Daca acum 20 de ani obisnuiam sa mergem la culcare, in jurul orelor 22 – maxim 23, astazi, majoritatea persoanelor nu reusesc sa adoarma decat abia dupa ora 1 sau 2 noaptea. In opinia specialistilor, insomniile se instaureaza din cauza stresului tot mai mare la care suntem supusi zi de zi, dezvoltand de multe ori, stari de anxietate si de depresie.

Ca sa ne pastram starea mentala si fizica la parametri buni, profesorul international de yoga Dana Tupa, recomanda ca trebuie sa ne intoarcem la vechea traditie de a ne pune la somn incepand cu ora 22, altfel vom dezvolta in timp asa-zisa oboseala cronica, stare care ne poate scadea radical performantele in tot ceea ce facem, in general din cauza epuizarii glandelor suprarenale.

“Chiar daca pare imposibil sa adormim la ora 22, tinand cont de actualele circumstante, cateva exercitii simple de relaxare pe care le putem efectua timp de 10 minute inainte de culcare, ne pot ajuta sa uitam de toate grijile si sa putem dormi linistiti, fara pauze, timp de aproximativ 8 ore pe zi. Daca vom pastra acest program de somn, starea noastra de sanatate se va imbunatati vizibil, vom deveni mult mai energici, ne vom recapata puterea de concentrare si vom reusi mult mai usor ceea ce ne-am propus”, afirma Dana Tupa, fondatorul primei scoli de yoga din Romania acreditata international, PURNA Yoga Academy.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. „Georgian Legend” – un spectacol uluitor de dans, muzică și coregrafie pe 21 aprilie la Sala Palatului „Georgian Legend” revine pe 21 aprilie la Sala Palatului cu un spectacol uluitor de muzică și coregrafie Împreună în arte și simțiri

Patru pasi simpli pentru un somn bun:

1. Bea un ceai cald de tei, indulcit cu miere de tei, cu aproximativ 30 minute inainte de a merge la culcare. Efectul calmant al acestuia este dat de proprietatile neurosedative si antispastice ale florilor de tei, datorita uleiului esential de farnesol.

2. Fa-ti un ritual personal si nu sari din problemele de la birou sau ale familiei, direct in pat, sperand in mod absurd ca vei adormi rapid. Daca ai copil, stii ca inainte de a merge la culcare, acesta este imbaiat, masat, dat cu ulei etc. Tot astfel, o baie calda inainte de somn, in care sa fie picurat ulei de lavanda, poate face minuni, intrucat muschii se relaxeaza, apa calda face corpul sa fie intr-o zona de confort, iar uleiul de lavanda, aduce in plus, efectele terapeutice ale relaxarii nervoase si starii de calm.


3.
Aseaza-te pe pat, cu picioarele incrucisate (turceste) si pentru cateva minute, fa o meditatie simpla, in care sa iti urmaresti respiratia. Elimina pe cat posibil gandurile si uneste atentia ta doar cu respiratia. Desi are valoare imensa in purificarea mintii, acest tip de meditatie buddhista, este considerata uscata, plictisitoare si aducatoare de somn pentru mintea umana, obisnuita sa sara in permanenta de la un gand la altul.

Profesoară înjunghiată de un elev în timpul orei, la Colegiul „Ion Creangă” din București Celebreaza Ziua Pamantului 2023 cu legendarul scrub de corp SABON Îți doresc timp…


4.
Intinde-te pe pat si practica urmatorul exercitiu de relaxare: incordeaza toti muschii, de la crestet pana la degetele picioarelor. Mentine contractia pentru 5-6 secunde si apoi relaxeaza-te brusc. Repeta de 3 ori acest exercitiu si apoi concentreaza-te din nou, in pozitie culcat, pe respiratie.

***
Dana Tupa este primul Expert Yoga Teacher din Romania care s-a acreditat la Yoga Alliance International USA cu cea mai inalta calificare, E-RYT500.

Este si Fondatorul PURNA Yoga Academy, prima scoala de yoga din Romania acreditata la acelasi for international, scoala care a scos, in 2014, primii instructori yoga din Romania, acreditati international. A participat la multiple cursuri yoga pe diferite ramuri (Hatha, Kriya, Kundalini, Pranayama, Yantra, Laya, Nidra Yoga), alaturi de profesori si maestri din Romania si din strainatate (Thailanda, Elvetia, Italia, UK, India, Turcia). Este master NLP, a studiat cu Tony Robbins si Chloe Madanes, Strategic Interventions. A urmat cursuri de Vipassana in Chiang Mai, Thailanda, participand si la seminarii cu Dalai Lama in Elvetia si India. A sustinut cursuri de yoga si seminarii, atat in Romania, cat si in Thailanda, cel mai de succes dintre ele, il considera Yoga Scopului, un mix de tehnici yoga foarte puternice, NLP, meditatie si vizualizare.

APIVITA: CREAT DE ALBINE ÎN FLORA GRECEASCĂ, DEZVOLTAT PRIN ȘTIINȚĂ Art Safari Kids se întoarce cu un program nou de artă pe gustul copiilor: ateliere, cursuri intensive și tururi ghidate Teribila varsta de 2 ani – ce trebuie sa stii

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri