12:07, 19 Iulie 2016 publicat în Sanatate

Intalnite frecvent de la varste fragede, obiceiurile dentare gresite ale copiilor cauzeaza in cele mai multe cazuri probleme serioase pe termen lung, cum ar fi aparitia cariilor dentare, a afectiunilor gingivale, a dintilor strambi si nu numai.

Intalnite frecvent de la varste fragede, obiceiurile dentare gresite ale copiilor cauzeaza in cele mai multe cazuri probleme serioase pe termen lung, cum ar fi aparitia cariilor dentare, a afectiunilor gingivale, a dintilor strambi si nu numai. Indrumarea parentala si colaborarea cu medicul specialist reprezinta cei mai importanti factori in corectarea acestor obiceiuri si adoptarea de catre cel mic a unei bune igiene dentare, pentru a avea zambetul perfect mult dorit la varsta adulta.

Orice actiune a omului, oricat lipsita de importanta pare, are un efect, benefic sau nu, cu atat mai mult cu cat este repetata. Pe aceleasi principiu, anumite obiceiuri ale copilului pot avea consecinte negative dintre cele mai serioase asupra sanatatii dentare, care pot fi corectate doar cu mult efort si perseverenta.

Citeste si:
De ce trosnește maxilarul? Ce este disfuncția ATM?
De ce trosnește maxilarul? Ce...

Sugerea suzetei sau a degetului

Sugerea suzetei sau a degetului reprezinta unul dintre cele mai frecvente obiceiuri intalnite la cei mici si poate avea efecte daunatoare asupra dintilor. Daca pana la varsta de 2-3 ani suzeta este considerata inofensiva, dupa aceasta varsta, folosirea ei produce deformarea maxilarului si impingerea incisivilor superiori mai in fata si uneori in sus. Presiunea exercitata de deget este si mai puternica, iar pe langa impingerea maxilarului in fata si ingustarea lui, impiedica si cresterea mandibulei catre interior.

„Copiii care dezvolta unul dintre aceste obiceiuri vor avea un profil facial caracteristic, cu buza si dintii superiori mai proeminenti, iar mandibula insuficient dezvoltata (mai in spate). Consultatia la un medic specialist ortodont trebuie facuta cat mai devreme posibil, pentru gasirea unor metode de inlaturare a acestui obicei si pentru corectarea efectelor acestuia cu ajutorul unui aparat ortodontic”, spune doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodontie in cadrul clinicii Orto-Implant Expert.

Citeste si:
Retracția gingivală - prevenire și tratare
Retracția gingivală -...

Deglutitia infantila

Deglutitia infantila, respectiv inghitirea alimentelor cu limba intre dinti, este foarte daunatoare, deoarece limba este un muschi foarte puternic, care deformeaza dintii, creand intre ei un spatiu vertical numit ocluzie deschisa. In acest caz dintii par mai scurti si isi fac aparitia modificari ale pronuntiei unor sunete.

Stimularea cresterii verticale a osului si dintilor cu ajutorul unui aparat dentar este dificila si trebuie facuta cat mai devreme, deoarece acesta situatie se transmite apoi si la dintii permanenti. Din pacate, la tineri, acest tip de ocluzie deschisa nu poate fi corectata uneori fara o interventie chirugicala de taiere si repozitionare a maxilarului.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri