.

Citeste si:
Sensibilitatea dentară - ce este și când apare
Sensibilitatea dentară - ce...

Completarea periajului

Dintre toate modalitățile de suplimentare a igienei dentare, ața dentară este cea mai importantă și trebuie folosită în fiecare zi, deoarece periuța nu reușește să îndepărteze resturile alimentare și placa bacteriană dintre dinți, acolo unde apar cel mai frecvent cariile. Ața dentară este chiar mai eficientă decât dușul bucal, foarte bun și el, dacă este folosit corect: nu se îndreaptă jetul de apă spre gingie, pentru că există riscul de a o îndepărta de dinte, favorizând retracția.

“Nu în ultimul rând, apa de gură este și ea utilă pentru completarea igienizării orale. Cel mai important lucru care trebuie luat în considerare în alegerea ei este să nu conțină alcool – nu pentru că nu ar fi mai eficientă ca cele care conțin, ci din cauza faptului că alcoolul are tendința de a produce uscăciune în cavitatea bucală, ceea ce provoacă apariția unui miros neplăcut. Un flux normal de salivă va descuraja înmulțirea germenilor și a bacterilor în cavitatea bucală”, explică doamna doctor.

Citeste si:
Sensibilitatea dentară - de ce apare și cum o putem trata
Sensibilitatea dentară - de...

Așadar, deși controalele regulate la medicul stomatolog și periajul profesional sunt absolut necesare pentru sănătatea orală, primul și cel mai important pas către o dantură fără probleme îl reprezintă o igienă dentară corectă și riguroasă efectuată în fiecare zi acasă.

***

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie şi ortopedie dento-facială, a absolvit în urmă cu 18 ani Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Facultatea de Stomatologie, completându-şi studiile cu o perioadă de 3 ani de specializare în ortodonţie şi ortopedie dento-facială. Dorinţa de continuă dezvoltare personală a determinat participarea constantă la cursuri de specializare în ţară şi în străinătate, precum şi înfiinţarea Clinicii ORTO-IMPLANT EXPERT. Mai multe informaţii sunt disponibile aici.

Foto homepage: Joana Lopes /Shutterstock


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri