Statisticile din Romania inregistreaza un procent al mortalitatii din cauza cancerului mamar de 36% (din cazurile diagnosticate), mai mare decat media europeana (29%) si chiar decat cea mondiala (31%).

Pe toata perioada examinarilor ne-a atras atentia reticenta femeilor de a veni la doctor si, mai mult, de a le verifica sanatatea sanilor. Numarul femeilor care apeleaza la medicul din mediul rural nu este deloc mare si multe dintre ele nu isi fac nici analizele anuale obligatorii. Din pacate, multe femei vin in faze avansate ale bolii, atunci cand este poate prea tarziu sa mai putem face ceva. Este important ca femeile din mediul rural sa afle ca, depistat intr-o faza incipienta, cancerul de san poate fi tratat. a declarat Andreea Chivescu, voluntar SSMB.

In tarile occidentale, mortalitatea prin cancer mamar a inceput sa scada datorita programelor de screening si a diagnosticarii precoce. In Romania insa, femeile depistate cu neoplasm mamar ajung la doctor in stadii avansate al bolii1. Acesta este si motivul pentru care numarul pacientelor care pierd lupta cu aceasta boala este tot mai mare. Rata de prezentare la medic este mai mica in mediul rural, unde si accesul la informatie este limitat.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Acestea sunt cele mai descurcărețe zodii ale horoscopului, indiferent de cât de grea este viața Mercur retrograd 21 aprilie -14 mai: Zodiile cu cele mai puternice lecții de învățat în următoarele 3 săptămâni! Vor ieși câștigătoare la sfârșitul acestei perioadei dacă își vor asculta sufletul Cum să eviți burnout-ul explorându-ți pasiunile

Informatii despre cancerul de san si despre campania nationala de informare cu privire la cancerul de san sunt disponibile pe www.invingemcancerul.ro.

„Nu am facut destul” este o campanie de informare despre cancerul de san initiata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si Liga Romana de Cancer, cu sprijinul Aliantei Pacientilor Cronici din Romania, Roche, SSMB, Radio Trinitas.

Ce trebuie sa stiti

Cancerul de san apare la femei din ce in ce mai tinere.
Aparitia unui nodul trebuie investigata, dar nu inseamna ca este un semn de cancer.
Autoexaminarea regulata a sanilor trebuie sa faca parte din rutina oricarei femei. Multe femei cu cancer de san nu au niciun simptom.

Recomandari importante in preventie:

Autoexaminarea lunara a sanilor. Incepand inca din adolescenta, toate femeile ar trebui sa isi examineze lunar sanii, de preferat la o saptamana dupa aparitia ciclului menstrual. Autoexaminarea se face in fata oglinzii.

Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? Acestea sunt cele 2 zodii puternic influențate de Eclipsa de Soare de pe 20 aprilie: Au o întâlnire specială cu propriul destin!

Lucrurile care ar trebui sa le trimita pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelari, modificari de forma, culoare sau simetrie, plieri, mameloane intoarse inauntru, secretii.

Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sanilor trebuie efectuata o data la trei ani pana la varsta de 40 de ani si o data pe an dupa varsta de 40 de ani.

Mamografia. Dupa varsta de 40 de ani, femeile ar trebui sa efectueze anual o mamografie si sa beneficieze de examinarea clinica a sanilor.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri