29 Iunie 2016 publicat în Sanatate 2 share-uri

Indiferent care ar fi cauza, parintii trebuie sa fie preocupati cat mai urgent de inlaturarea ei, deoarece respiratia orala are numeroase efecte negative asupra intregului organism:

Oxigenarea defectuoasa (mai proasta) a intregului organism

Studiile arata ca acei copii care respira pe gura vreme indelungata nu au un somn odihnitor, au mai frecvent apnee in somn, nivelul de oxigen din sangele lor este mai mic, au mai frecvent deficit de atentie si de memorie si trebuie sa depuna eforturi mai mari pentru a avea aceleasi performante scolare cu cei care respira normal (pe nas).

Cresterea riscului de infectii respiratorii

Rolul nasului, prin anatomia lui, este acela de a purifica si de a incalzi aerul care ajunge in plamani, cu ajutorul epiteliului ciliat specific si a retelei vasculare speciale de la nivelul narilor. In cazul respiratiei pe gura, aceste functii nu mai sunt indeplinite, iar aerul rece ajunge direct la amigdale si plamani, iar astfel apar mai frecvent infectii respiratorii. Acestea agraveaza obstructia respiratorie, aparand astfel un cerc vicios.

O situatie frecvent intalnita de catre medicul pediatru si de catre ortodont este aceea in care, desi copilul a suferit o interventie chirurgicala de inlaturare a polipilor, acesta continua sa respire pe gura din obisnuinta, chiar daca obstructia respiratorie nu mai exista. Aici intervine rolul parintelui care trebuie sa il supravegheze pe copil pana ce acesta se reobisnuieste cu respiratia nazala, prevenind astfel atat refacerea polipilor, cat si aparitia consecintelor negative mentionate.

Fiecare piesa din acest puzzle care este corpul uman are rolul si locul sau. Haideti sa le respectam, pentru ca amestecarea lor strica minunea creata de natura.
 

Un material scris in exclusivitate pentru Garbo de dr Mihaela Dan, Orto-Implant Expert

Foto homepage: holbox/ Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri