27 Decembrie 2016 publicat în Sanatate 16 share-uri

Pericolele legate de interventia asupra nevilor sunt de cele mai multe ori minore, adevaratul risc pentru sanatate fiind tocmai posibilitatea ca oricand in timpul vietii o alunita atipica sa fie de fapt un melanom.

Nu este indicat sa scoatem alunitele suspecte prin alte metode (laser, cauterizare) pentru ca acestea ard tesutul, iar alunita nu mai poate fi analizata la microscop. Aceasta analiza este necesara, fiind vitala: ea ne spune daca alunita indepartata a fost un simplu nev sau era, de fapt, un melanom.

„Excizia chirurgicala este metoda de ales indiferent de localizarea alunitei (fata, corp). Procedura in sine nu favorizeaza raspandirea in organism a cancerului de piele, pentru ca leziunea este scoasa in totalitate de la inceput”, a completat medicul dermatolog.

Cand e indicata excizia unei alunite?

Excizia unei alunite este necesara, de principiu, atunci cand medicul o recomanda, adesea odata cu identificarea unor leziuni suspecte clinic sau dermatoscopic.

„Sfatul specialistilor este ca orice alunita noua sau care isi schimba forma, culoarea, conturul, dimensiunile sau care sangereaza chiar si putin sa fie prezentata unui medic, de preferinta dermatolog. In urma unei examinari atente, clinice si dermatoscopice, specialistul va putea spune daca este vorba despre o leziune benigna sau suspecta, care merita extirpata pentru a o putea examina la microscop. Acest examen la microscop, numit si examen histopatologic, este singurul care transeaza diagnosticul”, explica doamna doctor Ana Maria Vlad, specialist dermatolog.

Nu este indicata scoaterea preventiva a tuturor alunitelor, in conditiile in care de obicei acestea nu pun nicio problema, nici macar in cazul alunitelor traumatizate, indiferent de localizarea lor (fata, corp, organe genitale).

Daca se doreste indepartarea unor alunite din ratiuni estetice, pacientul trebuie sa tina cont ca orice taietura pe piele va lasa in urma ei o cicatrice. Uneori aceasta poate fi plasata strategic in pliuri, fiind mai putin vizibila, alteori cicatricea poate fi estompata, dar indifent de localizare ea va ramane prezenta pentru tot restul vietii.

*Informatii oferite de specialistii Hebra Dermatologie


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri