29 Iunie 2016 publicat în Sanatate 2 share-uri

Indiferent care ar fi cauza, parintii trebuie sa fie preocupati cat mai urgent de inlaturarea ei, deoarece respiratia orala are numeroase efecte negative asupra intregului organism:
de dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie Orto-Implant Expert

_______________

Fiecare organ al omului are un rol bine stabilit in organism: nasul asigura respiratia si mirosul, iar gura gustul, mestecarea alimentelor, vorbirea. Asadar, respiratia orala (pe gura) este nu numai nefireasca, ci si foarte daunatoare. Aceasta problema se intalneste mai frecvent la copii si poate fi cauzata de obstructii nazale determinate de polipi (vegetatii adenoide), rinite alergice, infectii nazale si amigdaliene repetate, deviatie de sept nazal etc. In cazul unui copil care isi suge degetul mare, maxilarul inferior poate deveni adancit, rezultand ingustarea cailor respiratorii si, deci, o probabilitate mai mare ca cel mic sa ajunga sa respire pe gura.

Indiferent care ar fi cauza, parintii trebuie sa fie preocupati cat mai urgent de inlaturarea ei, deoarece respiratia orala are numeroase efecte negative asupra intregului organism:

Cresterea riscului de carie si gingivita

Saliva are un rol protector asupra dintilor, prin substantele pe care le contine si prin ph-ul ei care neutralizeaza acizii din sucuri sau a celor produsi de descompunerea alimentelor. Cariile sunt mai frecvent intalnite in cazul respiratiei orale deoarece aceasta usuca gura, lasand dintii mai vulnerabili la actiunea acizilor si bacteriilor.

Deformarea maxilarului si a dintilor superiori

Cand respiram pe nas, gura fiind inchisa, maxilarele sunt presate dinspre interior de limba, iar dinspre exterior de buze si obraji, creandu-se astfel un echilibru. In respiratia orala, gura fiind deschisa, limba coboara odata cu mandibula, iar maxilarul superior ramane doar sub presiunea obrajilor, care produc ingustarea lui si impingerea dintilor mai in fata sau inghesuirea lor. Pentru rezolvarea acestor probleme va fi nevoie de consultarea unui medic ortodont si de purtarea cat mai curand a unui aparat dentar, deoarece odata cu trecerea timpului consecintele sunt mai grave si mai greu de corectat.

Dezvoltare anormala a fizionomiei

Atunci cand respiratia nazal este blocata, nu doar dezvoltarea dentitiei are loc anormal, ci si cea a fizionomiei.

In studii realizate pe aceasta tema s-a demonstrat ca atunci cand respiratia nazal este blocata, iar respiratia pe gur ramane netratat , este favorizata dezvoltarea unei forme a fetei lungi, inguste, cu dinti strambi, maxilar retras, fiind favorizata aparitia disfunctiei articulatiei temporomandibulare si a durerilor de cap.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri